Back to top

Virágkertészet: a családi ezüst

Harmadik generációs kertészet vehette át idén májusban a rangos Fenntartható Debrecen díjat. A Szepesi Virágkertészet Kft. hosszú évek óta fáradozik a város és a térség környezetének szépítéséért, felvirágoztatásáért. A lassan negyven éve működő kertészet nemcsak a cívisváros lakosai körében ismert és kedvelt: árudájukba az ország távoli szegletéből is elzarándokolnak a kertbarátok.

Vezetői társadalmi felelősségvállalásuknak, önzetlen segítőkészségüknek, és rendszeres alapítványi támogatásaiknak köszönhetően meghatározó alakjai a helyi közösségi életnek is.

A vállalkozást két testvér, Szepesi Zsolt és Szepesi Krisztina vezeti. A virágkertészetet még szüleik alapították, 1984-ben az otthon varrónőként dolgozó édesanyjuk ötlete volt, hogy jövedelmüket muskátli termesztéséből egészítsék ki. Így vették meg az első néhány száz tő muskátlipalántát, amit a kertjükben felállított fóliasátorban neveltek, és az első töveket mindössze egy felfordított almásládára helyezve értékesítették. A gyerekek más-más területen szereztek végzettséget, ám egyre több feladatot vállaltak a kertészet napi munkáiból.

Hamar híre ment a szép muskátliknak, így minden évben fejlesztették a kertészetet: bővítették a fóliaházat, a muskátli mellett más növényeket is termeszteni kezdtek.

A kertészet vezetői, Szepesi Krisztina és Szepesi Zsolt (középen) Debrecen alpolgármesterétől, Balázs Ákostól (bal szélen) vették át a Fenntartható Debrecen díjat
A kertészet vezetői, Szepesi Krisztina és Szepesi Zsolt (középen) Debrecen alpolgármesterétől, Balázs Ákostól (bal szélen) vették át a Fenntartható Debrecen díjat
Fotó: Deczki Fotó
Ahogy Krisztina fogalmaz, minden olyan volt, mint egy mesében, a kicsiből évek alatt több és több lett, de mindig csak annyival, amennyire az erejükből és az anyagi tartalékokból futotta. A kertészet működésének közel negyven éve alatt soha nem költekeztek túl, amit csak tudtak, visszaforgattak a vállalkozásba, így ma már tevékenységük több lábon áll: árudát üzemeltetnek, ahol az összes egynyári és balkonnövény saját termelésből származik, nagy volumenű zöldfelület-fenntartási és parképítési munkákat vállalnak, és idén az áruda területén virágüzletet is nyitottak, amelyet Krisztina lánya, a virágkötő végzettségű Fanni vezet. Hitelük, tartozásuk sohasem volt, ám telephelyfejlesztési vagy -korszerűsítési pályázatokon sem nyertek.

A családias kertészetben Zsolt és Krisztina szinte minden betérő vásárlót személyesen ismer, sokukkal együtt nőttek fel, végigkísértek számtalan boldog pillanatot, lánykérést, esküvőket, gyermekszületést;

nem véletlen, hogy sok törzsvásárlójukból barát, szinte családtag lett.

Így náluk az értékesítés mindig több annál, mint hogy „kiszolgálják” a hozzájuk betérőket, hiszen az évtizedek alatt felépített, kölcsönös bizalmon nyugvó, értékes vevő–eladó kapcsolat ápolása egyben nagy felelősség is.

Széles választék mellett kiváló minőség várja a vásárlókat
Széles választék mellett kiváló minőség várja a vásárlókat

A jelenleg több mint húsz munkatársat foglalkoztató vállalkozás irányítását a két testvér jól megosztotta egymás között: Krisztina felel az árudai, a termelési munkáért, intézi a pénzügyi és könyvelési feladatokat, míg Zsolthoz a zöldfelület-fenntartással és parképítéssel kapcsolatos ügyek tartoznak.

Egynyáriak saját termesztésből

Az évek során a kertészetet és az árudát is bővítették, parkolót alakítottak ki, és a nagy kereslet miatt a termelőfelület további növelése is szükségessé vált. Ehhez először – igaz, több részletben – földterületet vásároltak, ahol saját kezűleg építették fel a mintegy 3000 négyzetméteres fóliasátrat.

A telephelyet többször korszerűsítették az elmúlt években, fűtését meleg vizes hőlégbefúvós oldalfűtéssel és daraszenes kazánnal oldják meg.

A telephelyen kamerarendszer is működik. További fejlesztést a közeljövőben nem terveznek, a téli fűtési szezon miatt azonban kissé aggódnak, mivel bizonytalan az Oroszországból érkező szén beszerzése.

Adomány, ösztöndíjprogram

Szepesi Zsolt és Szepesi Krisztina évek óta rendszeresen támogatja az egyik helyi alapítványt, amelyen keresztül beteg gyermekeknek szükséges eszközök megvásárlásához járulnak hozzá. Lehetőségeiktől függően számos jó kezdeményezés, jó ügy mellé odaállnak, így például minden évben szponzorai a debreceni jótékonysági bálnak, de szerveztek már jótékonysági muskátlivásárt is, aminek híre tömegeket mozgatott meg, mindössze két nap alatt több százezer forintnyi adományt tudtak összegyűjteni egy beteg kislánynak.

Idén megvalósulni látszik régi álmuk is. Édesapjuk, Szepesi Miklós emléke előtt szeretnének tisztelegni azzal, hogy egy róla elnevezett ösztöndíjprogramot indítanak, amelynek keretében egy valamely területen kiemelkedően tehetséges, ám nehéz sorsú, szegény körülmények közül származó debreceni középiskolást támogatnának. A tervük az, hogy egy évre szárnyaik alá veszik a diákot, fedezik a lakhatási, tanulási és utazási kiadásait. Hosszú távon a program kibővítése, és több diák támogatása is terveik között szerepel.

Növényeik minősége hosszú ideje változatlanul kiváló, mint mondják, ennek is köszönhető az, hogy sokan ellátogatnak hozzájuk az ország távolabbi szegleteiből. A minőséggel arányos árakon értékesítenek, nem a legolcsóbbak, de nem is szeretnének azok lenni, közepes áron kínálják a kiváló minőségű árujukat. Évente csak muskátliból 30-40 ezer növényt nevelnek; nagy, 8 literes ámpolnás balkonnövényből 6-7 ezret, és a kisebb, 14 centiméteres cserepesekből szintén néhány ezret. Ez utóbbiakat egyszer használatos műanyag cserépben árulják, így ha a vásárlók eltették a tavalyi ámpolnájukat, akkor abba is elültethetik, nem csak balkonládákba.

A Szepesi Kertészet vevői tudják, hogy minden megfelelően gondozott balkonnövény egészen októberig díszíteni fog.

A szaporítóanyagot, gyökeres dugványokat hosszú évek óta ugyanazoktól a magyar forgalmazóktól (Szirom Kft., Beppler Kft., Dobay Kertészet) szerzik be.

A háromgenerációs családi vállalkozásként működő Szepesi Kertészetet 1984-ben alapították
A háromgenerációs családi vállalkozásként működő Szepesi Kertészetet 1984-ben alapították

A jó minőség titka a megbízható szaporítóanyagon kívül a jó tőzeg, állítja Szepesi Zsolt. Nekik a Kekkila tőzeg vált be, ezen nem változtatnak, mint ahogy azon sem, hogy tartós hatású Osmocote műtrágyát is kevernek a tőzeghez, és heti egy alkalommal minden növényt tápoldatoznak. A növényeket a szokásosnál hosszabb ideig nevelik, az árudába csak a nagyon jól begyökeresedett, erős növényeket helyezik ki értékesítésre.

Szepesi Krisztina szerint a vevők igénylik, hogy minden évben újdonságot találjanak színben vagy növényfajtákban. Az ideális kínálat összeállításához Krisztina pontos kimutatást vezet arról, hogy melyik egynyári növényből mely méreteket és színeket keresték a leginkább, miből mennyit értékesítettek.

A következő évi szaporítóanyag- rendelés előtt mindig ezt veszik alapul, így van lehetőségük egészen finom változtatásokra is.

2022 májusában jutalmazta a rangos díjjal a kertészetet Debrecen város vezetése
2022 májusában jutalmazta a rangos díjjal a kertészetet Debrecen város vezetése
Ennek köszönhetően selejtjük alig keletkezik, a megtermelt növényeket nyár végéig szinte az utolsó darabig eladják.

Nyári forgalmukra sem panaszkodnak, bár június közepétől csendesebb, viszont augusztusban általában ismét megélénkül, akkor jellemzően az előre beültetett balkonládákat, és a nagyobb virágos, ámpolnás növényeket keresik rendezvények, esküvők dekorálásához. November közepéig tart nyitva az áruda, az őszi értékesítési szezonra az árvácskát és a multiflora krizantémot is maguk termesztik. Tavalytól karácsonyfát is értékesítenek, illetve a virágboltban sírcsokrokat és koszorúkat is kínálnak.

Hatvanezer követő

A hazai kertészetek között rendkívülinek számít, hogy Facebook-oldalukat mintegy hatvanezren követik. A felületet leginkább Zsolt kezeli, igyekszik sokat posztolni, sok képet megosztani és rövid videókban bemutatni a termelési munkát, a legújabb virágzó csodákat.

Olyan lelkes az oldaluk közössége, hogy például a muskátli ültetéséről szóló videót is több ezren lájkolják.

Oldaluk népszerűségét mutatja, hogy sokan emiatt keresik fel őket, jönnek akár az ország másik végéből is. Rendszeresen visszatérő vásárlóik vannak Budapestről, de Nagykanizsáról is. Büszkék arra, hogy az elmúlt néhány évben csak Budapestről több mint hétezer követőjük lett a Facebookon.

Noha a vállalkozás fő árbevétele ma már nem a dísznövénytermelésből és -értékesítésből származik, a rengeteg elismerő visszajelzés ösztönzi őket, hogy ugyanolyan odafigyeléssel és hangsúllyal vezessék ezt az ágazatot is, mint a parképítést. Az árudát, és vele együtt a vevők iránt érzett felelősséget szüleiktől örökölték, mint mondják, ez az ő „családi ezüstjük”, aminek megőrzése és továbbvitele mindkettőjük szívügye.

Jövedelmező parképítés

A vállalkozás kilenc évvel ezelőtt bővítette tevékenységét; kezdetben faültetést és nagyobb felületek fűkaszálását vállalták, de hamar megérkeztek az első komoly megbízások, mint például több ezer négyzetméternyi terület térkövezése, vagy a Békás-tó mintegy húszezer növény elültetésével járó felújítása. Ezek komoly kihívások elé állították a vállalkozást, szinte fejest ugrottak az ismeretlenbe.

Idén virágbolttal is bővült az áruda
Idén virágbolttal is bővült az áruda

A feladatot és az akadályokat sikerrel vették, azóta nagy bevételt hozó, jövedelmező ágazattá nőtte ki magát a parképítés a vállalkozáson belül.

Ma már veszélyes fák kivágásával, tetőkertek építésével, tereprendezéssel, füvesítéssel is foglalkoznak, ez utóbbi tevékenységhez beszereztek egy 1600 literes tartályú hidrovetőgépet is. A régió egyik legnagyobb teljesítményű berendezésével több ezer négyzetméteres területek füvesítését tudják megvalósítani rövid idő alatt. Magánkertek építésére már nincs kapacitásuk, pedig Zsolt szerint nagy igény lenne rá, szinte mindennap érkezik hozzájuk megkeresés.

Fenntarthatóság és felelősségvállalás

Az áruda teljes egynyári- és balkonnövénykínálatát maguk termesztik
Az áruda teljes egynyári- és balkonnövénykínálatát maguk termesztik
Idén májusban elnyerték a Fenntartható Debrecen díjat. A rangos elismerésre olyan cégek pályázhattak, amelyek nem használnak egyszer használatos műanyagokat, vagy gondoskodnak azok újrahasznosításáról, vagy az előállítás során olyan technológiákat alkalmaznak, ami segíti a fenntarthatóságot.

A díjra pályázó cégek közül egy szakértő bizottság több forduló után választotta ki a díjazottat.

A Szepesi Kertészet hosszú évek óta csak megújuló csomagolóanyagot használ a növények értékesítésekor: kukoricakeményítős szatyrot és papírrekeszt vásárolhatnak a vevők. A szatyor és rekeszek értékesítéséből származó bevételt ráadásul jótékony célra fordítják, mivel a vételárat a vásárlók közvetlenül az eladótérben elhelyezett urnába dobják. A hulladékot szelektíven gyűjtik, és tevékenyen részt vesznek a város zöldítésében, mindezzel rengeteg embernek mutatnak példát, és felhívják a figyelmet arra, hogyan tudnak jobban törődni a környezetükkel. A klímaváltozás idején mindenki közös érdeke, hogy részt vállaljon a zöldfelületek bővítésében és megőrzésében, így a családi vállalkozás tevékenysége példaértékű, amely egyszerre szolgálja Debrecen fenntartható fejlődését, és a helyi közösség érdekeit.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.