Back to top

Almaközpont épül Újfehértón

A hazai gyümölcstermesztésben komoly hátráltató tényező a szervezetlenség, a zavaros piaci folyamatok, valamint a göngyöleg és a tárolók hiánya. A kis- és közepes gazdaságok emiatt nehezen tudják értékesíteni a leszedett gyümölcsöt. Ezeken a gondokon kíván segíteni az Újfehértón épülő Szabolcsi Alma Centrum.

Az ötlet 2018-ban, egy különösen jó termést hozó évben fogalmazódott meg Takács Ferenc stratégiai és fejlesztési igazgató fejében, amikor egész Európában bőségesen szedték az almát, és a hazai termés nagy része a léüzemekben landolt, mert nem lehetett asztali almaként értékesíteni. A hazánkban évente betakarított átlagosan 600-700 ezer tonna alma majdnem kétharmada származik Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéből. Ott van a legnagyobb szükség a segítségre, egységes árualap létrehozására, új piacok felkutatására.

A termesztőknek nemcsak a vásárlók megtalálásában kell segíteni, hanem a tárolásban, osztályozásban is, valamint szaktanácsra van szükségük az egységes minőség eléréséhez is.

A tárolást-értékesítést célszerű független, profi menedzsmentre bízni. Ennek az összetett feladatnak az ellátására állami szerepvállalással épül a logisztikai és szaktanácsadási központ 16 800 négyzetméteres komplexuma. Az ötletet Nagy István agrárminiszter karolta föl, és a Vidékfejlesztési Program révén, valamint állami forrásból finanszírozzák. Elkészültét nagyban befolyásolja az építőanyagok drágulása, ami miatt további források bevonására lett szükség.

A szerkezetkész épületről Takács Ferenc elmondta, nagyon átgondoltan alakították ki a felépítését, hogy a tervbe vett 20 ezer tonna almát akadálytalanul tudják mozgatni, ne keresztezzék egymást a különböző útvonalak. Négy helyen lehet berakodni a gyümölcsöt, ami a legkorszerűbb, dinamikus légterű hűtőtároló kamrákba kerül. A kamrák az épületen belül önálló szerkezetű, hőszigetelt építmények, ami azért fontos, mert bennük tizedszázalékos pontossággal, folyamatosan szabályozzák a légtér oxigén- és szén-dioxid-szintjét, ezért tökéletes légszigetelésre van szükség.

Öt nagy és 47 kisebb hűtőkamrában lehet majd elhelyezni a beérkező almát. Mindegyiknek külön hűtőegysége van, az ULO technológiához pedig öt szabályozóegységet alakítottak ki. Összesen 10 ezer tonna almát tudnak egyszerre tárolni.

Az épület közepén helyezkedik el az osztályozó és csomagoló gépsor, amivel egy óra alatt 18 tonna gyümölcsöt lehet méret, szín és felületi hiba alapján osztályozni. Mindenütt a munkaerő a legnagyobb gond, ezért az almacentrumban is robot fogja üríteni a tartályládákat az osztályozó gépsor vizes fogadórészére, és a folyamat végén a csomagolást is robotokkal végzik majd, Magyar­orszá­gon egyedülálló módon. Képesek lesznek színre forgatva becsomagolni az árut, ami a legigényesebb vevőknek is megfelel. A készáru a fogadóoldallal szemben hagyhatja el az épületet a kamionrakodókon keresztül.

A termelésszervezés is része a központ munkájának, amihez a szaktanácsadáson kívül 30 ezer műanyag tartályláda beszerzésével és igény szerinti rendelkezésre bocsátásával segítik az almatermesztőket. Így a termesztés, tárolás, áruvá készítés és piacra jutás teljes folyamatát végigkísérik a Szabolcsi Alma Centrum szakemberei.

Mindezekre a tevékenységekre az épület alsó, üzemi szintjén kerül sor, az emeleten alakítják ki az irodákat, a bemutató- és konferenciaközpontot, ahol a szabolcsi alma történetének is szentelnek egy kiállítást.

A központ 2021-ben a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdasághoz került Újfehértói Kutatóállomás mellett kapott helyet, szoros kapcsolatban dolgozhatnak tehát a kutatókkal.

A komplexum működtetője és tulajdonosa az állami háttérrel rendelkező Szabolcsi Alma Centrum Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.