0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Almaközpont épül Újfehértón

A hazai gyümölcstermesztésben komoly hátráltató tényező a szervezetlenség, a zavaros piaci folyamatok, valamint a göngyöleg és a tárolók hiánya. A kis- és közepes gazdaságok emiatt nehezen tudják értékesíteni a leszedett gyümölcsöt. Ezeken a gondokon kíván segíteni az Újfehértón épülő Szabolcsi Alma Centrum.

Az ötlet 2018-ban, egy különösen jó termést hozó évben fogalmazódott meg Takács Ferenc stratégiai és fejlesztési igazgató fejében, amikor egész Európában bőségesen szedték az almát, és a hazai termés nagy része a léüzemekben landolt, mert nem lehetett asztali almaként értékesíteni. A hazánkban évente betakarított átlagosan 600-700 ezer tonna alma majdnem kétharmada származik Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéből. Ott van a legnagyobb szükség a segítségre, egységes árualap létrehozására, új piacok felkutatására.

A termesztőknek nemcsak a vásárlók megtalálásában kell segíteni, hanem a tárolásban, osztályozásban is, valamint szaktanácsra van szükségük az egységes minőség eléréséhez is.

A tárolást-értékesítést célszerű független, profi menedzsmentre bízni. Ennek az összetett feladatnak az ellátására állami szerepvállalással épül a logisztikai és szaktanácsadási központ 16 800 négyzetméteres komplexuma. Az ötletet Nagy István agrárminiszter karolta föl, és a Vidékfejlesztési Program révén, valamint állami forrásból finanszírozzák. Elkészültét nagyban befolyásolja az építőanyagok drágulása, ami miatt további források bevonására lett szükség.

A szerkezetkész épületről Takács Ferenc elmondta, nagyon átgondoltan alakították ki a felépítését, hogy a tervbe vett 20 ezer tonna almát akadálytalanul tudják mozgatni, ne keresztezzék egymást a különböző útvonalak. Négy helyen lehet berakodni a gyümölcsöt, ami a legkorszerűbb, dinamikus légterű hűtőtároló kamrákba kerül. A kamrák az épületen belül önálló szerkezetű, hőszigetelt építmények, ami azért fontos, mert bennük tizedszázalékos pontossággal, folyamatosan szabályozzák a légtér oxigén- és szén-dioxid-szintjét, ezért tökéletes légszigetelésre van szükség.

Öt nagy és 47 kisebb hűtőkamrában lehet majd elhelyezni a beérkező almát. Mindegyiknek külön hűtőegysége van, az ULO technológiához pedig öt szabályozóegységet alakítottak ki. Összesen 10 ezer tonna almát tudnak egyszerre tárolni.

Az épület közepén helyezkedik el az osztályozó és csomagoló gépsor, amivel egy óra alatt 18 tonna gyümölcsöt lehet méret, szín és felületi hiba alapján osztályozni. Mindenütt a munkaerő a legnagyobb gond, ezért az almacentrumban is robot fogja üríteni a tartályládákat az osztályozó gépsor vizes fogadórészére, és a folyamat végén a csomagolást is robotokkal végzik majd, Magyar­orszá­gon egyedülálló módon. Képesek lesznek színre forgatva becsomagolni az árut, ami a legigényesebb vevőknek is megfelel. A készáru a fogadóoldallal szemben hagyhatja el az épületet a kamionrakodókon keresztül.

A termelésszervezés is része a központ munkájának, amihez a szaktanácsadáson kívül 30 ezer műanyag tartályláda beszerzésével és igény szerinti rendelkezésre bocsátásával segítik az almatermesztőket. Így a termesztés, tárolás, áruvá készítés és piacra jutás teljes folyamatát végigkísérik a Szabolcsi Alma Centrum szakemberei.

Mindezekre a tevékenységekre az épület alsó, üzemi szintjén kerül sor, az emeleten alakítják ki az irodákat, a bemutató- és konferenciaközpontot, ahol a szabolcsi alma történetének is szentelnek egy kiállítást.

A központ 2021-ben a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdasághoz került Újfehértói Kutatóállomás mellett kapott helyet, szoros kapcsolatban dolgozhatnak tehát a kutatókkal.

A komplexum működtetője és tulajdonosa az állami háttérrel rendelkező Szabolcsi Alma Centrum Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet