Back to top

Elkészült a világ első szén-dioxid-akkumulátora

Az olaszországi Szardínia szigete világhírű turisztikai célpontként ismert. Mostantól úgy is ismert lesz, mint a világ első szén-dioxid akkumulátorának otthona, amelyet egy startup vállalat, az Energy Dome indított útjára - számolt be az Electrek. 

A szén-dioxid szerepe a bolygó felmelegedésében jól ismert. Miközben az országok erőfeszítéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására, a jelenleg felszabaduló szén-dioxidot is fel kell fogni, hogy a bolygó hőmérséklet-emelkedését kordában tartsuk.

Ennek elérése érdekében sokan a szén-dioxidot közvetlenül a légkörből akarják megkötni és tárolni. Az Energy Dome azonban azt tervezi, hogy a gázt energiatárolásra használja fel. A legjobb az egészben az, hogy a módszer nagymértékben skálázható, és késztermékeket használ - állítja a vállalat sajtóközleménye.

Fotó: https://energydome.com/

Hogyan működik a technológia?

Az Energy Dome energiatárolási megoldása nem szép látvány, de a technológia, amely működésre készteti, meglehetősen lenyűgöző. A vállalat szén-dioxid gázt használ, mivel az szobahőmérsékleten kondenzálható és folyadékként tárolható. 
Ahogy a vállalat alapítója és vezérigazgatója, Claudio Spandicini a Bloombergnek adott múlt havi interjújában kifejtette, a normál hőmérsékleten és nyomáson lévő (egy hatalmas kupolában tárolt) szén-dioxidot összenyomják, hogy folyékony formába kerüljön. A folyamat során keletkező hőt ezután tárolják. Ez a töltési folyamat, és felhasználható a megújuló energiaforrásból, például szélből vagy napenergiából beérkező energia tárolására. 

Amikor energiát kell szolgáltatni, a tárolt hőt a folyékony szén-dioxid felmelegítésére használják, amely gázzá alakul, amelyet aztán egy turbinán keresztül tolnak át, hogy villamos energiát termeljenek. 

Az egész folyamat egy zárt körfolyamatú rendszer, amelyben nem kerül szén-dioxid a légkörbe. Ami még jobb, hogy a technológia nem használ ritkaföldfém elemeket, például lítiumot vagy kobaltot, hanem csak acélra és vízre van szükség. Ezért bárhol és bármikor megvalósítható. 


Az Energy Dome 2020 februárjában kezdte meg működését, és rövid idő alatt sikerült a koncepciótól a megawattos tesztelésig eljutnia. A vállalat a sikerét a turbógépek, a folyamatmérnöki és az energetikai területen bizonyított szakértői csapatnak, valamint az alkatrészeket hatékonyan integráló, újszerű ipari eljárásnak tulajdonítja - olvasható a sajtóközleményben. 

A vállalat biztos abban, hogy technológiája nemcsak a Föld bármely pontján alkalmazható, hanem a hasonló kapacitású lítium-ion akkumulátoros tárolókhoz kapcsolódó költségek kevesebb mint felénél is olcsóbban.

A szardíniai akkumulátor azt is demonstrálja, hogy a CO2-akkumulátorok a meglévő ellátási láncok felhasználásával, nagyobb szűk keresztmetszetek nélkül telepíthetők. 

Bár a sajtóközlemény nem árulja el a nemrég bemutatott akkumulátor tárolókapacitását, megemlíti, hogy a vállalat jelenleg egy 20-200 MWh kapacitású, teljes körű üzemen dolgozik, amely várhatóan 2023 végére lesz működőképes. 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.