Back to top

Európa Zöld Városa díj 2022 - Ki szeretné az Európa Zöld Városa címet megszerezni?

Melyik az a sikeres, lenyűgöző városi zöld projekt, amelyik képviselni tudná Magyarországot ezen a versenyen, és amelyik inspirációt nyújthatna egész Európának?

Az Európai Zöld Város díj minden évben reflektorfénybe helyez 13 kiemelkedő európai városi zöldítést megvalósító projektet, amelyek optimálisan használják a zöldinfrastruktúra számos előnyét és hozzáadott értékét a környezetükben. A pályázó projektek másokat is inspirálnak és ösztönöznek sikeres, ambiciózus, innovatív új zöldinfrastruktúra-projektek megvalósítására.

A 13 projekt közül csak egy nyeri el a 2022-es európai díjat.

A díjátadó ünnepségre 2022. december 8-án Párizsban, a 2022-es Victoires du Paysage idején kerül sor.

A 2022-es Európa Zöld Városa díjról

A díj létrehozását az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és a Green Cities Europe programban részt vevő 13 ország faiskoláinak szövetségei kezdeményezték. A programban a 13 ország közösen azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a városi környezetben a zöldterületek milyen hozzáadott értéket képviselnek. Minden, a programban részt vevő ország egy nemzeti projekttel indulhat. A pályázatokat egy nemzetközi zsűri fogja elbírálni, melynek tagjait a résztvevő országok delegálják.

Azok a projektek pályázhatnak, amelyek a résztvevő országok – Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország – valamelyikében valósultak meg.

Nevezni sokféle projekttel lehet. Néhány példa: iskolaudvarok, üzleti parkok, kórházak vagy lakóövezetek. A pályázó projekteknek be kell mutatni, hogy a kültéri és/vagy a beltéri növényzet fontos hozzáadott értéket jelent a felhasználóknak és a környezetnek. Ez a hozzáadott érték sokféleképpen nyilvánulhat meg, például az ingatlan értékek növekedésében, a hatékonyabb munkavégzésben, a biológiai sokféleség növekedésében, az identitás megerősítésében, a klímaváltozás enyhítésében, a környezet, jövő biztosabbá tételében, valamint az emberek jóllétének és egészségének javulásában.

Melyik projekt fogja Magyarországot képviselni?

Keressük Magyarország „Európa Zöld Városa díj” projektjét!

A pályázatokat 2022. augusztus 1. éjfélig lehet benyújtani az info@diszkerteszek.hu e-mail-címre. Kérjük, az e-mail tárgyában tüntesse fel: „Zöld Városok díj”.

A zsűri a benyújtott pályázatok közül a nemzetközi zsűri bírálati szempontjai alapján kiválasztja azt a projektet, melyet az Európa Zöld Városa díj nemzetközi versenyében megmérettetésre érdemesnek ítél.

A díj: a nyertes projekt jelölése az Európa Zöld Városa díj nemzetközi versenyre.

Díjátadó ünnepség

A díjátadó eseményre a 2022. augusztus 30–31-én megrendezésre kerülő Hungarogreen Kertészeti Szakkiállítás idején kerül sor.

Kihez forduljon?

További információ kérhető e-mailben az info@diszkerteszek.hu címen, vagy telefonon a +36-70-330-1223 számon.

Ebben az útmutatóban talál információt a bírálati szempontokról és a nemzetközi folyamatról, amely minden résztvevő országra vonatkozik.

Jelen népszerűsítő kampány tartalma kizárólag a szerző véleményét képviseli, és kizárólag az ő felelősségét képezi. Sem az Európai Bizottság, sem REA (European Research Executive Agency –az európai Kutatási Végrehajtó Ügynökség) nem vállal semminemű felelősséget az itt megjelenő információ bárminemű használatáért.

Forrás: 
Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.