0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Újabb gabonatermelő ország vezet be exportkvótát

Ugyan korábban szó esett róla, hogy Argentína képes lesz pótolni az orosz-ukrán háború miatt kieső gabonát a világpiacon, a kormány most még exportkvótát vezetett be az ottani élelmiszerárak kordában tartása érdekében.

A Föld déli féltekéjén most vetnek, ami normális esetben azzal a haszonnal jár, hogy az ottani termény az év végén jelenik meg a világpiacon, amikor az északi féltekén termelt gabona mennyisége csökkenni kezd. Azonban a kiviteli korlátozás, a műtrágya és a szállítás drágulása, továbbá az ország gazdaságát szaggató folyamatos válság miatt több gazda úgy döntött, csökkenti a vetésterületét – írja a Napi.hu a Financial Times-ra hivatkozva.

Argentína egyébként 2021-ben 21,8 millió tonna búzát termelt, miközben a hasonló lakosságú Ukrajna 25 milliót. Miután Alberto Fernández peronista (ez a Fideszhez hasonló politikai irányzat csak sokkal hosszabb és színesebb múlttal) államfő

évi tízmillió tonna exportban limitálta a 2022-2023-as idény kivitelét, ez jóval elmarad majd a 2021-2022-es szezon 14,5 milliós exportjától.

Katasztrofális a kormány korlátozó döntése, így a világ nem számíthat Argentínára az élelmiszerválságban és romlik a Nyugat alkupozíciója az orosz vezetéssel szemben – derül ki Enrique Erize, a Buenos Aires-i Nóvitas agrártanácsadó cég elnökének szavaiból. Argentína az elmúlt években átlagosan 12-13 millió tonna gabonát exportált ázsiai, észak-afrikai és más latin-amerikai országokba. A legnagyobb felvevőpiac Brazília, amely egyedül ennek a mennyiségnek nagyjából a felét veszi át.

Forrás: Napi.hu