Back to top

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

Az idei lesz a 20. alkalom, amikor délutántól egészen éjfélig élvezhetik az érdeklődők a résztvevő intézmények színes programkínálatát. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket.

Jubileumához érkezett az ország legnépszerűbb kulturális eseménye: 20 éve s múzeumok éjszakája, 20 éves az a program, amely magyar kulturális intézményi rendszer és kulturális kínálat méltán legnépszerűbb rendezvénye minden esztendőben. Az a kínálat, ami az ország egész területén az intézményrendszerünkben megjelenik, képes arra, hogy a standard mindenki számára kitárja a kulturális kínálatot – fogalmazott dr. Hoppál Péter államtitkár.

A Magyar Zene Házában is különleges programokkal vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája
A Magyar Zene Házában is különleges programokkal vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája
Fotó: mmg
A Múzeumok Éjszakája ezért is egyedülálló, mert egyetlen estén a legtöbb kulturális intézmény vesz részt országszerte rajta; szám szerint 431 intézmény, amely több mint 2500 programmal várja a látogatókat – mondta el az államtitkár. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: átlagosan több mint 300 ezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a résztvevő intézmények, de volt már olyan esztendő is (a pandémia előtt, 2019), amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre.

Mint megtudtuk, az Újragombolt hagyományok mottóval a kulturális identitás, a kulturális hagyományok trendiségére, modernitására kívánják felhívni a figyelmet.

2022-ben Szolnok városa a kiemelt helyszín, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – mondta el Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón.

Az Újragombolt hagyományok elnevezésű tematika nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

Vajdahunyadvár a Múzeumok éjszakáján 2017-ben
Vajdahunyadvár a Múzeumok éjszakáján 2017-ben
Mint megtudtuk, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjának nyitórendezvényén 140 székely gyermek, a Szentegyházi Gyerekkórus tagjainak éneke és hangszerei szólalnak meg a Vajdahunyadvár Hunyadi Udvarában. A rendezvényhez kapcsolódik egy fotókiállítás ünnepélyes megnyitója is, mely Haáz Rezső eredeti képzőművészeti alkotásait és a Homoród menti életképeket mutatja be. Látogatóinkat új kiállításokkal, gyűjteménylátogatásokkal, különleges tárlatvezetésekkel, óriástársas-játékkal és egy Furfangos kajtatóval is várjuk ezen az estén.

Mint elárulták, a különleges hangulatú Hunyad-pincében található az egyik legizgalmasabb bemutató: a Borászati kiállításon az érdeklődők megismerhetik a magyar szőlő- és borkultúra történetét és hagyományos eszközeit mutatja be, írásos emlékek és érdekes fotók sokaságát felhasználva

A múzeumban más kiállítások mellett megtekinthető a Lóközelben című tárlat, amely nemcsak a múlt híres lovasairól, de a lovak mai szerepéről is bővebb információval szolgál. „A lovak gyógyítanak, részt vesznek a rekreációban, szolgálnak a rendőrségnél, segítik sportolóinkat céljaik elérésében. Bemutatjuk a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot” – fogalmaz a múzeum.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

Magyar tapasztalatokra alapozva védekeznek az osztrákok az aranysakál ellen

Mivel Magyarországon jóval nagyobb számban van jelen az aranysakál, mint Ausztriában, ezért osztrák kutatók a nádifarkasról alkotott ismereteik bővítése céljából a SEFAG Zrt. munkatársainak közreműködését kérték. Főként az erdőgazdaság csapdázási tapasztalataira voltak kíváncsiak a kutatók.

A receptúra az érték

Egy öthektáros bekerített egykori téesztelepen hizlal turnusonként hétszáz sertést Egyházasfalu határában Derdák Gábor és édesapja. Földjeiken, legyenek azok saját tulajdonban vagy bérelt területek, precíziós művelést folytatnak, és a hizlalást is „adatalapon” végzik. Emellett Gábor növényorvosként is „praktizál”, és egy kisebb integrációt is működtet.

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

Alakulóban a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület

Még ebben a hónapban hivatalosan is megalakul az az egyesület, amely a precíziós állattartás népszerűsítését és hazai elterjesztését tartja legfontosabb feladatának. Az egyesület szervezését elsősorban kutatók, egyetemi szakemberek indították, de azzal a céllal, hogy minél több állattartó a tagja legyen és használja szolgáltatásaikat.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.