0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

Az idei lesz a 20. alkalom, amikor délutántól egészen éjfélig élvezhetik az érdeklődők a résztvevő intézmények színes programkínálatát. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket.

Jubileumához érkezett az ország legnépszerűbb kulturális eseménye: 20 éve s múzeumok éjszakája, 20 éves az a program, amely magyar kulturális intézményi rendszer és kulturális kínálat méltán legnépszerűbb rendezvénye minden esztendőben. Az a kínálat, ami az ország egész területén az intézményrendszerünkben megjelenik, képes arra, hogy a standard mindenki számára kitárja a kulturális kínálatot – fogalmazott dr. Hoppál Péter államtitkár.

A Múzeumok Éjszakája ezért is egyedülálló, mert egyetlen estén a legtöbb kulturális intézmény vesz részt országszerte rajta; szám szerint 431 intézmény, amely több mint 2500 programmal várja a látogatókat – mondta el az államtitkár. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: átlagosan több mint 300 ezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a résztvevő intézmények, de volt már olyan esztendő is (a pandémia előtt, 2019), amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre.

Mint megtudtuk, az Újragombolt hagyományok mottóval a kulturális identitás, a kulturális hagyományok trendiségére, modernitására kívánják felhívni a figyelmet.

2022-ben Szolnok városa a kiemelt helyszín, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – mondta el Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón.

Az Újragombolt hagyományok elnevezésű tematika nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

Mint megtudtuk, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjának nyitórendezvényén 140 székely gyermek, a Szentegyházi Gyerekkórus tagjainak éneke és hangszerei szólalnak meg a Vajdahunyadvár Hunyadi Udvarában. A rendezvényhez kapcsolódik egy fotókiállítás ünnepélyes megnyitója is, mely Haáz Rezső eredeti képzőművészeti alkotásait és a Homoród menti életképeket mutatja be. Látogatóinkat új kiállításokkal, gyűjteménylátogatásokkal, különleges tárlatvezetésekkel, óriástársas-játékkal és egy Furfangos kajtatóval is várjuk ezen az estén.

Mint elárulták, a különleges hangulatú Hunyad-pincében található az egyik legizgalmasabb bemutató: a Borászati kiállításon az érdeklődők megismerhetik a magyar szőlő- és borkultúra történetét és hagyományos eszközeit mutatja be, írásos emlékek és érdekes fotók sokaságát felhasználva

A múzeumban más kiállítások mellett megtekinthető a Lóközelben című tárlat, amely nemcsak a múlt híres lovasairól, de a lovak mai szerepéről is bővebb információval szolgál. „A lovak gyógyítanak, részt vesznek a rekreációban, szolgálnak a rendőrségnél, segítik sportolóinkat céljaik elérésében. Bemutatjuk a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot” – fogalmaz a múzeum.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu