Back to top

Corteva: zsenik a gazdák szolgálatában

Az „elvárásoknak megfelelően” az ország négy régiójába szervezte idén is Portfólió Farm szántóföldi bemutatóját a Corteva Agriscience. Az öttevényi bemutatón is elhangzott, a K+F tevékenység jelenti a cég stratégiájának középpontját, hiszen a folyamatos fejlesztések viszik előbbre a mezőgazdaságot.

Borsos László, a cég ügyvezetője kiemelte, idén is sok új termékkel jelennek meg a magyar piacon, de a már ismertebbek is számítanak gazdák érdeklődésére. Mivel a Wirtuoz az uniós kivonások miatt kikerült a piacról, egy új készítmény – nevezhetnénk akár Wirtuoz 2.0-nak –, a Verben jelent meg, amely egy új kombináció a kalászos gabonák levél és kalász védelmére. De ilyen az új típusú hatóanyagot tartalmazó Queen, a széles hatásspektrumú gabona gombaölő szer. Mivel a divatos triazol alapú megoldások átalakultak, így a rezisztencia törésben is szerepet játszik. Három év eseti engedély után a Viballa teljes mellszélességgel vehet részt a napraforgó gyomirtásában.

A környezeti kihívások, az életminőség javítása kapcsán ugyancsak nagy a jelentősége, hiszen a parlagfű ellen hatékonyan vethető be. Ráadásul alkalmazásával nincsen utóvetemény korlátozás, és csapadék független készítmény.

Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Fotó: viniczai

Lépésváltás következett be a nitrogén menedzsmentben is. Eddig az N-Lock, ami az újkori keresztségben az Instict nevet kapta, jelentette azt a megoldást, ami a nitrogént hosszabb ideig a növény gyökérzónájában tartotta. Új készítményük, a BluN viszont már a levélre permetezhető baktériumok segítségével a levegőből történő nitrogénellátás alapja. Vizsgálatok alapján elmondható, hogy hektáronként akár 70 kilónyi nitrogént is biztosít, ami a hazai körülmények között ennek inkább fele. A mai magas nitrogén műtrágya árak mellett ez hatékony költséggazdálkodást tesz lehetővé.

A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
Fotó: viniczai

A szakember kiemelte, a jó technológiai része a jó genetika is. A tavalyi évben a repce területén léptek nagyot, s két új hibriddel is jelentkeztek a piacon. A PT 298 hagyományos, magas repce kimagasló pergés ellenállóságával és adaptációs képességével hívta fel magára a figyelmet. Hasonló jelzőkkel illethető a PT303, de tegyük hozzá a magas termőképességet és a Protector Sclerotinia tulajdonságot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.