0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Corteva: zsenik a gazdák szolgálatában

Az „elvárásoknak megfelelően” az ország négy régiójába szervezte idén is Portfólió Farm szántóföldi bemutatóját a Corteva Agriscience. Az öttevényi bemutatón is elhangzott, a K+F tevékenység jelenti a cég stratégiájának középpontját, hiszen a folyamatos fejlesztések viszik előbbre a mezőgazdaságot.

Borsos László, a cég ügyvezetője kiemelte, idén is sok új termékkel jelennek meg a magyar piacon, de a már ismertebbek is számítanak gazdák érdeklődésére. Mivel a Wirtuoz az uniós kivonások miatt kikerült a piacról, egy új készítmény – nevezhetnénk akár Wirtuoz 2.0-nak –, a Verben jelent meg, amely egy új kombináció a kalászos gabonák levél és kalász védelmére. De ilyen az új típusú hatóanyagot tartalmazó Queen, a széles hatásspektrumú gabona gombaölő szer. Mivel a divatos triazol alapú megoldások átalakultak, így a rezisztencia törésben is szerepet játszik. Három év eseti engedély után a Viballa teljes mellszélességgel vehet részt a napraforgó gyomirtásában.

A környezeti kihívások, az életminőség javítása kapcsán ugyancsak nagy a jelentősége, hiszen a parlagfű ellen hatékonyan vethető be. Ráadásul alkalmazásával nincsen utóvetemény korlátozás, és csapadék független készítmény.

Lépésváltás következett be a nitrogén menedzsmentben is. Eddig az N-Lock, ami az újkori keresztségben az Instict nevet kapta, jelentette azt a megoldást, ami a nitrogént hosszabb ideig a növény gyökérzónájában tartotta. Új készítményük, a BluN viszont már a levélre permetezhető baktériumok segítségével a levegőből történő nitrogénellátás alapja. Vizsgálatok alapján elmondható, hogy hektáronként akár 70 kilónyi nitrogént is biztosít, ami a hazai körülmények között ennek inkább fele. A mai magas nitrogén műtrágya árak mellett ez hatékony költséggazdálkodást tesz lehetővé.

A szakember kiemelte, a jó technológiai része a jó genetika is. A tavalyi évben a repce területén léptek nagyot, s két új hibriddel is jelentkeztek a piacon. A PT 298 hagyományos, magas repce kimagasló pergés ellenállóságával és adaptációs képességével hívta fel magára a figyelmet. Hasonló jelzőkkel illethető a PT303, de tegyük hozzá a magas termőképességet és a Protector Sclerotinia tulajdonságot.

Forrás: magyarmezogazdasag