Back to top

Corteva: zsenik a gazdák szolgálatában

Az „elvárásoknak megfelelően” az ország négy régiójába szervezte idén is Portfólió Farm szántóföldi bemutatóját a Corteva Agriscience. Az öttevényi bemutatón is elhangzott, a K+F tevékenység jelenti a cég stratégiájának középpontját, hiszen a folyamatos fejlesztések viszik előbbre a mezőgazdaságot.

Borsos László, a cég ügyvezetője kiemelte, idén is sok új termékkel jelennek meg a magyar piacon, de a már ismertebbek is számítanak gazdák érdeklődésére. Mivel a Wirtuoz az uniós kivonások miatt kikerült a piacról, egy új készítmény – nevezhetnénk akár Wirtuoz 2.0-nak –, a Verben jelent meg, amely egy új kombináció a kalászos gabonák levél és kalász védelmére. De ilyen az új típusú hatóanyagot tartalmazó Queen, a széles hatásspektrumú gabona gombaölő szer. Mivel a divatos triazol alapú megoldások átalakultak, így a rezisztencia törésben is szerepet játszik. Három év eseti engedély után a Viballa teljes mellszélességgel vehet részt a napraforgó gyomirtásában.

A környezeti kihívások, az életminőség javítása kapcsán ugyancsak nagy a jelentősége, hiszen a parlagfű ellen hatékonyan vethető be. Ráadásul alkalmazásával nincsen utóvetemény korlátozás, és csapadék független készítmény.

Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Fotó: viniczai

Lépésváltás következett be a nitrogén menedzsmentben is. Eddig az N-Lock, ami az újkori keresztségben az Instict nevet kapta, jelentette azt a megoldást, ami a nitrogént hosszabb ideig a növény gyökérzónájában tartotta. Új készítményük, a BluN viszont már a levélre permetezhető baktériumok segítségével a levegőből történő nitrogénellátás alapja. Vizsgálatok alapján elmondható, hogy hektáronként akár 70 kilónyi nitrogént is biztosít, ami a hazai körülmények között ennek inkább fele. A mai magas nitrogén műtrágya árak mellett ez hatékony költséggazdálkodást tesz lehetővé.

A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
Fotó: viniczai

A szakember kiemelte, a jó technológiai része a jó genetika is. A tavalyi évben a repce területén léptek nagyot, s két új hibriddel is jelentkeztek a piacon. A PT 298 hagyományos, magas repce kimagasló pergés ellenállóságával és adaptációs képességével hívta fel magára a figyelmet. Hasonló jelzőkkel illethető a PT303, de tegyük hozzá a magas termőképességet és a Protector Sclerotinia tulajdonságot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.