Back to top

Corteva: zsenik a gazdák szolgálatában

Az „elvárásoknak megfelelően” az ország négy régiójába szervezte idén is Portfólió Farm szántóföldi bemutatóját a Corteva Agriscience. Az öttevényi bemutatón is elhangzott, a K+F tevékenység jelenti a cég stratégiájának középpontját, hiszen a folyamatos fejlesztések viszik előbbre a mezőgazdaságot.

Borsos László, a cég ügyvezetője kiemelte, idén is sok új termékkel jelennek meg a magyar piacon, de a már ismertebbek is számítanak gazdák érdeklődésére. Mivel a Wirtuoz az uniós kivonások miatt kikerült a piacról, egy új készítmény – nevezhetnénk akár Wirtuoz 2.0-nak –, a Verben jelent meg, amely egy új kombináció a kalászos gabonák levél és kalász védelmére. De ilyen az új típusú hatóanyagot tartalmazó Queen, a széles hatásspektrumú gabona gombaölő szer. Mivel a divatos triazol alapú megoldások átalakultak, így a rezisztencia törésben is szerepet játszik. Három év eseti engedély után a Viballa teljes mellszélességgel vehet részt a napraforgó gyomirtásában.

A környezeti kihívások, az életminőség javítása kapcsán ugyancsak nagy a jelentősége, hiszen a parlagfű ellen hatékonyan vethető be. Ráadásul alkalmazásával nincsen utóvetemény korlátozás, és csapadék független készítmény.

Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Minden évben jelentkezik újdonságokkal a Corteva
Fotó: viniczai

Lépésváltás következett be a nitrogén menedzsmentben is. Eddig az N-Lock, ami az újkori keresztségben az Instict nevet kapta, jelentette azt a megoldást, ami a nitrogént hosszabb ideig a növény gyökérzónájában tartotta. Új készítményük, a BluN viszont már a levélre permetezhető baktériumok segítségével a levegőből történő nitrogénellátás alapja. Vizsgálatok alapján elmondható, hogy hektáronként akár 70 kilónyi nitrogént is biztosít, ami a hazai körülmények között ennek inkább fele. A mai magas nitrogén műtrágya árak mellett ez hatékony költséggazdálkodást tesz lehetővé.

A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
A Verben hasznos tagja a Corteva új generációs termékeinek
Fotó: viniczai

A szakember kiemelte, a jó technológiai része a jó genetika is. A tavalyi évben a repce területén léptek nagyot, s két új hibriddel is jelentkeztek a piacon. A PT 298 hagyományos, magas repce kimagasló pergés ellenállóságával és adaptációs képességével hívta fel magára a figyelmet. Hasonló jelzőkkel illethető a PT303, de tegyük hozzá a magas termőképességet és a Protector Sclerotinia tulajdonságot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Lombkártevők az almafákon

A sodró- és az aknázómolyok az alma fontos kártevői. A sodrómolyok áttelelt hernyói kora tavasszal a rügyeket odvasítják, később a fiatal hajtásokat sodorják össze. Az aknázómolyok nem minden évben károsítanak, azonban megfelelő védekezés hiányában és különösen a száraz, meleg években képesek veszélyes mértékben elszaporodni.

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.