Back to top

Hogyan juthatnak ki Ukrajnából a gabonaszállító hajók az aláaknázott Fekete-tengeren?

Oroszország a héten közölte, hogy „biztonságos áthaladást” ajánlott fel a fekete-tengeri kikötőkből induló ukrán gabonaszállítmányoknak, de nem felelős a folyosók kialakításáért, Törökország pedig azt javasolta, hogy a hajókat át lehetne vezetni a tengeri aknák között.

Az ukrán gabonaszállítmányok az orosz invázió és a kikötők blokádja óta elakadtak, ami a gabona, az étolaj, az üzemanyag és a műtrágya világpiaci árát is felhajtotta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megpróbál közvetíteni a felek között, hogy megállapodás születhessen az ukrán exportról, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágyakivitel újraindításáról, amelyet Moszkva szerint a szankciók jelentősen károsítanak.

„Nem mi vagyunk felelősek a biztonságos folyosók kialakításáért. Azt mondtuk, hogy biztonságos átjárást tudunk biztosítani, ha ezek a folyosók létrejönnek" - mondta Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia. Hozzátette:

„Nyilvánvaló, hogy vagy aknamentesítik azt a területet, amelyet az ukránok aláaknáztak, vagy biztosítják, hogy az útvonalak megkerüljék ezeket az aknákat."

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter korábban szerdán azt mondta, hogy "időbe telik" az ukrán kikötők aknamentesíte, de az ENSZ javaslata alapján biztonságos tengeri folyosót lehetne létrehozni. Ankara még mindig várja Moszkva reakcióját a tervre - mondta.

„Mivel az aknák helye ismert, három kikötő környékén biztonságos vonalakat hoznának létre” - mondta Cavusoglu. – „így biztonságosan jöhetnének és mehetnének a kereskedelmi hajók anélkül, hogy az aknákat el kellene távolítani.”

„Az ENSZ szorosan együttműködik a török hatóságokkal ebben a kérdésben” - mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. – „A további lépésekhez azonban elengedhetetlen, hogy Oroszország és Ukrajna megtalálja a közös nevezőt" - tette hozzá.

Nem túl kecsegtető előjelek

Ukrajna attól tart, hogy kikötőinek aknamentesítésével sokkal sebezhetőbbé válna a Fekete-tenger felől érkező orosz támadásokkal szemben.

„Katonáink ellenzik ezt a lépést, ezért mérsékelt optimizmussal tekintünk a terve” - mondta David Arakhamia törvényhozó, Ukrajna Oroszországgal tárgyaló csapatának tagja egy szerdai washingtoni rendezvényen.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az ukrán gabona exportja „kényes kérdés”, de Joe Biden elnök „figyelemmel kíséri a fejleményeket és nyitott minden megoldásra”.

„Az amerikai elnök mindent megtesz azért, hogy a gabona visszajusson a világpiacra” - mondta Kirby újságíróknak - „Mindannyian érezzük, hogy egyre sürgetőbb megoldani ezt a kérdést..”

Biden kedden azt mondta, hogy ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén, hogy segítsenek több terményt exportálni ezzel is kezelve az egyre súlyosbodó globális élelmiszerválságot.

Cavusoglu a múlt héten Ankarában tárgyalt az ENSZ-tervről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, de azt mondta, hogy további megbeszélésekre van szükség Moszkvával és Kijevvel. Lavrov akkor úgy nyilatkozott, Ukrajnán múlik, hogy a kereskedelmi hajók közlekedését lehetővé tevő aknamentesítést miként oldják meg.

Moszkva tagadja a felelősséget az élelmiszerválságért, és a nyugati szankciókat okolja.

Törökország, amely a NATO második legnagyobb hadseregével és jelentős haditengerészettel rendelkezik, jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával egyaránt, és kijelentette, hogy kész szerepet vállalni egy Isztambulban működő „megfigyelési mechanizmusban”, ha megállapodásra kerül sor.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.