Back to top

Indul a hazai gyümölcsszezon

Immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Friss Csapat program részeként június 17-ére a Zöldség- és Gyümölcsnapot. A cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából, valamint a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium szezonális termékeit.

Fotó: Horváth Csilla
Az Európai Friss Csapat program egész évben kampányol a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése érdekében, hiszen ezek rendszeres, napi fogyasztása számos jótékony hatással bír. Antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően megelőzhetők bizonyos betegségek, vitamintartalmuk támogatja az immunrendszer működését, rosttartalmuk pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá. Napi 4-5 adag elfogyasztása – nyersen vagy akár elkészítve – már alapvetően fedezi szervezetünk igényeit!

De mivel a friss zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségesek, hanem finomak is, egyáltalán nem baj, ha többet eszünk belőlük! Sőt, ilyenkor nyáron ez szinte kötelező is, hiszen a kánikulában jobban esnek a könnyű zöldséges fogások, a folyadékpótlásban pedig bevethetjük a lédús gyümölcsöket is.

A Zöldség- és Gyümölcsnap egyfelől pont erre buzdít, hogy felhívja a figyelmet: próbáljunk meg minden étkezéskor friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Másfelől az igazi hazai gyümölcsszezon kezdetét is jelenti.

Június közepétől friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban.

A szabadföldi szamóca mellé érkezik a meggy, a cseresznye, a kajszi, majd később a dinnye, az őszibarack, a szilva és a szőlő. De ne felejtkezzünk el az egresről, a málnáról, a szederről vagy éppen a ribizliről se!

Idén úgy látjuk, kifejezetten jó termésre számíthatunk: a meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, és a tavalyinál jobb dinnyeszezont várunk. Idénygyümölcseink – és zöldségeink is – kiváló minőségben kerülnek piacra, érettek, finomak és kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek.” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hozzáteszi, érdemes szezonális termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz kilométert, így ezzel a környezetet is védjük, és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk. Akinek van kedve új ízeket megkóstolni, kereshet klasszikus magyar nemesítésű, különleges ízvilágú gyümölcsöket is, mint például az érdi meggy, a gyönyörű és zamatos Mariska őszibarack vagy az édes magyar kajszi.

A Zöldség- és Gyümölcsnapra idén az Európai Friss Csapat influencerei is készülnek: Soopfie és Sajt32 izgalmas videókat készített, Bernáth József séf legújabb receptjei pedig elérhetők a program weboldalán (www.frutti-veggi.hu). Mindannyian arra buzdítanak mindenkit, fogyasszon ma minden étkezéshez zöldséget, gyümölcsöt vagy akár belőlük készült fogásokat.

„Tanító bácsi fakanállal” Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse

Káosz, Vegi és Frutti Soopfie-t, a népszerű influenszert fogják közre
Káosz, Vegi és Frutti Soopfie-t, a népszerű influenszert fogják közre
Fotó: NAK
A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat március végén meghirdette a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, amelyen 2022 #ZöldségGyümölcsHősét keresték. A pályázat június 7-én lezárult, a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije Szabó Krisztiánt, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítóját választotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősének. Szabó Krisztián – vagy ahogyan a közösségi médiában szerepel: „Tanitó bácsi fakanállal” – oktató-nevelő munkájába minden lehetséges módon beépíti az egészséges életmódra nevelést, a zöldség-és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozását.

Álomerdő-Álommenza elnevezésű projektjében az iskolakertet gondozza tanítványaival, ahol zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, ehető virágot termesztenek, majd fel is dolgozzák azokat.

Sütöttek már kenyeret, tettek el lekvárokat és szörpöt is. Rendszeresen készítenek és kóstolnak egészséges finomságokat: salátatekercset, összerázós salátát, szendvicskrémeket, cukkini pizzát vagy épp zöldségchipset. Az ehető virágokat szintén feldolgozzák: így készült kandírozott ibolya és orgonaszörp is.

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak. „– fogalmaz Szabó Krisztián.

Hozzáteszi, a gyerekek ráadásul nagyon élvezik a közös munkát, és otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.