Back to top

Kirepültek az albínó füsti fecske fiókák Jánoshalmán

Jánoshalmán albínó füsti fecske fiókák születtek, amelyek mára már ki is repültek a fészekből. A teljes albinizmus nagyon ritka jelenség az állatvilágban.

Az albinizmus jegyeit viselő (csökkent vagy hiányzó pigmentációjú), hófehér tollazatú és piros íriszű madarak kimondottan ritkák a természetben. A pigmenthiány ilyenkor a bőrben és a szemekben is jelentkezik.

Olyan madarakkal időről-időre találkoznak madárkutatók, amelyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért világosabb színűek, mint az az adott fajra jellemző szín lenne.

Alapszínük fakó, esetleg piszkosfehér, ezek a leucisztikus, festékhiányos példányok. - A teljes albínizmus ennél sokkal ritkább jelenség - erősítette meg Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Elhagyták a fészket a hófehér fecske fiókák
Elhagyták a fészket a hófehér fecske fiókák

Fehér tollak a fecskefészekben

A jánoshalmi Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzeme évek óta fecskementő állomásként is működik, hiszen mint azt Zámbó Gábor igazgatóhelyettestől megtudtuk, a tanüzem, a sertéstelep kiváló életteret ad a fészkelő madaraknak. „Komoly fecskeállomány fészkel itt évek óta, ami azt mutatja, hogy

az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül rendívül pozitív hatása van egyes madárfajok, például a füsti fecskék fészkelő állományára”

– mondta el az igazgatóhelyettes.

Két hófehér fecske fióka született
Két hófehér fecske fióka született
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Tamás Ádám

„Éppen állategészségügyi vizsga zajlott nálunk, amikor egy kollégám észrevette, hogy fehér tollak látszódnak ki az egyik fecske fészkéből. Így derült ki, hogy fehér fecskék is kikeltek. Ezután madártani szakemberek is megnézték a fészket és megállapították, hogy a fiókák közül kettő albínó” – tájékoztatott Zámbó Gábor. Hozzátette, a fiókák már kirepültek a fészekből. 

A szülőmadarak mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazatú. A fiókákat meggyűrűzték. Ez a fecskecsalád még abban is különleges, hogy fészküket egyedi helyre építették, a diszkóól mennyezetről lelógó lámpa tetejére fészkeltek.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Tamás Ádám

Az állatok színe fontos a természetben

„Az állatok színének több szempontból is fontos szerepe van. Nem véletlenül olyan színnel születnek, amilyen a faj jellege. Hiszen, szerepe lehet a rejtőzködésben, kiemelten a zsákmányállatoknál. Azonban, ez nem azt jelenti, ha egy állat ettől eltérő színnel születik mindenképpen vesztes, de eltérő színe okán lehet némi hátránya. De, fontos kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül lesz is” – fogalmazott Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról, hogy miért alakulhat ki eltérő szín az állatvilágban elmondta, a természet így működik, próbálkozik. Mint, mondta volt már albínó nutria is az állatkertben, ami ennél a rágcsálónál igazi ritkaságszámba megy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.