Back to top

Megkezdődött az aratás Mezőhegyesen

A Tiszától keletre és a Berettyótól délre tapasztalt rendkívüli szárazságnak köszönhetően a térségben már megkezdődött az aratás. Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél már június 10-én próbavágást végeztek.

Őszi árpa aratása Mezőhegyesen
Őszi árpa aratása Mezőhegyesen
Fotó: Csatlós Norbert
Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen. A június 10-ei és 13-ai próbavágást követően 14-én megindultak a kombájnok.

„Ennek a csapadék hiánya és a tartós vízhiány az oka – mondta el Isaszegi Norbert, a ménesbirtok termelési vezérigazgató-helyettese a Magyar Mezőgazdaságnak. Az előző évet már egy 100 milliméter csapadékhiánnyal zártuk az 50 éves átlaghoz képest, és az idén is éppen csak, hogy átléptük a 110 millimétert június 16-ig. Tartós vízhiányban szenvednek a növények.”

Ezt mutatják a szárítószekrényes víztartalom-mérési eredmények is: 10-én 18, 13-án, 12,8, 14-én pedig 10,6 volt az árpa víztartalma. A termelési vezérigazgató-helyettes elmondta,

4 tonna árpában jelenleg a termésátlag, ami Mezőhegyesen 30-40%-kal marad el a legkisebb elvárható szinttől.

Az öntözés mértékétől függően egy táblán belül eltérő mértékben érett búza Mezőhegyesen
Az öntözés mértékétől függően egy táblán belül eltérő mértékben érett búza Mezőhegyesen
Fotó: Csatlós Norbert

A őszi búza termésbecslési eredményei sem jók – a hozamok az elővetemény függvényében is változók. Napraforgó után 50 centiméter körüli a szármagasság és átlagosan 27 szemet számláltak egy-egy kalászban. Az öntözött hibridkukorica után vetett őszi búza átlagosan 82 cm magas és kalászonként átlag 44 a szemek száma. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.