0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megkezdődött az aratás Mezőhegyesen

A Tiszától keletre és a Berettyótól délre tapasztalt rendkívüli szárazságnak köszönhetően a térségben már megkezdődött az aratás. Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél már június 10-én próbavágást végeztek.

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen. A június 10-ei és 13-ai próbavágást követően 14-én megindultak a kombájnok.

„Ennek a csapadék hiánya és a tartós vízhiány az oka – mondta el Isaszegi Norbert, a ménesbirtok termelési vezérigazgató-helyettese a Magyar Mezőgazdaságnak. Az előző évet már egy 100 milliméter csapadékhiánnyal zártuk az 50 éves átlaghoz képest, és az idén is éppen csak, hogy átléptük a 110 millimétert június 16-ig. Tartós vízhiányban szenvednek a növények.”

Ezt mutatják a szárítószekrényes víztartalom-mérési eredmények is: 10-én 18, 13-án, 12,8, 14-én pedig 10,6 volt az árpa víztartalma. A termelési vezérigazgató-helyettes elmondta,

4 tonna árpában jelenleg a termésátlag, ami Mezőhegyesen 30-40%-kal marad el a legkisebb elvárható szinttől.

A őszi búza termésbecslési eredményei sem jók – a hozamok az elővetemény függvényében is változók. Napraforgó után 50 centiméter körüli a szármagasság és átlagosan 27 szemet számláltak egy-egy kalászban. Az öntözött hibridkukorica után vetett őszi búza átlagosan 82 cm magas és kalászonként átlag 44 a szemek száma. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu