Back to top

Nem minden drágul a zöldség- és gyümölcspiacon

1600 forintos áron kínálták a hazai zöldbabot a Budapesti Nagybani Piacon az elmúlt héten, ami 50 forinttal volt magasabb, mint a 2021. évi azonos időszakban. A zöldborsó termelői ára viszont 28 százalékkal (912 forint/kilogramm) volt alacsonyabb május-június folyamán az előző év azonos időszakához képest.

A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor
A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor
Fotó: pixabay
Megjelent az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) friss jelentése a zöldség-, gyümölcs- és borpiacról.

A hazai primőr, sárga húsú sárgadinnye leggyakoribb ára 1050 forint volt június második hetében, ami 31 százalékkal múlta felül a tavalyit.

A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor.

 A fajtajelölés nélküli burgonya 13 százalékkal (175 forintra) emelkedett, míg a Franciaországból származó burgonya 18 százalékkal (250 forint) került többe az elmúlt héten, mint 2021 azonos időszakában.

A belföldi termesztésű gömbparadicsom mérettől függően 500 és 550 forintért kelt el leggyakrabban az előző héten, ami 43, illetve 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árat. A 40–47 milliméter bogyóátmérőjű fürtös paradicsomot 725, a 15 milliméternél nagyobb méretkategóriájú koktélparadicsomot 1300 forintért értékesítették, ami 48, illetve 13 százalékos emelkedés a tavalyi árhoz viszonyítva.

A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat
A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A görögországi importból származó magvas görögdinnye 400 forintos átlagáron szerepelt a kínálatban, szemben az előző év azonos hetének 258 forintos árával. A hazai primőr, sárga húsú sárgadinnye 1050 forintba, 31 százalékkal többe került, mint 2021. 23. hetében.

A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat.

A gumós zeller darabára 250 forintról 315 forintra emelkedett, míg a lédig értékesítésű sárgarépa és gyökérpetrezselyem átlagára egy év alatt 25, illetve 27 százalékkal (250 és 765 forint/kilogrammra) csökkent.

A belpiaci Bigarreau Burlat cseresznyefajtát 900, a meggyet 950 és 1100 forint/kilogramm áron értékesítették.

Tavaly mi adtuk el a legtöbb zöldborsót az EU-n belül

Az Európai Unió első három legnagyobb zöldborsó-termelőjének Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított 2021-ben. Az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (34,1 ezer tonna), a legnagyobb zöldborsókonzerv-importőr Németország (24,7 ezer tonna) volt. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis az 55,5 ezer tonna exporttal szemben 6,2 ezer tonna import állt.

A harmadik országok irányába Olaszország volt az unió vezető exportőre 21,8 ezer tonnával, majd Magyarország következett a sorban 13,7 ezer tonnával.

Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 19 százalékkal 15,8 ezer tonnára nőtt, míg az Egyesült Királyság felé 63 százalékkal 8 ezer tonnára csökkent a közösség exportja.

Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív, de a kivitel 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest
Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív, de a kivitel 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest
Fotó: pixabay

Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, de a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív.

Igaz, a kivitel (47,9 ezer tonna) 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottunk zöldborsót. Az idei év első negyedévében 14 százalékkal 11,4 ezer tonnára bővült az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A fagyasztott zöldborsóból tavaly 11 százalékkal nőtt a kivitel, a legnagyobb felvásárlónk Románia és Németország volt. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 11 százalékkal, a behozatala pedig 60 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.