Back to top

Nem minden drágul a zöldség- és gyümölcspiacon

1600 forintos áron kínálták a hazai zöldbabot a Budapesti Nagybani Piacon az elmúlt héten, ami 50 forinttal volt magasabb, mint a 2021. évi azonos időszakban. A zöldborsó termelői ára viszont 28 százalékkal (912 forint/kilogramm) volt alacsonyabb május-június folyamán az előző év azonos időszakához képest.

A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor
A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor
Fotó: pixabay
Megjelent az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) friss jelentése a zöldség-, gyümölcs- és borpiacról.

A hazai primőr, sárga húsú sárgadinnye leggyakoribb ára 1050 forint volt június második hetében, ami 31 százalékkal múlta felül a tavalyit.

A hazai újburgonyát (265 forint) 14 százalékkal lehetett olcsóbban megvenni, mint tavaly ilyenkor.

 A fajtajelölés nélküli burgonya 13 százalékkal (175 forintra) emelkedett, míg a Franciaországból származó burgonya 18 százalékkal (250 forint) került többe az elmúlt héten, mint 2021 azonos időszakában.

A belföldi termesztésű gömbparadicsom mérettől függően 500 és 550 forintért kelt el leggyakrabban az előző héten, ami 43, illetve 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árat. A 40–47 milliméter bogyóátmérőjű fürtös paradicsomot 725, a 15 milliméternél nagyobb méretkategóriájú koktélparadicsomot 1300 forintért értékesítették, ami 48, illetve 13 százalékos emelkedés a tavalyi árhoz viszonyítva.

A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat
A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A görögországi importból származó magvas görögdinnye 400 forintos átlagáron szerepelt a kínálatban, szemben az előző év azonos hetének 258 forintos árával. A hazai primőr, sárga húsú sárgadinnye 1050 forintba, 31 százalékkal többe került, mint 2021. 23. hetében.

A hazai primőr gyökérzöldségek közül a sárgarépa ára nem változott egy év alatt (200 forint/csomó), a petrezselyem 350 forintos ára viszont 17 százalékos emelkedést mutat.

A gumós zeller darabára 250 forintról 315 forintra emelkedett, míg a lédig értékesítésű sárgarépa és gyökérpetrezselyem átlagára egy év alatt 25, illetve 27 százalékkal (250 és 765 forint/kilogrammra) csökkent.

A belpiaci Bigarreau Burlat cseresznyefajtát 900, a meggyet 950 és 1100 forint/kilogramm áron értékesítették.

Tavaly mi adtuk el a legtöbb zöldborsót az EU-n belül

Az Európai Unió első három legnagyobb zöldborsó-termelőjének Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított 2021-ben. Az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (34,1 ezer tonna), a legnagyobb zöldborsókonzerv-importőr Németország (24,7 ezer tonna) volt. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis az 55,5 ezer tonna exporttal szemben 6,2 ezer tonna import állt.

A harmadik országok irányába Olaszország volt az unió vezető exportőre 21,8 ezer tonnával, majd Magyarország következett a sorban 13,7 ezer tonnával.

Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 19 százalékkal 15,8 ezer tonnára nőtt, míg az Egyesült Királyság felé 63 százalékkal 8 ezer tonnára csökkent a közösség exportja.

Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív, de a kivitel 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest
Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív, de a kivitel 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest
Fotó: pixabay

Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, de a friss és feldolgozott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege még mindig pozitív.

Igaz, a kivitel (47,9 ezer tonna) 19 százalékkal volt kevesebb 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottunk zöldborsót. Az idei év első negyedévében 14 százalékkal 11,4 ezer tonnára bővült az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A fagyasztott zöldborsóból tavaly 11 százalékkal nőtt a kivitel, a legnagyobb felvásárlónk Románia és Németország volt. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 11 százalékkal, a behozatala pedig 60 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában