Back to top

Okos-gyomirtás gépi látással

Magyarország a SmartSprayer rendszer egyik tesztországa. A BASF és a Bosch közös precíziós növényvédelmi eszközét Mezőhegyesen, mintegy 100-150 hazai és környező országokból érkezett gazdálkodónak és növényvédelmi szakembernek mutatták be, ahol a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szakemberei már tapasztalataikról is be tudtak számolni.

Fotó: Csatlós Norbert
A SmartSprayerben a permetezőt lámpákkal és kamerákkal szerelték fel.

Az úgynevezett gépi látás segítségével „végignézi” a permetezendő terültet, ott már egészen korai kelési fázisban felismeri a kultúrnövényt és a gyomokat, és csak akkor permetez, ha arra szükség van.

A munkaművelet során a mesterséges intelligencia 50x25 centiméteres téglalaponként bonitálja a területet és dönti el, hogy van-e kiirtandó gyom, vagy árvakelésű, így nem odavaló kultúrnövény a négyszögben. Ha a terület tiszta, a gép beavatkozás nélkül halad tovább, csak ott permetez, ahol arra szükség van. A rendszer használatával az előzetes adatok szerint akár a gyomirtószer-költségek 70 százaléka is megtakarítható.

Fotó: Csatlós Norbert
A mezőhegyesi bemutatón Méhn Gábor a SmartSprayer stratégiai vezetője arról is beszélt, hogy a megszokott gyakorlatnak megfelelően ugyanazzal a több fúvókás géppel a termelő többféle feladatot el tud végezni, a gyomirtástól kezdve a gombaölőszeres védekezésekig, sőt a kéttartályos változatokkal ugyanabban a menetben egy alap- és egy foltkezelés is megoldható ezzel a precíziós eszközzel.

A bemutatón Asztalos Gábor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. DAS projektmenedzsere ismertette, hogy a cég milyen precíziós technológiákat alkalmaz a növénytermesztésben és az állattenyésztésben. A SmartSprayerről elmondta, ígéretes technológia, ami könnyen beilleszthető a ménesbirtok okos növénytermesztési eszközeinek a sorába.

Eddig kukoricában próbálták ki, és ugyan a bemutatón még csak részleges adataik voltak, de már látszott, hogy a szokásos mennyiségnél 20 százalék feletti vegyszert használtak fel.

Fotó: Csatlós Norbert
A bemutatón az előadók a megtakarítások mellett kiemelték azt is, hogy a Smart Sprayer számos olyan adatot is rögzít – egyebek mellett a talaj állapotáról – amely a szakemberek számára a rövidebb-hosszabb távú tervezésben is hasznosítható.

A SmartSprayer rendszert jelenleg a világon négy helyen tesztelik, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon. Hazánkra a magyar vetésforgó, a kukorica- és napraforgótermesztés miatt esett a választás, illetve azért, mert a BASF meglátása szerint mindig élen jár az innovációban és a technológiafejlesztésben.

A szelepek csak akkor nyitnak, ha a kamera gyomot lát
A szelepek csak akkor nyitnak, ha a kamera gyomot lát
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.