Back to top

Öt tipp az egri (bor)nyárra

Fedezd fel idén nyáron az Egri borvidéket! Ehhez indulásnak érdemes beszerezni pár palack üde Egri Csillagot vagy gyümölcsös rozét, hogy behűtve magunkkal vigyük a strandra vagy egy piknikre a parkban. Ha azonban haladó fokozatra szeretnénk kapcsolni az egri borok megismerésében, személyesen is érdemes felkeresni a borvidéket. Most öt tippet adunk az idei nyárra.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A nyárra való ráhangolódásként hűtsünk be egy palack friss egri csillagot vagy más könnyed fehérbort, egri rozét vagy épp egy buborékos egri bort rejtő palackot. Hogy kilépjünk a mindennapok sokszor monoton ritmusából,

ragadjuk meg poharunkat, és üljünk ki vele az erkélyre, egy fa alá, vagy akár rendezzünk pikniket!

Nincs túl sok mindenre szükség, egy salátával, szendviccsel és akár pár jégkockával kiegészítve kész is az egész estés program.

Titkos tipp

Ma már a legtöbb esetben téves közhelynek számít, hogy a vörösborokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ez különösen nem igaz nyáron, de a jól fűtött lakásokban télen sem. Kísérletezzünk idén nyáron valami újdonsággal, és hűtsünk be egy gyümölcsös aromákra fókuszáló classicus, Egri Bikavért! Fontos, hogy legalább annyi időt töltsön hűtőben a palack, hogy amikor a poharunkba töltjük, olyan hamvas legyen, mint egy jó fröccs.

Az egri pincészetek várnak

A legemlékezetesebb borkóstolókra általában egy pincészetben kerül sor. Az Egri Borműhely tizenegy pincészete szeretettel várja a vendégeket idén nyáron is.

Több pincészet állandó nyitvatartással működik, másoknál szükséges az előzetes bejelentkezés.

Ha azonban komolyabb, vezetett kóstolót szeretnénk, minden esetben érdemes még indulás előtt egyeztetni. Az Egri Borműhely pincészeteiről az Egri Bor Most honlapján, Facebook- vagy Instagram-felületén is találhatsz információkat.

Fesztiválszezon

Amellett, hogy Eger a nyár folyamán is számtalan kulturális és sporteseménynek ad otthont, több nagy nyári borfesztivált is szerveznek a városban. A VINO Kóstoló Ünnep Egerben június 15-19. között lesz a Dobó téren. Az esemény egyéni, spontán hangulatához hozzájárul a vele egy időben megszervezett Utcazenészek Versenye. Július 7-9. között pedig az Egri Érsekkertben várja az egri borok és egri éttermek ikonikus fogásai iránt érdeklődőket az Egri Bor Ünnepe.

Új irányt vett a Szépasszony-völgy

Az Egri Bornegyedként is ismert Szépasszony-völgy komoly átalakuláson ment át az utóbbi években, így aki régen járt itt utoljára, annak érdemes ismét meglátogatni a pincesort! Az Egri Borműhely pincészetei közül is többen várják a vendégeket ezen a kötetlen hangulatú helyszínen, így érdemes felkeresni az Ostoros Családi Pincészetet (Borzbár, 33-as pince), a Petrény Wineryt (Petrény Völgy47, 47-es pince), a St. Andreát (Kedves Wine Bistro & Shop, 38-as pince) és a Tóth Ferenc Pincészetet (46-os pince).

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Forrás: 
wineglass-communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.