Back to top

Öt tipp az egri (bor)nyárra

Fedezd fel idén nyáron az Egri borvidéket! Ehhez indulásnak érdemes beszerezni pár palack üde Egri Csillagot vagy gyümölcsös rozét, hogy behűtve magunkkal vigyük a strandra vagy egy piknikre a parkban. Ha azonban haladó fokozatra szeretnénk kapcsolni az egri borok megismerésében, személyesen is érdemes felkeresni a borvidéket. Most öt tippet adunk az idei nyárra.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A nyárra való ráhangolódásként hűtsünk be egy palack friss egri csillagot vagy más könnyed fehérbort, egri rozét vagy épp egy buborékos egri bort rejtő palackot. Hogy kilépjünk a mindennapok sokszor monoton ritmusából,

ragadjuk meg poharunkat, és üljünk ki vele az erkélyre, egy fa alá, vagy akár rendezzünk pikniket!

Nincs túl sok mindenre szükség, egy salátával, szendviccsel és akár pár jégkockával kiegészítve kész is az egész estés program.

Titkos tipp

Ma már a legtöbb esetben téves közhelynek számít, hogy a vörösborokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ez különösen nem igaz nyáron, de a jól fűtött lakásokban télen sem. Kísérletezzünk idén nyáron valami újdonsággal, és hűtsünk be egy gyümölcsös aromákra fókuszáló classicus, Egri Bikavért! Fontos, hogy legalább annyi időt töltsön hűtőben a palack, hogy amikor a poharunkba töltjük, olyan hamvas legyen, mint egy jó fröccs.

Az egri pincészetek várnak

A legemlékezetesebb borkóstolókra általában egy pincészetben kerül sor. Az Egri Borműhely tizenegy pincészete szeretettel várja a vendégeket idén nyáron is.

Több pincészet állandó nyitvatartással működik, másoknál szükséges az előzetes bejelentkezés.

Ha azonban komolyabb, vezetett kóstolót szeretnénk, minden esetben érdemes még indulás előtt egyeztetni. Az Egri Borműhely pincészeteiről az Egri Bor Most honlapján, Facebook- vagy Instagram-felületén is találhatsz információkat.

Fesztiválszezon

Amellett, hogy Eger a nyár folyamán is számtalan kulturális és sporteseménynek ad otthont, több nagy nyári borfesztivált is szerveznek a városban. A VINO Kóstoló Ünnep Egerben június 15-19. között lesz a Dobó téren. Az esemény egyéni, spontán hangulatához hozzájárul a vele egy időben megszervezett Utcazenészek Versenye. Július 7-9. között pedig az Egri Érsekkertben várja az egri borok és egri éttermek ikonikus fogásai iránt érdeklődőket az Egri Bor Ünnepe.

Új irányt vett a Szépasszony-völgy

Az Egri Bornegyedként is ismert Szépasszony-völgy komoly átalakuláson ment át az utóbbi években, így aki régen járt itt utoljára, annak érdemes ismét meglátogatni a pincesort! Az Egri Borműhely pincészetei közül is többen várják a vendégeket ezen a kötetlen hangulatú helyszínen, így érdemes felkeresni az Ostoros Családi Pincészetet (Borzbár, 33-as pince), a Petrény Wineryt (Petrény Völgy47, 47-es pince), a St. Andreát (Kedves Wine Bistro & Shop, 38-as pince) és a Tóth Ferenc Pincészetet (46-os pince).

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Forrás: 
wineglass-communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.