Back to top

A statisztikai adatok gyűjtése óta nem volt ekkora áremelkedés egy év alatt

Átlagban közel 40%-kal emelkedett a mezőgazdasági termékek ára 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között Németországban, számolt be róla a szövetségi statisztikai hivatal; kiemelve, hogy az ilyen típusú adatok gyűjtésének 1961-es kezdete óta nem volt még ennyire magas a két év azonos hónapja közötti különbség. Pedig már a 2021 márciusa és 2022 márciusa közötti +34,7% is rekord volt, de hamar megdőlt.

Fotó: Pixabay
A fruchthandel.de portál által szemlézett Destatis-adatok alapján mind a növényi, mind az állati termékek ára emelkedett átlagban, előbbi 45,7%-kal, utóbbi 35,8%-kal.

A nagy átlag persze elfed sok mindent, egyebek között azt, hogy

hiába a 45%-os plusz, ezen belül a gyümölcsök például mínuszosak;

a tavaly áprilisinál csak átlagosan 14,9%-kal olcsóbban tudták értékesíteni a termesztők a különféle gyümölcseiket. Ezért nagy részben a szamócahelyzet a felelős: korán kezdődött Németországban az állományok tömeges érése, közben a kereslet pedig lanyha volt, így összezuhant a piac. 2022-ben 24%-kal kevesebbet kaptak a termesztők a szamócáért, mint egy éve.

A zöldségek ára is csak enyhe pluszt mutat (+1,1%), ezen belül persze nagy a szórás. Látványosan nőtt az uborka (+53,6%) és a spárga (+32,6%) ára, előbbié főleg azért, mert rengeteget drágult a növényházi világítás, utóbbié pedig az áprilisban még szerény felhozatallal, illetve ugyancsak a termesztési költségek emelkedésével indokolható.

Mindeközben a burgonya ára 106,2%-kal emelkedett, úgy, hogy már az előző hónapban is nőtt 91,7%-nyit. Az oka egyrészt az időjárásra visszavezethető szerény újburgonya-felhozatal, másrészt pedig az, hogy

tavaly nagyon olcsó volt a burgonya, ahhoz képest nem nehéz ilyen szintű emelkedést produkálni,

összegzi a Destatis adatai alapján a fruchthandel.de portál cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.