Back to top

Az alapanyag beszállításának költségét is átvállalja az üzem

A több évtizedes kapcsolatok segítettek abban, hogy az újabb nehézségek ellenére az idén is sikerült megkötni a feldolgozó üzemnek és beszállítóinak is biztonságot nyújtó szerződéseket. Az Univer így a tavalyinál csak kicsit kevesebb, bő 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat. Ehhez a vállalat is megemelte a nyersanyag-árakat, és még kedvezőbb szolgáltatásokkal támogatja a termelőit.

Az Univer legnagyobb mennyiségben vásárolt alapanyaga, az ipari paradicsom termesztői kapják a legcsábítóbb ajánlatokat, hogy a jól gépesíthető, öntözhető tábláikon a világpiacon jelenleg is „csillagászati” árakon értékesíthető szántóföldi kultúrákra váltsanak. Szerencsére a feldolgozó tavasszal tudott a termelői számára olyan ajánlatot kínálni, hogy az ipari paradicsom termelése megőrizte versenyképességét a szántóföldi növények termesztésével szemben. Így az idén is több mint 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat, tudtuk meg Ágoston Bélától, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatójától.

Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Fotó: Rimóczi Irén

Lépést tartva a folyamatokkal, a felvásárlási árat 27 %-kal megemelték, a termelés finanszírozására is hektáronként magasabb összeget folyósítanak az eddigieknél, a tápanyag-utánpótlásban és a növényvédelemben pedig tovább erősítették és bővítették a szaktanácsadási tevékenységüket.

A leszerződött terület háromnegyedén palántázva termesztik az ipari paradicsomot, amihez mintegy 27 millió szál palántát neveltettek. Továbbra is Nunhems-, United Genetics- és Heinz-hibridekkel dolgoznak. Az utóbbi két évben tovább korszerűsítették a fajtahasználatukat, ami együttesen a termelők tudásának a gyarapodásával, a hozamok látványos növekedése mellett a termésminőség (Brix-érték) további javulását okozta.

A feldolgozás a tervek szerint augusztus közepén kezdődik. A rendszerben dolgozó 11 kombájnból kettő az Univeré. Az idén tavasszal az ár képzés szerkezete is módosult.

A jó minőség honorálása mellett, minden termőhelyen azonos alapáron vásárolja meg a feldolgozó a termést és az üzembe való beszállítás költségeit átvállalja a termelőitől.

A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
Fotó: Rimóczi Irén

Az Univer cégcsoporthoz tartozó Univer-Agro Kft. nemcsak szaktanácsadással segíti a beszállítókat, hanem termesztéstechnológiai és fajtakísérleteket is végez a Szentkirály-Lakitelek határában létesített kísérleti gazdaságban. Az eredmények bemutatására pedig nyaranta rendezvényeket szervez a termelői számára.

A mára 220 hektárra bővült telepen 50 hektáron termesztenek ipari paradicsomot (ebből három hektár fajtakísérlet), 2-2 hektáron fűszer- és kápiapaprikát. Az idei évtől, az ipari paradicsom és a fűszerpaprika ökotermesztésének a lehetőségeit is vizsgálják.

A tavaly befejeződött öntözőművi beruházással már a Tisza vizéből is tudnak öntözni.

A kísérleti gazdaság létrehozásakor hét kúttal megtáplált öntözőművet engedélyeztettek, viszont ilyen módon évente a felszín alól, csak 132 ezer köbméter vizet emelhettek ki. Mivel ez a vízmennyiség a biztonságos termeléshez kevésnek bizonyult, további öntözővízhez az új beruházás megvalósításával, a közelben rendelkezésre álló, felszín feletti vízkészlet felhasználásával jutottak.

(Az Univer zöldségfeldolgozásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 25. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Gyümölcslétől az őrölt paprikáig

A föld érték – feltéve, hogy megműveljük, ha valamit termelünk rajta, mondta tudósítónknak Faragó Ferenc, aki sokféle terménnyel és saját készítménnyel várja azokat, akik házi jellegű árut szeretnének vásárolni és fogyasztani.

Az indiai búzaárak rekordmagasra ugrottak

Az indiai búza ára a kiviteli tilalom ellenére rekordmagasra ugrott az erős kereslet és a hőhullám által károsított termésből származó csökkenő kínálat közepette.

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

A holland áru a legnépszerűbb

A paradicsompiac jelenleg 2020-hoz hasonlóan komoly árnyomás alatt van, mivel az előző hetek magas hőmérséklete miatt a bogyók gyorsan érnek és a piacon megjelenő nagy mennyiségek lefelé nyomják az árat Európa-szerte.

Meddig finanszírozható az almatermesztés?

Jakabszálláson, Tánczos László 23 éves almaültetvényében tartott bemutatót a UPL és a Bayer. A termesztők gondjairól a tulajdonos beszélt bevezetőjében. A klímaváltozás mellett a mind nehezebb gazdasági helyzet és a munkaerőhiány sújtja leginkább a gyümölcstermesztést.

Kémiai csodák otthon

Több mint tíz éve indította a természettudományok megszerettetését célzó Chemgeneration programját a BASF. Az idén új elemmel bővült a program, a magyarul is elérhető Labormentes kémia webalkalmazással, amiben általános és középiskolások számára gyűjtöttek össze otthon is elvégezhető, szórakoztató és biztonságos kísérleteket.

Egy új technológia az egész halat értékes élelemmé alakítja

A húsiparban bevett gyakorlat, hogy az egész állatot élelmiszeripari termékké alakítják. Azonban a haliparban a hal súlyának több mint fele melléktermékként végzi, amely soha nem jut el a tányérunkra. Ez nem csak a környezetet terheli meg, de nincs összhangban sem a svéd élelmiszer- és halászati stratégiákkal.

A héten lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj fizetési határideje

2022. július 31-ig kell befizetnie minden érintettnek a 2022-es élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét. A kötelezettség az idei évtől már online is teljesíthető a hivatal ügyfélprofil rendszerében (ÜPR).

Work Force: a harmadik országbeli munkaerő kulcsfontosságú a magyar gazdasági növekedéshez

A gazdasági növekedéshez kulcsfontosságú a harmadik országbeli munkaerő a Work Force HR szolgáltató szerint; a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő- közvetítéssel foglalkozó társaság hétfői közleménye szerint a fizikai területen fokozódó munkaerőhiány kezelése egyre nehezebb feladat, így a vállalatok igyekeznek minél több eszközt igénybe venni a probléma megoldásához.