0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Az alapanyag beszállításának költségét is átvállalja az üzem

A több évtizedes kapcsolatok segítettek abban, hogy az újabb nehézségek ellenére az idén is sikerült megkötni a feldolgozó üzemnek és beszállítóinak is biztonságot nyújtó szerződéseket. Az Univer így a tavalyinál csak kicsit kevesebb, bő 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat. Ehhez a vállalat is megemelte a nyersanyag-árakat, és még kedvezőbb szolgáltatásokkal támogatja a termelőit.

Az Univer legnagyobb mennyiségben vásárolt alapanyaga, az ipari paradicsom termesztői kapják a legcsábítóbb ajánlatokat, hogy a jól gépesíthető, öntözhető tábláikon a világpiacon jelenleg is „csillagászati” árakon értékesíthető szántóföldi kultúrákra váltsanak. Szerencsére a feldolgozó tavasszal tudott a termelői számára olyan ajánlatot kínálni, hogy az ipari paradicsom termelése megőrizte versenyképességét a szántóföldi növények termesztésével szemben. Így az idén is több mint 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat, tudtuk meg Ágoston Bélától, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatójától.

Lépést tartva a folyamatokkal, a felvásárlási árat 27 %-kal megemelték, a termelés finanszírozására is hektáronként magasabb összeget folyósítanak az eddigieknél, a tápanyag-utánpótlásban és a növényvédelemben pedig tovább erősítették és bővítették a szaktanácsadási tevékenységüket.

A leszerződött terület háromnegyedén palántázva termesztik az ipari paradicsomot, amihez mintegy 27 millió szál palántát neveltettek. Továbbra is Nunhems-, United Genetics- és Heinz-hibridekkel dolgoznak. Az utóbbi két évben tovább korszerűsítették a fajtahasználatukat, ami együttesen a termelők tudásának a gyarapodásával, a hozamok látványos növekedése mellett a termésminőség (Brix-érték) további javulását okozta.

A feldolgozás a tervek szerint augusztus közepén kezdődik. A rendszerben dolgozó 11 kombájnból kettő az Univeré. Az idén tavasszal az ár képzés szerkezete is módosult.

A jó minőség honorálása mellett, minden termőhelyen azonos alapáron vásárolja meg a feldolgozó a termést és az üzembe való beszállítás költségeit átvállalja a termelőitől.

Az Univer cégcsoporthoz tartozó Univer-Agro Kft. nemcsak szaktanácsadással segíti a beszállítókat, hanem termesztéstechnológiai és fajtakísérleteket is végez a Szentkirály-Lakitelek határában létesített kísérleti gazdaságban. Az eredmények bemutatására pedig nyaranta rendezvényeket szervez a termelői számára.

A mára 220 hektárra bővült telepen 50 hektáron termesztenek ipari paradicsomot (ebből három hektár fajtakísérlet), 2-2 hektáron fűszer- és kápiapaprikát. Az idei évtől, az ipari paradicsom és a fűszerpaprika ökotermesztésének a lehetőségeit is vizsgálják.

A tavaly befejeződött öntözőművi beruházással már a Tisza vizéből is tudnak öntözni.

A kísérleti gazdaság létrehozásakor hét kúttal megtáplált öntözőművet engedélyeztettek, viszont ilyen módon évente a felszín alól, csak 132 ezer köbméter vizet emelhettek ki. Mivel ez a vízmennyiség a biztonságos termeléshez kevésnek bizonyult, további öntözővízhez az új beruházás megvalósításával, a közelben rendelkezésre álló, felszín feletti vízkészlet felhasználásával jutottak.

(Az Univer zöldségfeldolgozásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 25. számában írunk.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet