Back to top

Az alapanyag beszállításának költségét is átvállalja az üzem

A több évtizedes kapcsolatok segítettek abban, hogy az újabb nehézségek ellenére az idén is sikerült megkötni a feldolgozó üzemnek és beszállítóinak is biztonságot nyújtó szerződéseket. Az Univer így a tavalyinál csak kicsit kevesebb, bő 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat. Ehhez a vállalat is megemelte a nyersanyag-árakat, és még kedvezőbb szolgáltatásokkal támogatja a termelőit.

Az Univer legnagyobb mennyiségben vásárolt alapanyaga, az ipari paradicsom termesztői kapják a legcsábítóbb ajánlatokat, hogy a jól gépesíthető, öntözhető tábláikon a világpiacon jelenleg is „csillagászati” árakon értékesíthető szántóföldi kultúrákra váltsanak. Szerencsére a feldolgozó tavasszal tudott a termelői számára olyan ajánlatot kínálni, hogy az ipari paradicsom termelése megőrizte versenyképességét a szántóföldi növények termesztésével szemben. Így az idén is több mint 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat, tudtuk meg Ágoston Bélától, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatójától.

Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Fotó: Rimóczi Irén

Lépést tartva a folyamatokkal, a felvásárlási árat 27 %-kal megemelték, a termelés finanszírozására is hektáronként magasabb összeget folyósítanak az eddigieknél, a tápanyag-utánpótlásban és a növényvédelemben pedig tovább erősítették és bővítették a szaktanácsadási tevékenységüket.

A leszerződött terület háromnegyedén palántázva termesztik az ipari paradicsomot, amihez mintegy 27 millió szál palántát neveltettek. Továbbra is Nunhems-, United Genetics- és Heinz-hibridekkel dolgoznak. Az utóbbi két évben tovább korszerűsítették a fajtahasználatukat, ami együttesen a termelők tudásának a gyarapodásával, a hozamok látványos növekedése mellett a termésminőség (Brix-érték) további javulását okozta.

A feldolgozás a tervek szerint augusztus közepén kezdődik. A rendszerben dolgozó 11 kombájnból kettő az Univeré. Az idén tavasszal az ár képzés szerkezete is módosult.

A jó minőség honorálása mellett, minden termőhelyen azonos alapáron vásárolja meg a feldolgozó a termést és az üzembe való beszállítás költségeit átvállalja a termelőitől.

A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
Fotó: Rimóczi Irén

Az Univer cégcsoporthoz tartozó Univer-Agro Kft. nemcsak szaktanácsadással segíti a beszállítókat, hanem termesztéstechnológiai és fajtakísérleteket is végez a Szentkirály-Lakitelek határában létesített kísérleti gazdaságban. Az eredmények bemutatására pedig nyaranta rendezvényeket szervez a termelői számára.

A mára 220 hektárra bővült telepen 50 hektáron termesztenek ipari paradicsomot (ebből három hektár fajtakísérlet), 2-2 hektáron fűszer- és kápiapaprikát. Az idei évtől, az ipari paradicsom és a fűszerpaprika ökotermesztésének a lehetőségeit is vizsgálják.

A tavaly befejeződött öntözőművi beruházással már a Tisza vizéből is tudnak öntözni.

A kísérleti gazdaság létrehozásakor hét kúttal megtáplált öntözőművet engedélyeztettek, viszont ilyen módon évente a felszín alól, csak 132 ezer köbméter vizet emelhettek ki. Mivel ez a vízmennyiség a biztonságos termeléshez kevésnek bizonyult, további öntözővízhez az új beruházás megvalósításával, a közelben rendelkezésre álló, felszín feletti vízkészlet felhasználásával jutottak.

(Az Univer zöldségfeldolgozásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 25. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Négymilliárd forintból bővített az egyik legnagyobb baromfi-feldolgozó

Mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását az elmúlt bő egy évben a Hungerit Zrt. - tájékoztatta a cég az iparszerű baromfi-feldolgozás szentesi indulásának centenáriuma alkalmából az MTI-t.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.