Back to top

Az alapanyag beszállításának költségét is átvállalja az üzem

A több évtizedes kapcsolatok segítettek abban, hogy az újabb nehézségek ellenére az idén is sikerült megkötni a feldolgozó üzemnek és beszállítóinak is biztonságot nyújtó szerződéseket. Az Univer így a tavalyinál csak kicsit kevesebb, bő 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat. Ehhez a vállalat is megemelte a nyersanyag-árakat, és még kedvezőbb szolgáltatásokkal támogatja a termelőit.

Az Univer legnagyobb mennyiségben vásárolt alapanyaga, az ipari paradicsom termesztői kapják a legcsábítóbb ajánlatokat, hogy a jól gépesíthető, öntözhető tábláikon a világpiacon jelenleg is „csillagászati” árakon értékesíthető szántóföldi kultúrákra váltsanak. Szerencsére a feldolgozó tavasszal tudott a termelői számára olyan ajánlatot kínálni, hogy az ipari paradicsom termelése megőrizte versenyképességét a szántóföldi növények termesztésével szemben. Így az idén is több mint 900 hektár ipari paradicsom termésére számíthat, tudtuk meg Ágoston Bélától, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatójától.

Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Bő 900 hektárról szállítják be az ipari paradicsomot az Univerhez
Fotó: Rimóczi Irén

Lépést tartva a folyamatokkal, a felvásárlási árat 27 %-kal megemelték, a termelés finanszírozására is hektáronként magasabb összeget folyósítanak az eddigieknél, a tápanyag-utánpótlásban és a növényvédelemben pedig tovább erősítették és bővítették a szaktanácsadási tevékenységüket.

A leszerződött terület háromnegyedén palántázva termesztik az ipari paradicsomot, amihez mintegy 27 millió szál palántát neveltettek. Továbbra is Nunhems-, United Genetics- és Heinz-hibridekkel dolgoznak. Az utóbbi két évben tovább korszerűsítették a fajtahasználatukat, ami együttesen a termelők tudásának a gyarapodásával, a hozamok látványos növekedése mellett a termésminőség (Brix-érték) további javulását okozta.

A feldolgozás a tervek szerint augusztus közepén kezdődik. A rendszerben dolgozó 11 kombájnból kettő az Univeré. Az idén tavasszal az ár képzés szerkezete is módosult.

A jó minőség honorálása mellett, minden termőhelyen azonos alapáron vásárolja meg a feldolgozó a termést és az üzembe való beszállítás költségeit átvállalja a termelőitől.

A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
A beszállítás költségét átvállalja a feldolgozó
Fotó: Rimóczi Irén

Az Univer cégcsoporthoz tartozó Univer-Agro Kft. nemcsak szaktanácsadással segíti a beszállítókat, hanem termesztéstechnológiai és fajtakísérleteket is végez a Szentkirály-Lakitelek határában létesített kísérleti gazdaságban. Az eredmények bemutatására pedig nyaranta rendezvényeket szervez a termelői számára.

A mára 220 hektárra bővült telepen 50 hektáron termesztenek ipari paradicsomot (ebből három hektár fajtakísérlet), 2-2 hektáron fűszer- és kápiapaprikát. Az idei évtől, az ipari paradicsom és a fűszerpaprika ökotermesztésének a lehetőségeit is vizsgálják.

A tavaly befejeződött öntözőművi beruházással már a Tisza vizéből is tudnak öntözni.

A kísérleti gazdaság létrehozásakor hét kúttal megtáplált öntözőművet engedélyeztettek, viszont ilyen módon évente a felszín alól, csak 132 ezer köbméter vizet emelhettek ki. Mivel ez a vízmennyiség a biztonságos termeléshez kevésnek bizonyult, további öntözővízhez az új beruházás megvalósításával, a közelben rendelkezésre álló, felszín feletti vízkészlet felhasználásával jutottak.

(Az Univer zöldségfeldolgozásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 25. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.