Back to top

Az őshonos gyep sokszor hatékonyabb az erdőtelepítésnél

A klímavédelem kulcsfontosságúvá vált napjainkra, ezért egyre több erdőtelepítést végeznek a szakemberek. Azonban a nem kellő körültekintéssel végzett beavatkozás több kárral járhat, sok esetben inkább az őshonos gyepek védelmével érhetünk el nagyobb eredményt.

A közvélemény szerint az erdők, őserdők olyan természetes élőhelyek, amelyek jelentős mennyiségű szenet raktároznak el, azonban egyre több kutatás arra figyelmeztet, más megoldás is lehetséges a klímaváltozás elleni védekezésben. Nyugat-Európában bevett módszer a parlagon hagyott szántók erdősítése, hogy a 6-8 ezer évvel előtti természetes állapotokat rekonstruálják. A helyzet azonban sokszor nem ilyen egyértelmű. A gazdáknak nem érdekük a jó minőségű szántót erdővé alakítani, inkább a gyepeket erdősítik.

Csakhogy a természetes gyep rengeteg szenet képes megkötni a talajban, olyannyira, hogy azokon a területeken, ahol a klíma nem teszi lehetővé az erdők kialakulását, az igazi jó szén-dioxid-megkötő életközösségek a gyepterületek.

Kétségtelen, kezdetben az erdőtelepítés látványos eredményt hozhat, főként olyan idegenhonos, gyors növekedésű fajok esetében, mint a császárfahibridek.

Azonban ezek a fajok a minél gyorsabb növekedésük miatt jelentősen megcsapolják a talaj vízkészletét, és mivel a klímaváltozás szárazabb éghajlatot eredményez, utánpótlás hiányában a talajvízszint hamarosan csökkenni kezd.

Emellett a fák árnyéka pusztítani kezdi az alatta elterülő gyepet, aminek eredményeként a talajban bomlási folyamatok indulnak el, amik szén-dioxid-felszabadulással járnak. Néhány év vagy egy-két évtized múlva pedig a fák elkezdenek kiszáradni, állományukat ki kell termelni és visszatérni a gyephez, amely már silányabb minőségű az eredetinél.

A természetben sokszor a természetes folyamatokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el, mint beavatkozással, egyszerűen csak hagyni kell, hogy a természet utat mutasson.

Erdőtelepítés előtt érdemes megvizsgálni, hogy az adott területen erdős sztyepp vagy gyep alakulna ki magától, és sok esetben ez az ökoszisztéma lesz az, ami hosszú távon leginkább segíti a klímavédelmi célokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.