0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az őshonos gyep sokszor hatékonyabb az erdőtelepítésnél

A klímavédelem kulcsfontosságúvá vált napjainkra, ezért egyre több erdőtelepítést végeznek a szakemberek. Azonban a nem kellő körültekintéssel végzett beavatkozás több kárral járhat, sok esetben inkább az őshonos gyepek védelmével érhetünk el nagyobb eredményt.

A közvélemény szerint az erdők, őserdők olyan természetes élőhelyek, amelyek jelentős mennyiségű szenet raktároznak el, azonban egyre több kutatás arra figyelmeztet, más megoldás is lehetséges a klímaváltozás elleni védekezésben. Nyugat-Európában bevett módszer a parlagon hagyott szántók erdősítése, hogy a 6-8 ezer évvel előtti természetes állapotokat rekonstruálják. A helyzet azonban sokszor nem ilyen egyértelmű. A gazdáknak nem érdekük a jó minőségű szántót erdővé alakítani, inkább a gyepeket erdősítik.

Csakhogy a természetes gyep rengeteg szenet képes megkötni a talajban, olyannyira, hogy azokon a területeken, ahol a klíma nem teszi lehetővé az erdők kialakulását, az igazi jó szén-dioxid-megkötő életközösségek a gyepterületek.

Kétségtelen, kezdetben az erdőtelepítés látványos eredményt hozhat, főként olyan idegenhonos, gyors növekedésű fajok esetében, mint a császárfahibridek.

Azonban ezek a fajok a minél gyorsabb növekedésük miatt jelentősen megcsapolják a talaj vízkészletét, és mivel a klímaváltozás szárazabb éghajlatot eredményez, utánpótlás hiányában a talajvízszint hamarosan csökkenni kezd.

Emellett a fák árnyéka pusztítani kezdi az alatta elterülő gyepet, aminek eredményeként a talajban bomlási folyamatok indulnak el, amik szén-dioxid-felszabadulással járnak. Néhány év vagy egy-két évtized múlva pedig a fák elkezdenek kiszáradni, állományukat ki kell termelni és visszatérni a gyephez, amely már silányabb minőségű az eredetinél.

A természetben sokszor a természetes folyamatokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el, mint beavatkozással, egyszerűen csak hagyni kell, hogy a természet utat mutasson.

Erdőtelepítés előtt érdemes megvizsgálni, hogy az adott területen erdős sztyepp vagy gyep alakulna ki magától, és sok esetben ez az ökoszisztéma lesz az, ami hosszú távon leginkább segíti a klímavédelmi célokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu