0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A hőség 2000 szarvasmarhával végzett Kansasban

A szélsőséges időjárás, az extrém meleg és a magas páratartalom több ezer szarvasmarhát ölt meg Kansasban az elmúlt héten - közölte a helyi állattenyésztők szövetségének képviselője, hozzátette a perzselő hőmérséklet továbbra is veszélyezteti az állatállományt.

A tömeges pusztulás súlyosan érinti az amerikai szarvasmarha ágazat teljes spektrumát. Az aszály miatt az állattartók jelentősen csökkentették az állományuk létszámát, a takarmányköltségek megnövekedése is nehezíti a munkájukat. És az orosz-ukrán háború okozta egyre szűkülő gabonapiac sem kecsegtet sok jóval a jövőre nézve.

A Kansasi Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium keddig 2000 elpusztult szarvasmarhát tartott számon, melyekkel a magas hőmérséklet és a páratartalom végzett – közölte Matthew Lara szóvivő. Az adat csak azon ágazati szereplőktől származik, akik kérték a hivatal segítségét a tetemek megsemmisítéséhez.

Kansasban 2,4 millió szarvasmarhát tartanak, a harmadik legtöbbet Egyesült Államokban Texas és Nebraska után.

A szarvasmarhák hőstressztől szenvedtek, amikor a hétvégén Kansas nyugati részén a hőmérséklet és a páratartalom megugrott, ráadásul teljes szélcsend volt – mondta Scarlett Hagins, a Kansasi Állattenyésztési Szövetség szóvivője. Az állatok nem tudtak alkalmazkodni a hirtelen változáshoz.

„A hőmérséklet hétfőre elérte a 108 Fahrenheit-fokot (42 Celsius-fok) Kansas északnyugati részén, mondta Drew Lerner, a World Weather Inc. elnöke. Ezen a hétvégén Kansas nyugati részén és a Texas északi területein 110 Fahrenheit-fok (43 Celsius-fok) közelében lesz a hőmérséklet, bár az erősebb szél és az alacsonyabb páratartalom segít elviselhetőbbé tenni az időjárást a szarvasmarhák számára is.

A túlélés érdekében a farmerek extra vízzel látják el a szarvasmarhákat, és rendszeresen ellenőrzik az egészségi állapotukat.

„Nem lehet félvállról venni ezt az időjárást. Nem mondhatjuk: hát, három nappal ezelőtt ellenőriztem őket” – mondta Brenda Masek, a Nebraska Cattlemen ágazati elnöke. „Amikor meleg van, minden nap ki kell menni, és gondoskodni kell arról, hogy a jószágok vízellátásuk megfelelő legyen.”

Forrás: Reuters