Back to top

A loncnak újra a házipatikában lenne a helye

A lonc határozottan szeretetreméltó, mindenkit megérint, aki elmegy mellette. Mégis legtöbbször úgy tekintünk rá, mintha csak egy magával ragadó illatú cserje lenne, pedig rengeteg érdekes lehetőséget tartogat számunkra. Jól tesszük, ha ezután áthelyezzük fejünk raktárában a gyógynövények számára létesített fiókba, mert a helye ott megkérdőjelezhetetlen.

A bodzafélék családjába tartozó japán lonc (Lonicera japonica) közkedvelt félörökzöld, aki leginkább félárnyékos helyen érzi otthon magát. A néphit úgy tartja, hogy védelmezi azt a helyet, ahova ültetik. Ez az erős növekedésű kúszónövény akár 6 méteres hajtásokat is növeszthet. Kerítés mellé ültetve rövidesen egy látványos és pompásan illatozó élő falat alkot. A kezdeti segítség után hamar ráérez a szövés- menés ízére és rövidesen dúsan körülfonja azt. Enyhébb teleken megőrzi lombját, csak erősebb fagy esetén csupaszodik le.

A lonc virága szép és hasznos...
A lonc virága szép és hasznos...
Fotó: wikipedia

Frissítő és fényűző élmény

Kellemes illatú, fehér virágait május végén- június elején kezdi bontogatni, minden nap hajtásonként egy- egy emeletet, míg szépen végighalad annak teljes hosszában. Késő délután nyílnak és mámorító illattal itatják át a környéket.

A legtöbb virágot júniusban ontja, de egész őszig minden nap lehet számítani néhányra. Szépségét és frissességét gyorsan elveszti, ezért a délelőtt a legalkalmasabb időpont a gyűjtésre.

Így rovarbarátainknak is marad elég idejük meglátogatni és egy jót lakmározni. Reggel még igen nagy tolongás lehet körülöttük, a zsibongást a nap melegével feltöltődött pollinátorok szorgoskodása okozza. A szomjas vándorok a fehérfalú fogadó legbelsőbb zugaiban frissítő nektárcseppecskét találnak, és ezért megéri időben felkelni.
Tehát a napi hűsítőnkhöz szükséges virágokat nagy odafigyeléssel csipegessük, vigyázva a piciny életekre. Mivel nem mossuk meg felhasználás előtt, különösen lényeges, hogy tiszta helyről gyűjtögessünk. A forró nyári napokon bizony hálásak leszünk hűtő tulajdonságáért. Dobjunk egy kisebb marékkal egy kancsó szobahőmérsékletű, szűrt vízbe és hagyjuk egy kis időt a csodának. Egy óra múlva a világ egyik legfinomabb italát szürcsölhetjük. Hűtő hatását mentával vagy citrommal fokozhatjuk.

A virágokból koktélokhoz és édességekhez illő szirup, valamint gyógyméz, likőr, fagylalt, tea és az előbb említett aromás víz készíthető.

A XVII. században még a házipatika nélkülözhetetlen elemének tartották.

Számos színváltozata van
Számos színváltozata van
Fotó: wikipedia
Méregtelenít

Segít a májnak és a nyirokrendszernek a méregtelenítésben. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és eltávolítja a felesleges vizet a testből.

Támogatja a védekezést

Élénkíti az immunrendszert, segít a fertőzések megelőzésében. Antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatású. Elpusztít számos mikrobát és megakadályozza azok fejlődését. A légtérbe juttatva fertőtleníti a helyiség levegőjét.

Sokféle fájdalmat csillapít

A hagyományos kínai orvoslásban régóta alkalmazzák fájdalomcsillapításra valamint gyulladáscsökkentőként. A kutatások során a butanol frakcióba tartozó lonicerozid A, a lonicerin és a loganin az aszpirinhez hasonló gyulladáscsökkentő hatást mutatott. Képes enyhíteni a krónikus betegségek, a friss sérülések és a műtéti beavatkozások miatt jelentkező fájdalmakat. Illóolaja inhalálva pillanatok alatt csillapítja a fejfájást.

Fürdővízhez, borogatáshoz, kenőcsökhöz adva vagy belélegezve megszünteti az ízületi izom- és csontfájdalmakat.

Csökkenti a vércukorszintet

Illóolaja bizonyítottan szabályozza a vércukorszintet és fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, ezért szedésével kapcsolatban a kezelőorvossal feltétlenül szükséges konzultálni. Javítja a bélrendszer állapotát és pozitív hatással van a mikrobiomra. Csillapítja az emésztőrendszer görcseit, támogatja az emésztést, enyhíti a puffadást és a hasfájást.

Tisztítja a légutakat

Segít fellazítani és eltávolítani a letapadt váladékokat a hörgőkből, enyhíti a köhögést, megnyugtatja a gyulladt torkot, sőt még asztma esetén is enyhülést hozhat. Erős hűtő hatása miatt gyakran használják láz, fertőzések, bőrgyulladás esetén. Meghűlés, valamint influenza esetén forrázatot készítünk a szárított vagy nyers virágokból és borogatást teszünk a torokra, mellkasra és a csuklókra. Hideg környezetben és időszakokban éppen ezért megfontolandó a használata.

Gyógynövényként ma már kevéssé ismert
Gyógynövényként ma már kevéssé ismert
Fotó: wikipedia
Javítja a hangulatot

Jótékony hatással van az idegrendszerre, stresszoldó, nyugtató, támogatja a relaxálást, valamint antidepresszáns hatással is rendelkezik. Illata a szívünkig hatol és a szeretet pihe-puha palástját teríti ránk. Ha ezt az érzést szívesen továbbadná, üzenje meg lonccal szíve választottjának, hogy minden együtt töltött pillanat maga a mennyország.

Sebgyógyító és bőrápoló

Külsőleg fertőtlenítő, összehúzó hatású és gyorsítja a sebgyógyulást. Illatszerekhez és bőrápolószerekhez is használják, mivel késlelteti a ráncok és az időskori foltok megjelenését, csökkenti a bőr gyulladtságát, továbbá harcol a pattanások ellen. Hidratálja a száraz, töredezett hajat. Az illóolaj kissé fényérzékennyé teszi a bőrt, tehát a nyári alkalmazásakor erre oda kell figyelni.

Érdemes minél több időt eltölteni e bűbájos virágok társaságában, mert képesek felüdíteni a testet és a lelket. Az is elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét bekerül a házipatikánkba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.