Back to top

Monori kisállatbörze: Fekete baromfit és ara papagájt is árultak

Galambászok, aprómadár és baromfitenyésztők kínálták állataikat a most hétvégén tartott monori kisállatbörzén, amely egyedülállónak számít egész Európában. A különböző törpe baromfik mellett több nyúlfajtát, díszmadarakat, rágcsálókat, takarmányokat is vásárolhattak a börzére kilátogatók.

Nagy érdeklődés kísérte a június 12-én tartott monori kisállatvásárt, amely sok éves múltra tekint vissza. A vásárra profi tenyésztők és hobbi állattartók is elhozták állataikat, így tenyészállatokat és hobbi célú állatokat is beszerezhettek a vásárlók. Az idén harmadik alkalommal megrendezett börzén mindenki megtalálhatta, amit keres. Kisállatokon kívül tenyésztojások, takarmányok, kisállat eleségek és felszerelések, dísznövények is megvásárolhatók voltak, mint ahogyan az elmaradhatatlan vásárfia és mézeskalács szív is.

Több nyúlfajta is volt a börzén
Több nyúlfajta is volt a börzén
Fotó: Kardos Genovéva

Éjféltől indult az adás-vétel

„Míg a márciusi, áprilisi börzén többségben voltak a galambászok, a mostani vásáron inkább a törpe baromfi, aprómadár, nyúl, díszmadártenyésztők vannak többen. Ennek az oka, hogy május közepén galamb szempontjából már a tenyésztés közepén vagyunk, ezért kevesebb a mostani börzén a galambász. A törpe baromfi tekintetében viszont vannak tenyésztők, akik csak áprilisban kezdik a keltetési szezont, így ők a mostani börzére jöttek el” – mesélte Barna István, miközben körbevezetett a börzén. A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetség alelnöke.

Fotó: Kardos Genovéva

Elmondta,

a törpe baromfi esetében most olyan 4-5 hetesek a baromfik, így a tenyésztő ilyenkor már látja, az állományból melyik kakast, jércét tartja meg, melyik mehet eladásra.

Hiszen, vannak olyan példányok, amelyek nem kiállításra valók viszont kiváló utódai lehetnek. „A tenyésztő a kakasoknál megszámolja a taréj cakkjait, hiszen az előírások szerint van, amelyik kakasnak 5, van, amelyiknek 7-8 cakkja kell, hogy legyen. És úgy gondolkodik, eladja a kevesebb cakk-kal rendelkezőt, hiszen más jól jár vele, mert megvett egy fiatal jószágot, amit maga nevel tovább, helyhez, etetéshez szokott lesz, így a jövő évben már várhat tőle eredményt – mondta el Barna István.

Nemzetközileg is elismert a börze

A börze a látogatók számára már éjfélkor megnyitott és bizony zajlott az adásvétel már éjszaka is. Mint azt az alelnök mondta, ilyenkor messziről csak azt látni, hogy sok mozgó fejlámpa világit a távolban. A vásárt évek óta nagy nemzetközi érdeklődés kíséri.

„Most is láttam román, szlovén, olasz, szlovák, cseh, német, sőt még holland rendszámú autókat is. A holland látogató azért jön ide, mert itt kedvezőbb árban meg tudja venni ugyanazt a minőségű baromfit, mint amit Németországban venne”

– mesélte Barna István.

Kellner Lajos galambásznak sok éve fix helye van minden börzén
Kellner Lajos galambásznak sok éve fix helye van minden börzén
Fotó: Kardos Genovéva

Kellner Lajos galambász 52 éve tenyészti a budapesti tükrös galambot. Egy börzére 40-50 darabot hoz eladásra, amiből a nap végére 10-15 galambot ad el. „Nehéz fajtát tenyésztek, kevesen foglalkoznak vele. A világ számos pontjáról vannak vevőim. Ma éjjel egykor keltem, hogy hajnalra itt legyen a börzén. Éjjel bepakoltam a galambokat és indulás” – avatott be a galambász, aki ha teheti minden egyes börzén ott van.

Fekete baromfi. 15 000 Ft/pár árban volt a felnőtt
Fekete baromfi. 15 000 Ft/pár árban volt a felnőtt
Fotó: Kardos Genovéva

Különleges baromfi is vásárolható volt

Lehetett pávát vásárolni 120 000 Ft-ért, voltak díszszárnyasok, amelyek ára a megkérdezett egyik árusnál 15-000 Ft-tól kezdődött, sujtásos fütyülőlúd, illetve házinyúl, törpenyúl, rex fajtájú nyúl. Volt ara papagáj több százezer forintért és különleges fekete baromfi (ayam cemani) is, amelyből a növendékek igen hamar gazdára találtak.

Takács Lajos, kétszeres gyémántkoszorús diplomával kitüntetett tenyésztője a Kelet-Ázsiai selyembaromfinak. Mögötte Barna István
Takács Lajos, kétszeres gyémántkoszorús diplomával kitüntetett tenyésztője a Kelet-Ázsiai selyembaromfinak. Mögötte Barna István
Fotó: Kardos Genovéva

Takács Lajos Kelet-Ázsiai selyembaromfit hozott eladásra, több színváltozatban. „Különleges csokoládé színű növendéket is hoztam. Az eladásokat a szokásos fogyás jellemzi” – mesélte Takács Lajos, aki az osztrák határ mellől érkezett.

Fotó: Kardos Genovéva

A következő börze augusztusban lesz

A szervezők a következő vásárra is várjak mind az árusokat, mind a látogatókat. A patásokon kívül minden állatfajta hozható, ha rendben vannak a papírjai. „Minden állatfajtára nagy a külföldi vásárlói érdeklődés” - emelte ki Barna István.

A börze rendezője, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetség a saját tulajdonú 10 hektáros területen, Monor külterületén, a 4-es főút szomszédságában a következő börzét a nyár végén tartja.

Monori Kisállatvásár következő időpontjai:

  • 2022. augusztus 14.
  • 2022. szeptember 11.
  • 2022. október 9.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.