Back to top

Nyári gyümölcsök és zöldségek, az agy egészségének fenntartásáért

Már javában elkezdődött a nyár, ami azt jelenti, hogy a szervezetünkre sokkal nagyobb stressz nehezedik, hogy a forró időjárásban is hatékonyan működjön. Melyek tehát azok a nyári zöldségek és gyümölcsök, amelyeket érdemes fogyaszthatunk, hogy lelki egészségünket kiegyensúlyozottan és agyunkat boldogan tartsuk?

A gyümölcsök és zöldségek tökéletesen alkalmasak az agy egészségének és a mentális jólétnek a fenntartására. A gyümölcsök és zöldségek tápanyagban gazdagok, ezáltal biztosítják az agy és a szervezet számára az olyan neurotranszmitterekhez szükséges alapvető tápanyagokat, mint a szerotonin és a dopamin.

Bogyósok

A bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya, a szamóca, a szeder és a málna a legegészségesebb gyümölcsök közé tartoznak.

Ezek a bogyók tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.

Emellett tápanyagban sűrűk és rostban gazdagok, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és segít a gyulladások csökkentésében, mindez elengedhetetlen az agy egészségének javításához.

Leveles zöldek

A leveles zöldek, köztük a spenót, a kelkáposzta, a vízi torma, a rukkola és a mángold mind rostban, fitonutriensekben, C-, A- és K-vitaminban, valamint folsavban gazdagok. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges neurotranszmitter-termeléshez (dopamin és szerotonin). A leveles zöldek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segítenek lassítani a kognitív hanyatlást.

Színes zöldségek

Fogyasszunk minél több színes zöldséget, beleértve a paprikát, karfiolt, brokkolit és paradicsomot is.

Ugyanis mindezek a zöldségek rostokban, fitonutriensekben, C-vitaminban és A-vitaminban gazdagok.

Valamint rosttartalmuk miatt nagyszerűen javítják a bélrendszer egészségét, ami elengedhetetlen az agy egészséges működéséhez.

Dinnye

A dinnyék, (beleértve a sárgadinnyét, a mézdinnyét és a görögdinnyét is), nagyszerűen hidratálnak, mivel elsősorban vízből állnak. Ám emellett gazdagok C-vitaminban, ami egy nagyszerű antioxidáns, valamint a kortizoltermelésre is tökéletes választás, mely a stressz leküzdésében segíthet.

Forrás: 
30seconds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.