A gyümölcsök és zöldségek tökéletesen alkalmasak az agy egészségének és a mentális jólétnek a fenntartására. A gyümölcsök és zöldségek tápanyagban gazdagok, ezáltal biztosítják az agy és a szervezet számára az olyan neurotranszmitterekhez szükséges alapvető tápanyagokat, mint a szerotonin és a dopamin.
Bogyósok
A bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya, a szamóca, a szeder és a málna a legegészségesebb gyümölcsök közé tartoznak.
Emellett tápanyagban sűrűk és rostban gazdagok, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és segít a gyulladások csökkentésében, mindez elengedhetetlen az agy egészségének javításához.
Leveles zöldek
A leveles zöldek, köztük a spenót, a kelkáposzta, a vízi torma, a rukkola és a mángold mind rostban, fitonutriensekben, C-, A- és K-vitaminban, valamint folsavban gazdagok. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges neurotranszmitter-termeléshez (dopamin és szerotonin). A leveles zöldek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segítenek lassítani a kognitív hanyatlást.
Színes zöldségek
Fogyasszunk minél több színes zöldséget, beleértve a paprikát, karfiolt, brokkolit és paradicsomot is.
Valamint rosttartalmuk miatt nagyszerűen javítják a bélrendszer egészségét, ami elengedhetetlen az agy egészséges működéséhez.
Dinnye
A dinnyék, (beleértve a sárgadinnyét, a mézdinnyét és a görögdinnyét is), nagyszerűen hidratálnak, mivel elsősorban vízből állnak. Ám emellett gazdagok C-vitaminban, ami egy nagyszerű antioxidáns, valamint a kortizoltermelésre is tökéletes választás, mely a stressz leküzdésében segíthet.