0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nyári gyümölcsök és zöldségek, az agy egészségének fenntartásáért

Már javában elkezdődött a nyár, ami azt jelenti, hogy a szervezetünkre sokkal nagyobb stressz nehezedik, hogy a forró időjárásban is hatékonyan működjön. Melyek tehát azok a nyári zöldségek és gyümölcsök, amelyeket érdemes fogyaszthatunk, hogy lelki egészségünket kiegyensúlyozottan és agyunkat boldogan tartsuk?

A gyümölcsök és zöldségek tökéletesen alkalmasak az agy egészségének és a mentális jólétnek a fenntartására. A gyümölcsök és zöldségek tápanyagban gazdagok, ezáltal biztosítják az agy és a szervezet számára az olyan neurotranszmitterekhez szükséges alapvető tápanyagokat, mint a szerotonin és a dopamin.

Bogyósok

A bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya, a szamóca, a szeder és a málna a legegészségesebb gyümölcsök közé tartoznak.

Ezek a bogyók tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.

Emellett tápanyagban sűrűk és rostban gazdagok, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és segít a gyulladások csökkentésében, mindez elengedhetetlen az agy egészségének javításához.

Leveles zöldek

A leveles zöldek, köztük a spenót, a kelkáposzta, a vízi torma, a rukkola és a mángold mind rostban, fitonutriensekben, C-, A- és K-vitaminban, valamint folsavban gazdagok. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges neurotranszmitter-termeléshez (dopamin és szerotonin). A leveles zöldek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segítenek lassítani a kognitív hanyatlást.

Színes zöldségek

Fogyasszunk minél több színes zöldséget, beleértve a paprikát, karfiolt, brokkolit és paradicsomot is.

Ugyanis mindezek a zöldségek rostokban, fitonutriensekben, C-vitaminban és A-vitaminban gazdagok.

Valamint rosttartalmuk miatt nagyszerűen javítják a bélrendszer egészségét, ami elengedhetetlen az agy egészséges működéséhez.

Dinnye

A dinnyék, (beleértve a sárgadinnyét, a mézdinnyét és a görögdinnyét is), nagyszerűen hidratálnak, mivel elsősorban vízből állnak. Ám emellett gazdagok C-vitaminban, ami egy nagyszerű antioxidáns, valamint a kortizoltermelésre is tökéletes választás, mely a stressz leküzdésében segíthet.

Forrás: 30seconds.com