Back to top

Így függ össze a tejtermelés az erdőtüzekkel

Az Amerikai Egyesült Államok területén az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak az erdőtüzek. Ezeknek számos negatív hatása van, kezdve az emberi egészségtől, a levegő minőségén át egészen a biodiverzitásig és a földhasználatig. Az USA tejtermelése sem kivétel ez alól.

(illusztráció)
(illusztráció)
A nyugati államokban élő tehenek – ahol különösen gyakoriak az erdőtüzek – biztosítják a megtermelt tej mennyiségének 25 százalékát. Egy új, a Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az USA nyugati államaiban élő tejelő szarvasmarhák egyedi légszennyező anyagoknak vannak kitéve az erdőtüzek füstje miatt - írja Phys.org.

A vizsgálatot vezető Amy L. Skibiel, az Idahói Egyetem Állat-, Állatorvos- és Élelmiszertudományi Tanszékének Ph.D. hallgatója (Moszkva, ID, Egyesült Államok) rámutatott:

"Bizonyított tény, hogy az erdőtüzek füstje lényegesen nagyobb kitettséget eredményezhet a káros vegyületeknek, mint a nem tűz eredetű városi légszennyezések."

Az erdőtüzek füstje olyan finom részecskéjű anyagokat tartalmaznak, melyek ismert toxinok, és a légszennyezéshez köthető emberi betegségek egyik fő okozói. „A finom szemcséjű anyagokat mélyebben be lehet lélegezni, egészen a tüdő léghólyagocskáiig, ahol gyulladást okozhatnak, rontják a tüdőfunkciókat, és bekerülhetnek a keringésbe is.” – magyarázta Skibiel. Azonban a tejelő tehenek fiziológiai válasza az erdőtüzekből származó finomszemcsés anyagokra nem volt ismert.

(illusztráció)
(illusztráció)
A kutatók egy csoport holstein tehenet figyelt meg Idahóban a 2020-as Észak-Amerika nyugati felén, a Csendes-óceán mentén tomboló tűzszezonban (júliustól szeptemberig). A tehenek ki voltak téve a szabadban lévő levegő minőségének, hőmérsékletének és páratartalmának, a kutatók pedig figyelemmel kísérték a tejhozamot és vérvizsgálattal követték az egészségi állapotot jelző mutatókat. A csoport meghatározott egy küszöbértéket a füstnek való kitettségre. Ennek alapján a tehenek szeptember közepén hét egymást követő napon voltak kitéve az erdőtüzekből származó finom részecskéknek, mely az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének 24 órás átlagos levegőminőségi határértékének 10-23-szorosa volt.

A hétnapos füstterhelés alatt a tehenek kevesebb tejet termeltek, ami az kitettséget követő hét napon keresztül is fennállt.

A magasabb léghőmérséklet és páratartalom, valamint a finom részecskék nagyobb szintje megváltoztatta a fehérje- és zsíranyagcserét, és csökkentette a tehenek vérében az immunsejtek populációját. A megnövekedett hőmérséklet és páratartalom, valamint a finom részecskék magas szintjének kombinációja a vérben lévő alapvető ásványi anyagok egyensúlyát is megváltoztatta - valószínűleg az izzadás vagy a szervezet stresszre adott válaszreakciói miatt. A kutatócsoport megjegyzi, hogy további kutatásokra van szükség a finom részecskéknek való kitettséggel járó elektrolit-egyensúlyhiány okainak és következményeinek megértéséhez.

(illusztráció)
(illusztráció)

A légzőszervi problémák a nem ragadozók okozta elhullások vezető halálozási okai közé tartoznak a szarvasmarhák esetében az Egyesült Államokban, és a tehenek vérében lévő immunsejt-populációk csökkenése az immunválasz gyengülésére és ezáltal a fertőzésekkel szembeni fokozott sebezhetőségre utalhat.

Az erdőtüzek füstjének kitett szarvasmarháknál megfigyelt csökkent tejtermelés mellett a kutatócsoport megállapításai rávilágítanak a tejelő szarvasmarhák jólétére, a gazdák költségeire és az amerikai tejipar zavartalan működésére, mivel az erdőtüzek az éghajlatváltozás korában egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.