0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

A lágersör javítja a férfiak bélrendszerének egészségét. Tényleg.

A lisszaboni NOVA Egyetem kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy a láger sör mértékkel fogyasztva javítja a férfiak bélrendszerének egészségét, és ezáltal csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. A tanulmányt a napokban tették közzé az ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban. 

Korábbi tanulmányok már kimutatták a mértékletes borfogyasztás bizonyos egészségügyi előnyeit. Ezeket az előnyöket az italban található polifenoloknak tulajdonították. A polifenolok a mikrotápanyagok egy olyan csoportja, amely a növényekben természetes módon fordul elő, és az élelmiszerekben található más vegyületekkel együtt antioxidánsként szolgálnak a szervezetben.

A különböző sejtfolyamatok eredményeként a szövetekben oxidatív stressznek nevezett jelenség lép fel, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a rák és a szívbetegségek, az antioxidánsok pedig e jelenség ellen hatnak.

Elméletileg tehát egy polifenolokat tartalmazó ital jót tesz az egészségnek, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a sörfogyasztásnak is hasonló hatásai vannak-e.

Ezt még nem vizsgálták korábban?

Egy, a férfiak és nők bevonásával végzett vizsgálat már korábban kimutatta, hogy az alkoholmentes sör 30 napon át történő fogyasztása javította a bélbaktériumok sokféleségét a szervezetben. Az emberi bélrendszerben található baktériumok és más élőlények, amelyeket általában mikrobiomnak neveznek, újabban a tudományos érdeklődés középpontjában állnak, mivel kiderült, hogy szerepet játszanak különböző betegségek, például a Parkinson-kór kialakulásában.  

Tanulmányok azt is megállapították, hogy ha a bélbaktériumok sokfélesége nagyobb, akkor a betegségek kockázata is alacsonyabb.

Ezzel szemben a tanulmány azt is megállapította, hogy az alkoholtartalmú sört ivóknál nem volt ugyanolyan sokszínű a bélrendszer. Mivel a vizsgálati terv lehetővé tette, hogy a résztvevők alkoholos és alkoholmentes söröket igyanak, a NOVA Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy egy párhuzamosan futó, keresztezéseket nem lehetővé tevő vizsgálatot végeznek, hogy megállapítsák a sörivás valódi hatását. 

Hogyan zajlott a vizsgálat? Mit állapított meg?

A kutatók összesen 19 férfi résztvevőt toboroztak, akiket két csoportra osztottak. Minden résztvevőnek láger söröket adtak az eredeti címkék nélkül, így nem tudták, hogy alkoholos vagy alkoholmentes söröket fogyasztanak. A söröket négy héten keresztül minden nap fogyasztották, anélkül, hogy a fizikai aktivitás szintjét vagy az étrendjüket megváltoztatták volna. 

A résztvevőkből székletmintát gyűjtöttek a vizsgálat kezdete előtt és a vizsgálat során, hogy megállapítsák, történt-e változás a mikrobiom diverzitásában. Ezen kívül a résztvevőktől heti rendszerességgel vérmintákat is vettek. 

A négyhetes időszak végén mindkét csoportban növekedett a bélbaktériumok sokfélesége, még akkor is, ha a testsúly, a testtömegindex és a szív egészségét jelző markerek változatlanok maradtak.

A kutatók a székletmintákból az alkalikus foszfatázt, a bélrendszer egészségének egyik markerét is megvizsgálták, és azt találták, hogy ez is javult mindkét csoportban. 

Eredményeik alapján a kutatók azt javasolják, hogy a mindennapos sörivás jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. Mivel az alkoholfogyasztásnak dokumentált mellékhatásai vannak, a kutatók azt javasolják, hogy az előnyök maximalizálása érdekében válasszuk az alkoholmentes söröket.

Forrás: interestingengineering.com