Korábbi tanulmányok már kimutatták a mértékletes borfogyasztás bizonyos egészségügyi előnyeit. Ezeket az előnyöket az italban található polifenoloknak tulajdonították. A polifenolok a mikrotápanyagok egy olyan csoportja, amely a növényekben természetes módon fordul elő, és az élelmiszerekben található más vegyületekkel együtt antioxidánsként szolgálnak a szervezetben.
A különböző sejtfolyamatok eredményeként a szövetekben oxidatív stressznek nevezett jelenség lép fel, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a rák és a szívbetegségek, az antioxidánsok pedig e jelenség ellen hatnak.
Ezt még nem vizsgálták korábban?
Egy, a férfiak és nők bevonásával végzett vizsgálat már korábban kimutatta, hogy az alkoholmentes sör 30 napon át történő fogyasztása javította a bélbaktériumok sokféleségét a szervezetben. Az emberi bélrendszerben található baktériumok és más élőlények, amelyeket általában mikrobiomnak neveznek, újabban a tudományos érdeklődés középpontjában állnak, mivel kiderült, hogy szerepet játszanak különböző betegségek, például a Parkinson-kór kialakulásában.
Tanulmányok azt is megállapították, hogy ha a bélbaktériumok sokfélesége nagyobb, akkor a betegségek kockázata is alacsonyabb.
Ezzel szemben a tanulmány azt is megállapította, hogy az alkoholtartalmú sört ivóknál nem volt ugyanolyan sokszínű a bélrendszer. Mivel a vizsgálati terv lehetővé tette, hogy a résztvevők alkoholos és alkoholmentes söröket igyanak, a NOVA Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy egy párhuzamosan futó, keresztezéseket nem lehetővé tevő vizsgálatot végeznek, hogy megállapítsák a sörivás valódi hatását.
Hogyan zajlott a vizsgálat? Mit állapított meg?
A kutatók összesen 19 férfi résztvevőt toboroztak, akiket két csoportra osztottak. Minden résztvevőnek láger söröket adtak az eredeti címkék nélkül, így nem tudták, hogy alkoholos vagy alkoholmentes söröket fogyasztanak. A söröket négy héten keresztül minden nap fogyasztották, anélkül, hogy a fizikai aktivitás szintjét vagy az étrendjüket megváltoztatták volna.
A résztvevőkből székletmintát gyűjtöttek a vizsgálat kezdete előtt és a vizsgálat során, hogy megállapítsák, történt-e változás a mikrobiom diverzitásában. Ezen kívül a résztvevőktől heti rendszerességgel vérmintákat is vettek.
A kutatók a székletmintákból az alkalikus foszfatázt, a bélrendszer egészségének egyik markerét is megvizsgálták, és azt találták, hogy ez is javult mindkét csoportban.
Eredményeik alapján a kutatók azt javasolják, hogy a mindennapos sörivás jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. Mivel az alkoholfogyasztásnak dokumentált mellékhatásai vannak, a kutatók azt javasolják, hogy az előnyök maximalizálása érdekében válasszuk az alkoholmentes söröket.