0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megnőtt az idénymunka közterhe

Duplájára emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher július 1-jétől. Az idénymunka tekintetében nem annyira az adó mértéke, hanem inkább a bürokrácia, illetve a munkaerő hiánya jelent gondot – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth Gábor, a MOSZ (Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének) főtitkára.

Megjelent az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) számú kormányrendelet, amely jelentősen érinti a mezőgazdasági termelőket is. A rendelet 6. pontja módosítja az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közterhek mértékét.

A módosítás szövegszerűen úgy szól, hogy az Efo tv. 8. § (2) bekezdésétől eltérően az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke

a) az Efo tv. 7. § (2) bekezdés a) pontja esetén (mezőgazdasági idénymunka) a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka,

b) az Efo tv. 7. § (2) bekezdés b) pontja esetén (alkalmi munka) a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka,

A rendelet szerint az állami adó- és vámhatóság 2022. július 10-éig teszi közzé honlapján a közteher-mértékeket, de a bruttó 200 ezer forintos minimálbér alapján számolva

ez a mérték mezőgazdasági idénymunka esetén 1000 forintot, illetve alkalmi munka esetén pedig 2000 forintot fog jelenteni.

A megnövelt közterhet első alkalommal a júliusban keletkezett, Efo tv. szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell megfizetni.

Az idénymunkát is szabályozó, egyszerű foglalkoztatásra vonatkozó jogszabály nem minden ponton találkozik a gazdasági racionalitásokkal – mondta Horváth Gábor. Hiszen egy málnaszedés esetében például a munkavégzés előtti napon kell bejelenteni a munkavállalót, miközben előfordulhat, hogy reggel leesik egy eső, ami miatt elmarad a munka. Ugyanakkor azok ellen, akik fekete foglalkoztatással próbálják áthidalni ezt, egyértelműen fel kell lépni – tette hozzá.

Nyilván nem örül senki a közterhek emelkedésének, de ez természetes hatása a béremelkedéseknek – folytatta. Ugyanakkor

az élőmunka-igényes ágazatok aránya nagyon lecsökkent a hazai agráriumban, a MOSZ által képviselt társas szektorban pedig még inkább.

Ennek fő oka, hogy társas vállalkozás nem birtokolhat földtulajdont, márpedig az ültetvényes gazdálkodás jelentős, akár hektáronként 10 milliós beruházást is igényel.

A legfontosabb változás azonban az idénymunkával kapcsolatban, hogy – akár a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyéb területein is – hiányzik a munkaerő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu