0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Miért állnak be a cicák a macskamentától?

Sokat hallani arról a bizonyos macskamentáról (Nepeta cataria), amitől a macskák igen furcsa magatartásformát mutatnak. A legédesebb cica is fenevaddá válik, amint beleharap, majd belehempereg a növénybe. Hasonló, ha nem is ugyanennyire heves reakciókról egyébként a vadon élő macskafélék kutatói is már többször beszámoltak.

Az esetet japán kutatók is vizsgálták, akik megállapították, hogy a macskamenta leveleiben nagy mennyiségben találhatók olyan biológiai vegyületek (iridoidok), amelyek számos rovarfélét, köztük a csípőszúnyogokat és más vérszívó élősködőket is elriasztanak.

A kutatócsoport tanulmányában kifejtette azt is, mi az oka annak, hogy a macskák szétcincálják a macskamentát. Tizenhat macska bevonásával azt vizsgálták, hogy az ép és a sértett levelek milyen reakciókat váltanak ki az állatokból. Az eredmények alapján az összemorzsolt növények iránt jóval nagyobb volt az érdeklődés. Ezt követően változó töménységű iridoid oldatokat készítettek a kutatók. A macskák megkergülése a magas iridoidkoncentrációjú „koktélok” esetében volt látható.

Az iridoidok mellett egy másik vegyület, a nepetalakton is megtalálható a macskafűben. Csakhogy a kutatásból kiderült, hogy az ép növényekben ennek a vegyületnek az aránya mintegy 90 százalék, míg a sérült levelekben csupán 45 százalék, miközben az iridoidok aránya jelentős mértékben megnövekszik.

A kutatók szerint ebből az következik, hogy a növény marcangolása egy olyan önkéntelen viselkedés, amelyet az iridoidok okoznak a szaglósejtekben kiváltott inger hatására.

A japán kutatók vizsgálati eredménye alkalmas lehet arra, hogy a továbbiakban humánfelhasználásra is alkalmas természetes eredetű rovarriasztókat fejlesszenek ki.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu