Back to top

Napelemek és méhek egy helyen: mindenki nyer

Egy olyan hely, ahol a méhek, a növények, az állatok és a fotovoltaikus panelek együtt élnek és virágoznak, nagyon is megvalósítható.

Az Endesa első jelentése szerint a hagyományos technikákkal kombinált modern napenergia-technológia a spanyolországi Carmona városában javította a méhpopulációt és a méztermelést.

A városban nagyjából két és fél millió méh él együtt juhokkal és aromanövényekkel egy napelemes létesítmény közepén. Az Endesa energetikai vállalat által működtetett projekt a Solar Apiary nevet viseli, és az agrivoltaika, azaz a földterület egyidejű hasznosítása a napenergia és a mezőgazdaság számára, ragyogó példája.

Fotó: pixabay.com

Nap, méhek és "szolár" méz

A 2020 végén üzembe helyezett naperőmű-projekt összesen 250 000 napelemmodulból áll, amelyek összesen 100 MW csúcsteljesítményt termelnek, ami elegendő 30 ezer otthon energiaellátásához, és évente több millió tonna szén-dioxid légkörbe jutásának megakadályozásához.

Ebben a fotovoltaikus létesítményben a naperőmű-projekt - 100 MW és 200 hektár - a növénytermesztést - 3 hektárnyi aromanövény: zsálya, rozmaring, oregánó és koriander - és a méhészetet - 50 vagy 60 kaptárral - ötvözi.

A fotovoltaikus parkon belüli, innovatív technológiákat és intelligens méhcsaládokat tartalmazó futurisztikus méhészet a beporzás fokozásával növeli a terméshozamot. A méhek pedig remekül érzik magukat Dél-Spanyolország ezen szegletében, erről számol be a CGTN cikkében Juan Ignacio Lopez és családja, akik Carmonában méhészkednek,

"A méhészet, más néven méhcsaládok gyűjteménye, egy hatalmas kiterjedésű, vadvirágokkal és növényekkel teli területen helyezkedik el, amelyeket a napelemek közé ültettek, és hagyták, hogy természetes módon növekedjenek" - magyarázta Lopez.

"Ez pedig azt jelenti, hogy nincsenek gyomirtószerek, sem mezőgazdasági vegyszerek, ami tökéletes élőhelyet biztosít a méhek és más beporzó rovarok számára."

High-tech méhkaptárak

A kaptárak, amelyeket egy különleges irányítóközpontból felügyelnek, speciális érzékelők széles skálájával vannak felszerelve, hogy mérjék a hőmérsékletet és a páratartalmat, és biztosítsák a méhek egészségét. A kaptárak bejáratai bizonyos időközönként kinyílnak és bezáródnak, hogy szabályozzák a belső légáramlást.

A méhészek emellett távolról is ellenőrizhetik a méztermelést, és a GPS-nyomkövetőknek köszönhetően még a lopásokat is megakadályozhatják. Mindez lehetővé teszi a "napelemes" méztermelést.

A napenergia kalandjai azonban nem érnek véget a mézzel. A naperőművek telephelyein a fenntartható földhasználat és a biológiai sokféleség védelmének ötvözése érdekében a vállalat számos más tevékenységet is nyomon követ. Az ausztráliai Új-Dél-Walesben például néhány farmon azt tapasztalták, hogy a napelemek alatt legelésző juhok jobb gyapjút és többet is termelnek, míg tanulmányok szerint az üvegházakon elhelyezett átlátszó napelemek segíthetnek a gazdáknak csökkenteni szén-dioxid lábnyomukat.

Mindez elősegítheti a földterületek diverzifikált használatát és javíthatja az ökoszisztéma-szolgáltatásokat,

biztosítva, hogy az olyan földigényes megújuló energiaforrások, mint a napenergia, ne vegyenek el értékes földterületeket a helyi mezőgazdaságtól, miközben éles verseny folyik az élelmiszertermeléshez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez is szükséges földterületekért.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.