Back to top

Nyaraljon szőlőskertekben!

Szőlőskert kategóriával bővült az egyik legnagyobb szálláskereső portál.

Vineyards, azaz szőlőskertek kategóriával bővült az Airbnb szolgáltatása, mely már 100.000 szálláshellyel várja a világ minden táján a borkedvelőket.

Egy szőlőültetvény meglátogatása egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, akár kis kirándulásról

Fotó: Pixabay/illusztráció
vagy egy hosszabb nyaralásról legyen szó. Az egyik legnagyobb szálláskereső portál úgy döntött, hogy

kihasználja ezt az új, és egyre népszerűbb trendet, és létrehozta ezt a külön kategóriát, ahol a világ minden tájáról érkező utazók szállást foglalhatnak álmaik borászatában.
Egy szőlőültetvény meglátogatása az egyik legjobb módja annak, hogy jobban megbecsüljük a bort – elvégre a megkóstolása egy dolog, de látni a terroir-t egy másik dolog. És ha borvidékre utazik az ember, valójában soha nem rossz ötlet egy pincészetben megszállni, mivel általában garantálja a borokkal való ismerkedést, a borkóstolást, ha a napi kalandok véget értek.
 

Nagyszerű nyaralást keres? Mit szólna egy látogatáshoz egy szőlőültetvényen, ahol megismerheti a borok titkait, remekül szórakozhat a lassabb tempójú élet jegyében, és többet tudhat meg a borról, mint az összes könyvből? Ha érdekli a dolog, de nem tudja, hogyan találja meg a megfelelő helyet, az Airbnb a segítségére siet, szól a reklámjuk.  

 Az Airbnb már jó ideje szokatlan megoldásokkal bővíti kínálatát, a közelmúltban a klasszikus kategóriák mellé bevette például a kempingeket és a lakóhajókat is. Most a szőlészetek és borászatok kerültek sorra. Mindez azért, mert a turizmus egyre nagyobb érdeklődést mutat a kulináris utazások iránt, beleértve a szőlőültetvényeken való időtöltést is. Sok borászat kínál olyan szállásokat, amelyek aligha nevezhetők hagyományos szállodának. Ezek pedig egyre keresettebbek a különlegességre vágyó turisták körében. Innen ered az a kezdeményezés, hogy a szőlőültetvények is bekerüljenek a kínálatába.

Az új kategóriában számos ajánlatot találnak a borkedvelők – lehet választani kúriák, tipikus panziók,  magánszálláshelyek, borházak, szőlősorok között megbújó romantikus kis kunyhók, sőt még sátorhelyek között is.  
Fotó: Pixabay

A borturizmus népszerűségét mutatja, hogy éppen csak létrehozták  ezt a platformot,  máris  100 000 szálláskínálat közül lehet választani szerte a világban.  Biztosak benne, hogy ez a szám tovább növekszik, és a borászati üdülések iránti érdeklődés nem csökken.

A The Drinks Business  felmérése szerint 2021-ben több mint kétszeresére nőtt az érdeklődés az olyan egyedi helyek iránt, mint a szőlőültetvények, faházak és történelmi otthonok 2019-hez képest. Eközben az Airbnb-n található szőlőültetvények átlagosan 11 000 dolláros többletbevételre tettek szert az oldalról érkező  felhasználóktól.

Úgy vélik, hogy ez jó és hasznos szolgáltatás azoknak a turistáknak, akik nem a megszokott üdülési formákat, hanem a különlegességeket keresik, és a szőlészetek,  borászatok számára, amelyek a kulináris turizmusnak köszönhetően bővíthetik lehetőségeiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.