Back to top

Nyaraljon szőlőskertekben!

Szőlőskert kategóriával bővült az egyik legnagyobb szálláskereső portál.

Vineyards, azaz szőlőskertek kategóriával bővült az Airbnb szolgáltatása, mely már 100.000 szálláshellyel várja a világ minden táján a borkedvelőket.

Egy szőlőültetvény meglátogatása egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, akár kis kirándulásról

Fotó: Pixabay/illusztráció
vagy egy hosszabb nyaralásról legyen szó. Az egyik legnagyobb szálláskereső portál úgy döntött, hogy

kihasználja ezt az új, és egyre népszerűbb trendet, és létrehozta ezt a külön kategóriát, ahol a világ minden tájáról érkező utazók szállást foglalhatnak álmaik borászatában.
Egy szőlőültetvény meglátogatása az egyik legjobb módja annak, hogy jobban megbecsüljük a bort – elvégre a megkóstolása egy dolog, de látni a terroir-t egy másik dolog. És ha borvidékre utazik az ember, valójában soha nem rossz ötlet egy pincészetben megszállni, mivel általában garantálja a borokkal való ismerkedést, a borkóstolást, ha a napi kalandok véget értek.
 

Nagyszerű nyaralást keres? Mit szólna egy látogatáshoz egy szőlőültetvényen, ahol megismerheti a borok titkait, remekül szórakozhat a lassabb tempójú élet jegyében, és többet tudhat meg a borról, mint az összes könyvből? Ha érdekli a dolog, de nem tudja, hogyan találja meg a megfelelő helyet, az Airbnb a segítségére siet, szól a reklámjuk.  

 Az Airbnb már jó ideje szokatlan megoldásokkal bővíti kínálatát, a közelmúltban a klasszikus kategóriák mellé bevette például a kempingeket és a lakóhajókat is. Most a szőlészetek és borászatok kerültek sorra. Mindez azért, mert a turizmus egyre nagyobb érdeklődést mutat a kulináris utazások iránt, beleértve a szőlőültetvényeken való időtöltést is. Sok borászat kínál olyan szállásokat, amelyek aligha nevezhetők hagyományos szállodának. Ezek pedig egyre keresettebbek a különlegességre vágyó turisták körében. Innen ered az a kezdeményezés, hogy a szőlőültetvények is bekerüljenek a kínálatába.

Az új kategóriában számos ajánlatot találnak a borkedvelők – lehet választani kúriák, tipikus panziók,  magánszálláshelyek, borházak, szőlősorok között megbújó romantikus kis kunyhók, sőt még sátorhelyek között is.  
Fotó: Pixabay

A borturizmus népszerűségét mutatja, hogy éppen csak létrehozták  ezt a platformot,  máris  100 000 szálláskínálat közül lehet választani szerte a világban.  Biztosak benne, hogy ez a szám tovább növekszik, és a borászati üdülések iránti érdeklődés nem csökken.

A The Drinks Business  felmérése szerint 2021-ben több mint kétszeresére nőtt az érdeklődés az olyan egyedi helyek iránt, mint a szőlőültetvények, faházak és történelmi otthonok 2019-hez képest. Eközben az Airbnb-n található szőlőültetvények átlagosan 11 000 dolláros többletbevételre tettek szert az oldalról érkező  felhasználóktól.

Úgy vélik, hogy ez jó és hasznos szolgáltatás azoknak a turistáknak, akik nem a megszokott üdülési formákat, hanem a különlegességeket keresik, és a szőlészetek,  borászatok számára, amelyek a kulináris turizmusnak köszönhetően bővíthetik lehetőségeiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.