Back to top

Nyaraljon szőlőskertekben!

Szőlőskert kategóriával bővült az egyik legnagyobb szálláskereső portál.

Vineyards, azaz szőlőskertek kategóriával bővült az Airbnb szolgáltatása, mely már 100.000 szálláshellyel várja a világ minden táján a borkedvelőket.

Egy szőlőültetvény meglátogatása egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, akár kis kirándulásról

Fotó: Pixabay/illusztráció
vagy egy hosszabb nyaralásról legyen szó. Az egyik legnagyobb szálláskereső portál úgy döntött, hogy

kihasználja ezt az új, és egyre népszerűbb trendet, és létrehozta ezt a külön kategóriát, ahol a világ minden tájáról érkező utazók szállást foglalhatnak álmaik borászatában.
Egy szőlőültetvény meglátogatása az egyik legjobb módja annak, hogy jobban megbecsüljük a bort – elvégre a megkóstolása egy dolog, de látni a terroir-t egy másik dolog. És ha borvidékre utazik az ember, valójában soha nem rossz ötlet egy pincészetben megszállni, mivel általában garantálja a borokkal való ismerkedést, a borkóstolást, ha a napi kalandok véget értek.
 

Nagyszerű nyaralást keres? Mit szólna egy látogatáshoz egy szőlőültetvényen, ahol megismerheti a borok titkait, remekül szórakozhat a lassabb tempójú élet jegyében, és többet tudhat meg a borról, mint az összes könyvből? Ha érdekli a dolog, de nem tudja, hogyan találja meg a megfelelő helyet, az Airbnb a segítségére siet, szól a reklámjuk.  

 Az Airbnb már jó ideje szokatlan megoldásokkal bővíti kínálatát, a közelmúltban a klasszikus kategóriák mellé bevette például a kempingeket és a lakóhajókat is. Most a szőlészetek és borászatok kerültek sorra. Mindez azért, mert a turizmus egyre nagyobb érdeklődést mutat a kulináris utazások iránt, beleértve a szőlőültetvényeken való időtöltést is. Sok borászat kínál olyan szállásokat, amelyek aligha nevezhetők hagyományos szállodának. Ezek pedig egyre keresettebbek a különlegességre vágyó turisták körében. Innen ered az a kezdeményezés, hogy a szőlőültetvények is bekerüljenek a kínálatába.

Az új kategóriában számos ajánlatot találnak a borkedvelők – lehet választani kúriák, tipikus panziók,  magánszálláshelyek, borházak, szőlősorok között megbújó romantikus kis kunyhók, sőt még sátorhelyek között is.  
Fotó: Pixabay

A borturizmus népszerűségét mutatja, hogy éppen csak létrehozták  ezt a platformot,  máris  100 000 szálláskínálat közül lehet választani szerte a világban.  Biztosak benne, hogy ez a szám tovább növekszik, és a borászati üdülések iránti érdeklődés nem csökken.

A The Drinks Business  felmérése szerint 2021-ben több mint kétszeresére nőtt az érdeklődés az olyan egyedi helyek iránt, mint a szőlőültetvények, faházak és történelmi otthonok 2019-hez képest. Eközben az Airbnb-n található szőlőültetvények átlagosan 11 000 dolláros többletbevételre tettek szert az oldalról érkező  felhasználóktól.

Úgy vélik, hogy ez jó és hasznos szolgáltatás azoknak a turistáknak, akik nem a megszokott üdülési formákat, hanem a különlegességeket keresik, és a szőlészetek,  borászatok számára, amelyek a kulináris turizmusnak köszönhetően bővíthetik lehetőségeiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.