Back to top

Virágtrükkök a szaporodás érdekében

Amikor a beporzókról beszélünk, leggyakrabban a házi és vad méhekre, esetleg a pillangókra gondolunk, de számos más nektárfogyasztó rovar is átviszi a virágport egyik virágról a másikra. Ezt a tevékenységet a növények különböző trükkökkel segítik elő. A virágok és rovarok egymáshoz igazított fejlődése bámulatos mechanizmusokhoz, szoros egymásra utaltsághoz vezetett.

A fátyolka véletlenszerűen porozza meg a virágokat
A fátyolka véletlenszerűen porozza meg a virágokat
Fotó: Pixabay
Leglátványosabbak a nappali lepkék, amelyek száma nagyon megcsappant az utóbbi években. Éjjel viszont háromszor annyi lepkefaj aktív, mint nappal és az egyedszámuk is nagy.

Vannak ragadozó rovarok, amelyek nektárt is fogyasztanak,

ezáltal szintén részt vehetnek a megporzásban, de inkább véletlenszerűen, ilyenek például a fátyolkák és a zengőlegyek. Ezek a rovarok nem alkalmazkodtak a nektárfogyasztáshoz, nem rendelkeznek olyan erős szipókával mint a méhek, vagy hosszú pödörnyelvvel, mint a lepkék.

A virágok és rovarok egymáshoz igazított fejlődése bámulatos mechanizmusokhoz, szoros egymásra utaltsághoz vezetett. A virágok élénk színekkel, a rovarok számára látható „leszállópályákkal”, különleges virágszerkezettel, édes nektárral, finom illatokkal csábítják a rovarokat.

A sápadt kosbor megtéveszti a rovarokat
A sápadt kosbor megtéveszti a rovarokat
Fotó: Wikimedia
A nektárt leggyakrabban a sziromlevelek tövében elhelyezkedő nektármirigyek termelik, de például a tavaszi bükköny, a barack, a pusztai kutyatej levelein is vannak nektármirigyek.

Ez az édes anyag a cukrok mellett enzimeket, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Nagyon eltérő a különböző növényfajok nektárjának mennyisége és cukortartalma, utóbbi általában 20 és 75% között lehet. Cukorértéknek nevezik azt a cukormennyiséget, amit egy virág 24 óra alatt termel, ez például a málnánál 7,6 milligramm, a fehér herénél 0,04, az akácvirágnál pedig egy milligramm. A nektártermelés a virág megtermékenyüléséig tart, és

amit nem használnak fel a rovarok, azt a növény később visszaszívja,

hogy ne vesszenek kárba a benne lévő értékes anyagok. Megspórolják az energiaigényes nektártermelést egyes hazai kosborfajok, amelyek nagyon hasonlítanak egy nektárral rendelkező virághoz, ilyen például a tavaszi lednekhez hasonló sápadt kosbor. Ne tévesszen meg bennünket, hogy a virágok színe eltérő, a rovarok hasonlónak látják!

A vadárvácska szirmain lévő csíkok a nektáriumhoz vezetik a rovarokat
A vadárvácska szirmain lévő csíkok a nektáriumhoz vezetik a rovarokat
Fotó: Wikimedia
Csalogató szín lehet akár a fehér is, ha éjszaka nyíló virágról van szó.

Éppen ez a helyzet a fehér mécsvirág esetében, ami a szendereket hívogatja az éjjel is jól látható szirmaival. A vadárvácska szirmai nem egyforma színűek és az alsó, halványabb szirmokon sötét csíkok mutatják az utat a szirmok tövében sárga folttal is jelzett nektáriumok felé.

A rovarokat csalogató illatok legtöbbje nekünk is vonzó, gondoljunk csak a mézes illatú fehér akácra, a loncokra vagy a hársfára. Az orvosi macskagyökér viszont elég kellemetlen illatot áraszt, amire a legyek repülnek előszeretettel.

A lucerna virágából speciális technikával gyűjtik a nektárt a méhek
A lucerna virágából speciális technikával gyűjtik a nektárt a méhek
Fotó: Pixabay
Különleges virágszerkezet jellemzi az ajakos és a pillangós virágú növényeket. A pillangós virágok formája vitorláshajóra emlékeztet, nem véletlenül nevezik a legnagyobb, felálló szirmot vitorlának, a két alsó, összeforrt, és a termőt meg a porzókat rejtő szirmot csónaknak, a másik két, keskenyebb és előrenyúló szirmot pedig evezőknek. Egyes fajok (például a lucerna) virágjában

speciális szerkezet szolgál arra, hogy a nektárt kereső méheket „fejbe kólintsa” egy porzóval,

hogy a rovar biztosan magával vigye a virágport. Ezt a rafináltabb méhek azzal védik ki, hogy oldalról berágnak a virágba és úgy szívják ki a nektárt.

Az ajakos virágokra jellemző a két tagból összeforrt fölső, és három tagból összeforrt alsó ajak. A fölsőben található a két hosszú és két rövidebb, lefelé hajló porzószál, ahonnan jellemzően a beporzó rovar hátára kenődik a virágpor.

Ez a virágszerkezet a házi méhek pollengyűjtésétől védi a virágport, mert a méhek nem tudják a hátsó lábukra söpörni a pollenszemeket.

A nyáriorgona a lepkék kedvence
A nyáriorgona a lepkék kedvence
Fotó: Pixabay
Ide tartozik a zsálya, a menta, a rozmaring, vagy a nyáriorgona. Mindegyik nagyon vonzó a rovarok számára, a nyáriorgona a pillangók egyik kedvence.

A házi méhek szipókája 5-6 milliméter hosszú, a pillangók pödörnyelve 20 milliméter, amivel a hosszú pártacsövű virágokból is kinyerik a nektárt. A búbos loncot vagy az említett fehér mécsvirágot ezért csak a szenderek képesek megporozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.