Back to top

Ahol volt eső, nagy a fertőzésveszély – növényvédelmi előrejelzés 25. hét

Míg az ország egyik részén nem mérséklődik az aszály, a másik felén bőségesen hullott csapadék. Főleg ez utóbbi régiókban sokasodnak a növényvédelmi teendők.

Időjárási szempontból két részre szakadt az ország. Míg a Dunántúlon heves zivatarláncok alakultak ki, melyekből bőséges csapadék hullott, addig az Alföld nagy részén maradt az aszály, mely legnagyobb mértékben a keleti és középső részt sújtja. A meleg idő továbbra is maradt, bár kissé mérséklődött mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. A csapadékot kapott tájegységekben megnőtt a nedvességet kedvelő kórokozók fertőzési veszélye.

Megjelentek az almán a kaliforniai pajzstetű okozta első „lázfoltok”
Megjelentek az almán a kaliforniai pajzstetű okozta első „lázfoltok”
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almásokban tovább erősödött az almafalisztharmat-fertőzés,

hűvösebb tájakon a hajtások 8-12%-a betegedett meg, másutt ennél jóval több.

A varasodással fertőzött levelek és termések aránya is megnőtt. A levéltetű-fertőzés általános, mértéke mindenütt igen nagy. Tovább terjed az almafavértetű a lombkoronán belül, valamint rajzik a kaliforniai pajzstetű is, a szétrajzó lárvák már a gyümölcsöket is fertőzik, azokon megjelentek az első „lázfoltok”. Az almamoly rajzása folyamatos, ültetvényenként változó a csapdákba repülő lepkék száma (10-50 db/hét/csapda). A gyümölcsökön jól kivehető a hernyók berágási pontja, a károsítás már a dió termését is érinti.

A körtésekben emelkedett a varas levelek és gyümölcsök száma, házikertekben kis mértékben, de jelen van a körterozsda is.

A levéltetű-fertőzés érinti a csonthéjas gyümölcsű növényeket is, a cseresznye-, a meggy- és a szilvaültetvényekben a legerősebb a fertőzés, de nem ritka a kajszin és az őszibarackon sem. A kaliforniai pajzstetű lárvarajzása szintén érinti ezen fafajokat is. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly folyamatosan rajzik, bár üteme kissé mérséklődött.

A cseresznyeléggyel fertőzött gyümölcsök aránya jelenleg 5% körüli, de a nyüves gyümölcsök száma egyre emelkedik.

Ezzel együtt tovább emelkedett a moníliától megbetegedett gyümölcsök aránya, amit erősített a lehulló csapadék, mert megnőtt a felrepedt héjú termések száma. Ahol a gyümölcsök érintkeznek egymással, ott elkerülhetetlen a fertőzés.

A diófák levelein a gnomóniás és baktériumos fertőzés mellett egyre több az atka: azonos arányban fertőz a nemezes és a szemölcsös gubacsatka, a beteg levelek aránya 5% körüli.

A szőlőültetvényekben az amerikai szőlőkabóca lárváinak fejlettsége most L1-L3 között van, arányuk nagyjából azonos mértékű, így fel kell készülni az ellenük való védekezésre.

A betegségek elleni megelőző védekezés mindenütt ajánlott, különösen a csapadékot kapott területeken nőtt meg a fertőzés veszélye.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.