Back to top

Ahol volt eső, nagy a fertőzésveszély – növényvédelmi előrejelzés 25. hét

Míg az ország egyik részén nem mérséklődik az aszály, a másik felén bőségesen hullott csapadék. Főleg ez utóbbi régiókban sokasodnak a növényvédelmi teendők.

Időjárási szempontból két részre szakadt az ország. Míg a Dunántúlon heves zivatarláncok alakultak ki, melyekből bőséges csapadék hullott, addig az Alföld nagy részén maradt az aszály, mely legnagyobb mértékben a keleti és középső részt sújtja. A meleg idő továbbra is maradt, bár kissé mérséklődött mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. A csapadékot kapott tájegységekben megnőtt a nedvességet kedvelő kórokozók fertőzési veszélye.

Megjelentek az almán a kaliforniai pajzstetű okozta első „lázfoltok”
Megjelentek az almán a kaliforniai pajzstetű okozta első „lázfoltok”
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almásokban tovább erősödött az almafalisztharmat-fertőzés,

hűvösebb tájakon a hajtások 8-12%-a betegedett meg, másutt ennél jóval több.

A varasodással fertőzött levelek és termések aránya is megnőtt. A levéltetű-fertőzés általános, mértéke mindenütt igen nagy. Tovább terjed az almafavértetű a lombkoronán belül, valamint rajzik a kaliforniai pajzstetű is, a szétrajzó lárvák már a gyümölcsöket is fertőzik, azokon megjelentek az első „lázfoltok”. Az almamoly rajzása folyamatos, ültetvényenként változó a csapdákba repülő lepkék száma (10-50 db/hét/csapda). A gyümölcsökön jól kivehető a hernyók berágási pontja, a károsítás már a dió termését is érinti.

A körtésekben emelkedett a varas levelek és gyümölcsök száma, házikertekben kis mértékben, de jelen van a körterozsda is.

A levéltetű-fertőzés érinti a csonthéjas gyümölcsű növényeket is, a cseresznye-, a meggy- és a szilvaültetvényekben a legerősebb a fertőzés, de nem ritka a kajszin és az őszibarackon sem. A kaliforniai pajzstetű lárvarajzása szintén érinti ezen fafajokat is. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly folyamatosan rajzik, bár üteme kissé mérséklődött.

A cseresznyeléggyel fertőzött gyümölcsök aránya jelenleg 5% körüli, de a nyüves gyümölcsök száma egyre emelkedik.

Ezzel együtt tovább emelkedett a moníliától megbetegedett gyümölcsök aránya, amit erősített a lehulló csapadék, mert megnőtt a felrepedt héjú termések száma. Ahol a gyümölcsök érintkeznek egymással, ott elkerülhetetlen a fertőzés.

A diófák levelein a gnomóniás és baktériumos fertőzés mellett egyre több az atka: azonos arányban fertőz a nemezes és a szemölcsös gubacsatka, a beteg levelek aránya 5% körüli.

A szőlőültetvényekben az amerikai szőlőkabóca lárváinak fejlettsége most L1-L3 között van, arányuk nagyjából azonos mértékű, így fel kell készülni az ellenük való védekezésre.

A betegségek elleni megelőző védekezés mindenütt ajánlott, különösen a csapadékot kapott területeken nőtt meg a fertőzés veszélye.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.