Back to top

Amit ő maga is megeszik

Kizárólag olyan szamócát termeszt Pap Tamás Nyírpazonyban, amit ő is szeret, ezért csak a Clery és Asia fajtákat hajtatja fűtetlen fóliában. Huszonhét évvel ezelőtt, egy háti permetezőgéppel vágott bele a gyümölcstermesztésbe.

Elsősorban a jó íz fontos neki és a partnerei számára is, ugyanis közvetlenül kiskereskedőknek értékesít szamócát, akik érte mennek a gazdaságba. Az Asia például fajtajellegénél fogva nagyra nő, és bár különböző technológiákkal még annál is nagyobb lehetne a gyümölcse, mint amekkorára ő neveli, de akkor kevésbé lenne jó az íze és a hús minősége is nagyban romlana. A fóliaházakban április 20-án indult a szedés, május első hetében az ötödiken voltak túl. Inkább gyakrabban szednek, nehogy összeérjenek a bogyók.

Mint oly sokszor halljuk a hazai szamócatermesztőktől, neki is komoly gondot okoz az import, amit farekeszbe átcsomagolnak és magyarként árulják.

Pap Tamás évente körülbelül 20 tonna szamócát termeszt
Pap Tamás évente körülbelül 20 tonna szamócát termeszt
Legtöbbször frigó palántát ültet, és az anyagi helyzetétől függ, hogy egy vagy két évig tartja termesztésben az állományt. Kétségtelen, hogy az egyéves tövek jobban teremnek, de az utóbbi években egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézni a gazdaságban. Pap Tamás összesen negyven hektáron gazdálkodik, hatvan embernek ad munkát. Gyümölcsösében kajszi és cseresznye, kevés málna, a szántóterületen paradicsom, paprika és káposztafélék teremnek. Pontosabban nem mindig, mert a tavaszi fagyok miatt évek óta nem tudott kajszit szedni. Az idén áprilisban 21 fagyos éjszaka volt Nyírpazonyban, mínusz 2 és mínusz 8 °C-os hideggel. Kajszi az idén sem lesz tehát, és a cseresznyét is megcsipkedte a fagy. Pedig az az egyik legértékesebb kultúra, nagyon erősen metszi a fákat, hogy legalább 32 milliméteres cseresznyét tudjanak szedni róluk.

Rendszeresek a piaci nehézségek is, tavaly például ezer mázsa paprikát, meg több hektár sárgadinnye-állomány termését zúzták le, mert nem sikerült értékesíteni.

Az átvételi árak nem nagyon változnak, és semmiképp nem tartanak lépést a felhasznált anyagok áremelkedésével. Tavaly annyiért adták el a görögdinnyét, mint 26 éve, mondja a gazdálkodó. Idei számításai szerint a szamócapalánta két és félszer kerül többe, mint két évvel ezelőtt, a csöpögtetőcső ára 380, a fóliáé 350%-ra jött ki, a műtrágya ára is több mint 400%-ra emelkedett. Mindezek vezettek oda, hogy az idén tíz hektáron már csemegekukoricát vet, amire még nem volt példa a gazdaságban.

Visszatérve a szamócára, az idei termést Olaszországból hozott palánták adják, a hideg miatt a vártnál kisebb mennyiségben. A fóliaházakban fátyolfóliás takarással próbáltak védekezni a fagyok ellen, ami jobbára sikerült is, csak a sok torz gyümölcs jelzi a hideg hatását. Később az átlagon felüli levéltetű-fertőzéssel kellett megbirkózni, ellenük Karate Zeon és Benevia rovarölő szerekkel lehet védekezni. Érdemes lesz kipróbálni egy új, környezetbarát szert, a NanoTac EC-t is, ami szilárdan „behálózza”, mozgásképtelenné teszi a rovarokat.

A szamócaatka ellen az első bordóilé–kén kombinációs permetezés is véd valamelyest, de egy jól időzített Floramite-os kezelés a biztos megoldás.

A fóliában váltakozva szamóca és sárgadinnye terem
A fóliában váltakozva szamóca és sárgadinnye terem
Ezzel a permetezéssel nem szabad megvárni, amíg elszaporodnak az atkák. A leggyakoribb fertőzés azonban a szürkerothadás, ami ellen rendszeresen, megelőző módon kell permetezni.

A fóliaházakban bakháton termeszti a szamócát és egy-két évente kultúrát cserél, vagyis sárgadinnyét ültet a szamóca után, azt viszont nem bakhátra. A csöpögtető rendszerrel a növények fejlődéséhez igazítva adagolja a tápoldatot, és szükség szerint lombtrágyáz is. Az idén feleannyi műtrágyát juttatott ki, mint tavaly, de még így is kétszer annyiba került a tápanyag-utánpótlás. Lehetőség szerint szerves trágyát is használ telepítés előtt, ami nagyon jó hatással van a homokos talaj humusztartalmára. A szamócánál különösen figyelni kell a kalcium­ellátásra, hogy kellően szilárdak legyenek a bogyók. A virágzáskor kiadott kalciumot hasznosítja a legjobban a növény.

A két fajtát a jó íze miatt választotta Pap Tamás, a Clery korán érik, íze és illata veri a mezőnyt. Az Asia különösebb táp­oldatozás nélkül is 4-5 dekagrammos bogyókat nevel, de könnyen puhul, ezért jól kell adagolni neki a kalciumot és folyamatosan szellőztetni kell a fóliában.

Az idén valószínűleg nem tud nyereséget termelni a szamócán, amiben nemcsak az említett áremelkedések játszanak közre, hanem a korán beindult import is. Már februárban megjelent a hazai boltokban a külföldi szamóca, ami leveri a magyar hajtatásból származó gyümölcs árát. Ez ellen még az sem megoldás, hogy a Pap család két saját árusítóhelyet üzemeltet. Igaz, hogy a vevők már tudják, mennyivel jobb a hazai szamóca, mint a messziről ideszállított, sokkal többet mégsem hajlandók fizetni érte.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.