Back to top

Az egészséges táplálkozás a megfelelő élelmiszerekkel kezdődik

Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.

A Rákkutatási Világalap becslései szerint 2020-ban világszerte 18,1 millió megbetegedést regisztráltak. A rákos megbetegedésekhez hasonló gyulladások egyik leggyakoribb oka a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és a nagy mennyiségű sós ételek gyakori fogyasztása.

Sandra Gentleman, a Victoria államban élő dietetikus szerint a gyorséttermi ételek olcsók ugyan, de hosszú távon károsak az egészségre.

Az egészséges életmód magában foglalja az összes élelmiszercsoport fogyasztását, a testmozgást és a feldolgozott élelmiszerek elkerülését.

A quinoa, a kuszkusz és a rozskenyér a teljes kiőrlésű gabonafélék megfizethető lehetőségeinek számítanak, míg a magvak gyakran költséghatékonyabbak, mint a diófélék, ezen kívül magasabb az E-vitamin-tartalmuk is. Gentleman hozzátette, hogy a halkonzervek remek választások lehetnek a vörös húsok alternatívájára, mivel magas omega-3 tartalmuk csökkenti a gyulladást, ezen felül felszívódó kalciumot és D-vitamint is tartalmaznak. A gyulladáscsökkentő étrendhez ideális a heti kétszeri halfogyasztás, akárcsak a soványabb fehérjék, például a csirke, hozzátette, hogy a kisebb halak, mint a lazac, a szardínia, a hering és a makréla különösen előnyösek lehetnek a betegségek megelőzésében.

"Sokféle okból eszünk, többek között szociális, táplálkozási és örömteli okokból, és a kényelemre épülő társadalomban fontos elgondolkodni azon, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek hosszú távon milyen hatással lehetnek ránk" - mondta Gentleman.

A zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, valamint a babok nagyszerű tápanyagforrások, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és polifenolokkal, amik segítenek a betegségek megelőzésében - mondta.

Ugyanakkor az élénk színű bogyós gyümölcsök tele vannak rosttal és csökkentik a gyulladásokat. A diófélék és magvak egészséges zsírokat tartalmaznak, más néven egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek a koleszterinszint csökkentésében és a betegségek kialakulásának kockázatában játszanak fontos szerepet.

Gentleman a 80-20-as szabályt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha 80 százalékban az egészséges étrendet követjük, akkor a maradék 20 százalék alatt időnként fogyaszthatunk kevésbé egészséges ételeket is. A dietetikus szerint a legjobb helyek a teljes értékű élelmiszerek beszerzésére a termelői piacok.

A bab és a lencse olcsó, növényi alapú fehérjék, melyek rostot is tartalmaznak, így nagyszerű lehetőségek a hosszú élettartam és a betegségek megelőzése szempontjából, míg a len- és a tökmag szintén megfizethető élelmiszerek.

A főzési idő lerövidítése és az élelmiszerbüdzsé tehermentesítése érdekében Gentleman azt javasolja, hogy a csirkét ne egyetlen napra, hanem egy hétre előre készítsük el: süssünk belőle valamennyit vacsorára, tegyünk félre szendvicsekhez, a csontokból pedig készítsünk húslevest. Valamint az előre elkészített ételek lefagyasztásával elkerülhetjük a maradékok kidobását is, így az élelmiszerpazarlás ellen is tehetünk lépéseket.

Forrás: 
cranbrooktownsman.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.