Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.
A Rákkutatási Világalap becslései szerint 2020-ban világszerte 18,1 millió megbetegedést regisztráltak. A rákos megbetegedésekhez hasonló gyulladások egyik leggyakoribb oka a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és a nagy mennyiségű sós ételek gyakori fogyasztása.
Sandra Gentleman, a Victoria államban élő dietetikus szerint a gyorséttermi ételek olcsók ugyan, de hosszú távon károsak az egészségre.
Az egészséges életmód magában foglalja az összes élelmiszercsoport fogyasztását, a testmozgást és a feldolgozott élelmiszerek elkerülését.
A quinoa, a kuszkusz és a rozskenyér a teljes kiőrlésű gabonafélék megfizethető lehetőségeinek számítanak, míg a magvak gyakran költséghatékonyabbak, mint a diófélék, ezen kívül magasabb az E-vitamin-tartalmuk is. Gentleman hozzátette, hogy a halkonzervek remek választások lehetnek a vörös húsok alternatívájára, mivel magas omega-3 tartalmuk csökkenti a gyulladást, ezen felül felszívódó kalciumot és D-vitamint is tartalmaznak. A gyulladáscsökkentő étrendhez ideális a heti kétszeri halfogyasztás, akárcsak a soványabb fehérjék, például a csirke, hozzátette, hogy a kisebb halak, mint a lazac, a szardínia, a hering és a makréla különösen előnyösek lehetnek a betegségek megelőzésében.
"Sokféle okból eszünk, többek között szociális, táplálkozási és örömteli okokból, és a kényelemre épülő társadalomban fontos elgondolkodni azon, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek hosszú távon milyen hatással lehetnek ránk" - mondta Gentleman.
A zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, valamint a babok nagyszerű tápanyagforrások, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és polifenolokkal, amik segítenek a betegségek megelőzésében - mondta.
Ugyanakkor az élénk színű bogyós gyümölcsök tele vannak rosttal és csökkentik a gyulladásokat. A diófélék és magvak egészséges zsírokat tartalmaznak, más néven egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek a koleszterinszint csökkentésében és a betegségek kialakulásának kockázatában játszanak fontos szerepet.
Gentleman a 80-20-as szabályt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha 80 százalékban az egészséges étrendet követjük, akkor a maradék 20 százalék alatt időnként fogyaszthatunk kevésbé egészséges ételeket is. A dietetikus szerint a legjobb helyek a teljes értékű élelmiszerek beszerzésére a termelői piacok.
A bab és a lencse olcsó, növényi alapú fehérjék, melyek rostot is tartalmaznak, így nagyszerű lehetőségek a hosszú élettartam és a betegségek megelőzése szempontjából, míg a len- és a tökmag szintén megfizethető élelmiszerek.
A főzési idő lerövidítése és az élelmiszerbüdzsé tehermentesítése érdekében Gentleman azt javasolja, hogy a csirkét ne egyetlen napra, hanem egy hétre előre készítsük el: süssünk belőle valamennyit vacsorára, tegyünk félre szendvicsekhez, a csontokból pedig készítsünk húslevest. Valamint az előre elkészített ételek lefagyasztásával elkerülhetjük a maradékok kidobását is, így az élelmiszerpazarlás ellen is tehetünk lépéseket.