Back to top

Az egészséges táplálkozás a megfelelő élelmiszerekkel kezdődik

Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.

A Rákkutatási Világalap becslései szerint 2020-ban világszerte 18,1 millió megbetegedést regisztráltak. A rákos megbetegedésekhez hasonló gyulladások egyik leggyakoribb oka a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és a nagy mennyiségű sós ételek gyakori fogyasztása.

Sandra Gentleman, a Victoria államban élő dietetikus szerint a gyorséttermi ételek olcsók ugyan, de hosszú távon károsak az egészségre.

Az egészséges életmód magában foglalja az összes élelmiszercsoport fogyasztását, a testmozgást és a feldolgozott élelmiszerek elkerülését.

A quinoa, a kuszkusz és a rozskenyér a teljes kiőrlésű gabonafélék megfizethető lehetőségeinek számítanak, míg a magvak gyakran költséghatékonyabbak, mint a diófélék, ezen kívül magasabb az E-vitamin-tartalmuk is. Gentleman hozzátette, hogy a halkonzervek remek választások lehetnek a vörös húsok alternatívájára, mivel magas omega-3 tartalmuk csökkenti a gyulladást, ezen felül felszívódó kalciumot és D-vitamint is tartalmaznak. A gyulladáscsökkentő étrendhez ideális a heti kétszeri halfogyasztás, akárcsak a soványabb fehérjék, például a csirke, hozzátette, hogy a kisebb halak, mint a lazac, a szardínia, a hering és a makréla különösen előnyösek lehetnek a betegségek megelőzésében.

"Sokféle okból eszünk, többek között szociális, táplálkozási és örömteli okokból, és a kényelemre épülő társadalomban fontos elgondolkodni azon, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek hosszú távon milyen hatással lehetnek ránk" - mondta Gentleman.

A zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, valamint a babok nagyszerű tápanyagforrások, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és polifenolokkal, amik segítenek a betegségek megelőzésében - mondta.

Ugyanakkor az élénk színű bogyós gyümölcsök tele vannak rosttal és csökkentik a gyulladásokat. A diófélék és magvak egészséges zsírokat tartalmaznak, más néven egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek a koleszterinszint csökkentésében és a betegségek kialakulásának kockázatában játszanak fontos szerepet.

Gentleman a 80-20-as szabályt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha 80 százalékban az egészséges étrendet követjük, akkor a maradék 20 százalék alatt időnként fogyaszthatunk kevésbé egészséges ételeket is. A dietetikus szerint a legjobb helyek a teljes értékű élelmiszerek beszerzésére a termelői piacok.

A bab és a lencse olcsó, növényi alapú fehérjék, melyek rostot is tartalmaznak, így nagyszerű lehetőségek a hosszú élettartam és a betegségek megelőzése szempontjából, míg a len- és a tökmag szintén megfizethető élelmiszerek.

A főzési idő lerövidítése és az élelmiszerbüdzsé tehermentesítése érdekében Gentleman azt javasolja, hogy a csirkét ne egyetlen napra, hanem egy hétre előre készítsük el: süssünk belőle valamennyit vacsorára, tegyünk félre szendvicsekhez, a csontokból pedig készítsünk húslevest. Valamint az előre elkészített ételek lefagyasztásával elkerülhetjük a maradékok kidobását is, így az élelmiszerpazarlás ellen is tehetünk lépéseket.

Forrás: 
cranbrooktownsman.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.