0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az egészséges táplálkozás a megfelelő élelmiszerekkel kezdődik

Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.

A Rákkutatási Világalap becslései szerint 2020-ban világszerte 18,1 millió megbetegedést regisztráltak. A rákos megbetegedésekhez hasonló gyulladások egyik leggyakoribb oka a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és a nagy mennyiségű sós ételek gyakori fogyasztása.

Sandra Gentleman, a Victoria államban élő dietetikus szerint a gyorséttermi ételek olcsók ugyan, de hosszú távon károsak az egészségre.

Az egészséges életmód magában foglalja az összes élelmiszercsoport fogyasztását, a testmozgást és a feldolgozott élelmiszerek elkerülését.

A quinoa, a kuszkusz és a rozskenyér a teljes kiőrlésű gabonafélék megfizethető lehetőségeinek számítanak, míg a magvak gyakran költséghatékonyabbak, mint a diófélék, ezen kívül magasabb az E-vitamin-tartalmuk is. Gentleman hozzátette, hogy a halkonzervek remek választások lehetnek a vörös húsok alternatívájára, mivel magas omega-3 tartalmuk csökkenti a gyulladást, ezen felül felszívódó kalciumot és D-vitamint is tartalmaznak. A gyulladáscsökkentő étrendhez ideális a heti kétszeri halfogyasztás, akárcsak a soványabb fehérjék, például a csirke, hozzátette, hogy a kisebb halak, mint a lazac, a szardínia, a hering és a makréla különösen előnyösek lehetnek a betegségek megelőzésében.

„Sokféle okból eszünk, többek között szociális, táplálkozási és örömteli okokból, és a kényelemre épülő társadalomban fontos elgondolkodni azon, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek hosszú távon milyen hatással lehetnek ránk” – mondta Gentleman.

A zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, valamint a babok nagyszerű tápanyagforrások, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és polifenolokkal, amik segítenek a betegségek megelőzésében – mondta.

Ugyanakkor az élénk színű bogyós gyümölcsök tele vannak rosttal és csökkentik a gyulladásokat. A diófélék és magvak egészséges zsírokat tartalmaznak, más néven egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek a koleszterinszint csökkentésében és a betegségek kialakulásának kockázatában játszanak fontos szerepet.

Gentleman a 80-20-as szabályt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha 80 százalékban az egészséges étrendet követjük, akkor a maradék 20 százalék alatt időnként fogyaszthatunk kevésbé egészséges ételeket is. A dietetikus szerint a legjobb helyek a teljes értékű élelmiszerek beszerzésére a termelői piacok.

A bab és a lencse olcsó, növényi alapú fehérjék, melyek rostot is tartalmaznak, így nagyszerű lehetőségek a hosszú élettartam és a betegségek megelőzése szempontjából, míg a len- és a tökmag szintén megfizethető élelmiszerek.

A főzési idő lerövidítése és az élelmiszerbüdzsé tehermentesítése érdekében Gentleman azt javasolja, hogy a csirkét ne egyetlen napra, hanem egy hétre előre készítsük el: süssünk belőle valamennyit vacsorára, tegyünk félre szendvicsekhez, a csontokból pedig készítsünk húslevest. Valamint az előre elkészített ételek lefagyasztásával elkerülhetjük a maradékok kidobását is, így az élelmiszerpazarlás ellen is tehetünk lépéseket.

Forrás: cranbrooktownsman.com