0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Felszámolná a mákültetvényeket a talibán

Afganisztánban kora áprilisban rendeletet adott ki a 9 hónappal ezelőtt hatalomra került tálib kormány, amiben a máktermesztést az ország teljes területén megtiltották. A rendelet megszegőit letartóztatják, és az iszlám saríá előírásai szerint ítélkeznek róluk a bíróságok.

Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője, Európa és Ázsia fő heroinforrása. Az utóbbi 20 évben, az amerikai megszállás alatt felfutott a máktermelés, annak ellenére, hogy az USA dollármilliárdokat költött annak visszaszorítására. A 2021-re vonatkozó adatok szerint összesen 1,8–2,7 milliárd dollár értékű különböző ópiátot állítottak elő Afganisztánban, ami az ország GDP-jének a 14 százaléka.

Már 1990-ben, amikor először hatalomra kerültek, akkor is betiltották a máktermesztést a tálibok.

Az ENSZ szerint a termőterületek elpusztítására indított ádáz kampányban csaknem teljesen felszámolták a máktermelést. Azonban amikor 2001-ben az USA által vezetett koalíció kiszorította a tálibokat, rengetegen visszatértek a máktermesztéshez. A következő 20 évben Washington több mint 8 milliárd dollárt költött a felszámolására, ennek ellenére fokozatosan nőtt a termesztése. 2002-ben nagyjából 75 ezer hektár volt a máktermő terület, amiből 3400 tonna ópiumot állítottak elő, és 2021-re megkétszereződött a termelés. Jelenleg Afganisztán ópiumtermelése nagyobb, mint a világ összes többi országának az együttes termelése. Az afgán ópiumból előállított heroin 80 százaléka Európába kerül, Közép-Ázsián és Pakisztánon át.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság