Back to top

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

A Vágta történetében először mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát a mindent eldöntő futamokban. Végül Kelemen Sándor Géza, Etéd település színeiben, Viktor hátán nyerte a Góbé futamot. A 11. Székely Vágta győztese Tamás Csaba, Farkaslaka település képviselője, Villámlás lovával - írja a szekelyvagta.ro.

A győztes Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője Villámlás nevű lova nyergében
A győztes Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője Villámlás nevű lova nyergében
Fotó: MTI - Kátai Edit

A Góbé futam mind a négy lovas számára jó start volt, az első félkörig egyben is voltak a lovak, aztán Réty lovasa elhagyta a mezőnyt és egy körön át tudta tartani pozícióját. Az látszott, hogy a verseny egyetlen női versenyzője, Kereszturi Nikolett nagyon küzd a feljutásért, az utolsó körben pedig sikerült is neki a bravúr, megelőzvén társait. Közben váltás történt az első helyen is, az etédi ló, Viktor tört az élre, és tartotta helyét egészen a célig.

A 2022-es Góbé futam idei legjobbjai Kelemen Sándor Géza és Viktor, Etéd színeiben,

akik 3.000 lejjel lettek gazdagabbak. A díjat Demeter János, a Vadon egyesület elnöke, a Székely Vágta társszervezője adta át. A második legjobb az erdőszentgyörgyi Kereszturi Nikolett lett Bella-Bársonnyal, az ő nyereményük 2.500 lej, amelyet szintén a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Dancs Zsolt adott át. A harmadik díjat Ferencz Csongor-Szabolcs vitte haza, települése, Réty számára Villám lova nyergében. Pénznyereményük 2.000 lej, amelyet a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Grubisics Levente adott át.

A 2022-es Székely Vágta első három helyezettje szintén nívós díjakkal tért haza. A dobogó harmadik fokára Csíki Árpád lépett, Sepsiszentkirály színeiben, Lord Black nyergében. Ők 3.000 lej értékű pénznyereményt és huszárcsákót vittek haza, amelyet Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója adott át nekik. A dobogó második fokára György Mátyás Zsolt állhatott, aki Komodusszal indult Sepsiszentgyörgy számára. Díjuk 4.000 lej értékű pénznyeremény és egy huszárcsákó, amelyet Deszke Jánostól, Maksa község polgármesterétől vettek át.

 Az első helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője a vándorszablyával (k), mellette a második György Mátyás Zsolt, Sepsiszentgyörgy (b) és a harmadik helyezett Csiki Árpád, Sepsiszentkirály képviselője (j) a Székely Vágta eredményhirdetésén
Az első helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője a vándorszablyával (k), mellette a második György Mátyás Zsolt, Sepsiszentgyörgy (b) és a harmadik helyezett Csiki Árpád, Sepsiszentkirály képviselője (j) a Székely Vágta eredményhirdetésén
Fotó: MTI - Kátai Edit

Az első helyezettnek több díj jutott: az Incitato-díjat az egyesület részéről Tóth Ildikó adta át, az idei alkotás a 2021-es Incitato táborban készült, Vincze László Lovam, megmentőm című tusrajza.

A legjobb lovas átvette a vándorszablyát is, egy 1845 mintájú lovastiszti szablyát, amelyet egy évig őrizhet. A Székely Vágta 2022-es nyertese emellett megtarthat egy 1904 mintájú, magyar lovastiszti szablyát.

A szablyákat Dr. Nagy József, a Székely Vágta főkapitánya adta át. Az első helyezett pénznyereménye 6.000 lej és egy aranyzsinoros törzstiszti csákó, amelyet Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és a Székely Vágta társszervezője adott át.

A 11. Székely Vágta első három helyezett lovasa részt vesz a 2022. október 1–2. között tartandó budapesti Nemzeti Vágtán.

Forrás: 
szekelyvagta.ro

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.