Back to top

Összefüggés lehet a halfogyasztás és a bőrrák között

A halfogyasztást sokáig egészséges dolognak tartották, de egy új tanulmány arra készteti az embereket, hogy újragondolják ezt a régóta fennálló hiedelmet. Egy nem régiben közzétett sajtóközlemény szerint a kutatás megállapította, hogy a több hal fogyasztása összefüggésbe hozható a bőrrák magasabb kockázatával.

Fotó: pixabay.com

Az összefüggés további vizsgálatot igényel

"A melanoma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, és kialakulásának kockázata az élet során a fehérek esetében egy a 38-ból, a feketék esetében egy az 1000-ből, a spanyolajkúak esetében pedig egy a 167-ből. Bár az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokban és Európában nőtt a halfogyasztás, a halfogyasztás és a melanoma kockázata közötti összefüggéseket vizsgáló korábbi tanulmányok eredményei nem voltak következetesek. Eredményeink olyan összefüggést azonosítottak, amely további vizsgálatot igényel" - mondta a közleményben Eunyoung Cho, a tanulmány levelező szerzője.

A Brown Egyetem és a Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói közel félmillió (összesen 491 367) 50-71 éves idős amerikai étkezési szokásait követték 15 éven keresztül, hogy felmérjék, hányuknál alakult ki melanoma, a bőrrák agresszív formája a magas halfogyasztás hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a résztvevőknél,

akik hetente átlagosan körülbelül két adag halat fogyasztottak, 22 százalékkal nagyobb volt a melanoma kialakulásának kockázata, és 28 százalékkal nagyobb volt a rák előfutárának számító rendellenes bőrsejtek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint fél adagot ettek.  

A halban lévő szennyező anyagok

Fotó: hippopx.com
"Feltételezésünk szerint eredményeinket esetleg a halakban található szennyező anyagoknak, például a poliklórozott bifenileknek, dioxinoknak, arzénnek és higanynak tulajdoníthatjuk. Korábbi kutatások megállapították, hogy a magasabb halfogyasztás összefüggésbe hozható ezeknek a szennyezőanyagoknak a szervezetben lévő magasabb szintjével, és összefüggést azonosítottak e szennyezőanyagok és a bőrrák magasabb kockázata között. Megjegyezzük azonban, hogy tanulmányunk nem vizsgálta ezeknek a szennyezőanyagoknak a koncentrációját a résztvevők szervezetében, ezért további kutatásokra van szükség ennek az összefüggésnek a megerősítéséhez" - tette hozzá Cho.

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy

tanulmányukban nem vették figyelembe a melanoma néhány kockázati tényezőjét, például az anyajegyek számát, a hajszínt, a súlyos leégések történetét és a napozással kapcsolatos viselkedést.

Emellett a résztvevők napi halbevitelét a kutatás kezdetén számították ki, és ez változhatott a 15 év alatt, amíg az alanyokat követték és értékelték.

Mindezek az elemek pontatlan vagy hibás eredményeket eredményezhettek, ezért a kutatók megjegyezték, hogy jelenleg nem javasolják a halfogyasztás megváltoztatását, és hogy továbbra is a nap a bőrrák fő okozója.

"Elég jól ismert, hogy a napozás növeli a bőrrák kockázatát, beleértve a melanómát is. A halfogyasztásról és a melanomáról szóló tanulmányom az egyik első olyan tanulmány, amely arról számol be, hogy a halfogyasztás mértéke összefügg a melanoma kockázatának növekedésével. Több, különböző populációkból származó tanulmánynak kellene hasonló eredményeket alátámasztania.  Addig nem tennék étrendi ajánlásokat" - mondta Cho az IE-nek.

A munka mégis az első lépés a halfogyasztás és a bőrrák közötti kapcsolat megértéséhez, amelyről a további vizsgálatok a későbbiekben vitathatatlanul bebizonyíthatják, hogy összefüggés van a halfogyasztás és a bőrrák között. 

A tanulmány eredményeit a Cancer Causes & Control című folyóiratban tették közzé.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.