Back to top

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Traktort két kategóriában lehet engedélyezve közúton használni, mezőgazdasági vontatóként és lassú járműként. A lassú jármú abban különbözik a traktortól, hogy nem tud gyorsabban menni 25 Km/h-nál, piros rendszámú.

Fotó: Pxhere.com

Milyen jogosítvánnyal vezethető mezőgazdasági vontató?

Pető Attila:„B”, „C”, „D” kategóriával. Ebben az esetben a mezőgazdasági vontató csak egy könnyű pótkocsit vontathat.

Milyen okmánnyal vezethető mezőgazdasági vontató két csatolt pótkocsival?

Pető Attila: „T” vagy „CE” kategória meglétével. A mezőgazdasági vontatókra kiemelten a „T” kategóriás jogosítvány érvényes, ezzel az okmánnyal rendelkező vezető kettő nehéz pótkocsit is csatlakoztathat a mezőgazdasági vontatóhoz. Valamint, a kombinált nemzetközi „CE” kategóriájú jogosítvány is megfelelő. A „CE” kategória megszerzésének alapfeltétele a meglévő „C” kategória megléte.

A quad 2010 óta szerepel a KRESZ-ben
A quad 2010 óta szerepel a KRESZ-ben
Fotó: Pixabay.com

A quad műszaki paraméterei alapján lehet négykerekű segédmotoros kerékpár (terheletlen tömege legfeljebb 350 kg) vagy négykerekű motorkerékpár (terheletlen tömege legfeljebb 400 kg). Milyen vezetői okmány megléte szükséges a quadhoz?

Pető Attila: „B” vagy „AM” kategóriával, illetve a nagyobb quad „A” kategóriával vezethető. Ha a quad részt vesz a közúti forgalomban rendszám és forgalmi szükséges hozzá.

Saját földjén a gazda jogosítvány nélkül vezetheti-e quadját például a területe felmérésére?

Pető Attila: Quadra, ha nem vesz részt a közúti forgalomban akkor nem kell jogosítvány, de ilyen esetben csak magánúton, magán területen használható, a terület tulajdonosának az engedélyével. Tehát, ha tegyük fel egy gazda quaddal megy ki a saját területére, amely során nem vesz részt közúti forgalomban, akkor nem alapfeltétel a quad vezetéséhez jogosítvány. Azonban, fontos kiemelni, hogy az útnak, amelyen közlekedni fog nem lehet közút jellege egyetlen útszakaszon sem. Sőt, akár a szántóföldje mellett elhaladó útnak sem lehet ilyen jellege.

Kerti traktorra is kell jogosítvány?

Pető Attila: Lassú járműnek számít, 16 éves kor fölött vezethető. Létezik „K” kategóriás jogosítvány kerti traktorra és állati erővel vont járműre, de a gyakorlatban alig vizsgáznak erre a kategóriára. A kisméretű kerti traktor, ami általában piros rendszámos, akár egy nehéz pótkocsival csatoltan, bármilyen nemzetközi vezetői engedéllyel vezethető, „B”,”C” és „D” kategóriával is.

Fotó: Pxhere.com

Milyen vezetői okmánnyal kell rendelkezni állati erővel vont jármű hajtásához?

Pető Attila: Lovas kocsit engedély nélkül nem lehet hajtani. Hajtásának feltétele a betöltött 16 éves életkor. Hajtható "AM", „A”, „B”, „C”, „D”. „E”, „K”, „T” kategóriákkal.

 

Következő cikkünkben azt nézzük meg, közúton autóval hogyan előzzünk biztonságosan mezőgazdasági vontatót.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.