Back to top

13 betegséget okozó mutációt találták a fajtatiszta macskáknál

Egy átfogó tanulmány kapcsán 11 ezer házimacskát vizsgáltak, beleértve 90 pedigrés fajtát és fajta-típust, valamint 617 fajtába nem sorolható cicát. Ennek során 13 olyan genetikai variációt mutattak ki, melyeket valamilyen betegséghez tudtak kötni, és ezek főként a pedigrével rendelkező fajtákban voltak jelen.

Az eddigi legnagyobb DNS-alapú kutatást vezette Heidi Anderson, az USA beli Wisdom Panel munkatársa, több kollégájával karöltve a finnországi Helsinki Egyetemmel együttműködésben. Eredményeiket a nyílt-elérésű PLOS Genetics tudományos lapban jelentették meg.

A borostyán bundáért (Amber coat) felelős gén bizonyult a legritkábbnak, csak a norvég erdei macskánál és még egy, nem fajtatiszta cicánál mutatták ki
A borostyán bundáért (Amber coat) felelős gén bizonyult a legritkábbnak, csak a norvég erdei macskánál és még egy, nem fajtatiszta cicánál mutatták ki
Fotó: Pieter Lanser from The Netherlands/Wikimedia Commons
Az átfogó vizsgálat eredményeképpen 87 genetikai változatot azonosítottak, melyek betegségekhez, vércsoporthoz vagy külső bélyegekhez köthetők. Arra jutottak, hogy

a nem fajtatiszta populációban jóval nagyobb a genetikai változatosság, és mindössze három, betegségekért felelős génváltozat volt kizárólag ebben a csoportban megtalálható.

Ehhez képest 13 olyan „rossz” génmutációt mutattak ki 47 pedigrés fajtából, melyeket korábban még nem dokumentáltak - írja a Sciencedaily.com.

Azonban azt is felfedezték, hogy a korábban leírt betegség okozó gének gyakorisága csökkent, vagy el is tűntek, köszönhetően a tenyésztők munkájának. Például a PKD1 variáns, mely a policisztás vesebetegség kialakulásáért felelős, korábban a perzsa macskák 40 százalékát érintette. A mostani tanulmányban 118 ilyen cicát vizsgáltak, azonban nem mutatták ki a PKD1 gént. Más fajtákban viszont jelen volt, például a maine coon és a skót lógófülű macskákban.

A bunda mintájára vonatkozó genetikai markerek közül a sziámi macskák jellegzetes Colorpoint színéért (amikor a szín részleges albinizmus miatt csak a test bizonyos tájaira korlátozódik, mint a feje, végtagjai, farka) felelős gén más fajtáknál is ugyanezt a külsőt eredményezte. A legritkább színváltozat a norvég erdei macska borostyán színű (Amber coat) bundájáért felelős génváltozat, melyet mindössze egy nem-pedigrés macskában mutattak ki.

A tenyésztők igyekeznek kiszelektálni a hibás génekkel rendelkező egyedeket
A tenyésztők igyekeznek kiszelektálni a hibás génekkel rendelkező egyedeket

Az ismert betegségekre vonatkozó genetikai vizsgálatok és a fajták változatosságáról szóló információk nagy segítséget jelentenek a tenyésztőknek a döntéshozatalban

– írják a szerzők. Ezeknek az eszközöknek a segítségével kiegyensúlyozott tenyésztési-terveket készíthetnek, hogy fenntartsák a fajták genetikai változatosságát, és hogy kiszelektálják a betegségeket a következő generációknál.

Anderson hozzátette: „Ez a tanulmány megmutatja az átfogó genetikai vizsgálatok klinikai felhasználhatóságát és fontosságát az egyes macskafélék esetében, mely segíti a házimacskák tenyésztési programját, állatorvosi ellátását, és az egészségügyi kutatásokat.”

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.