Back to top

Szegedi kalászosok fajtabemutatója

A szakmai nagyközönség kezdi megjegyezni Batida, a Hódmezővásárhelyhez tartozó településrész nevét, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ugyanis néhány éve itt, a Hódagro Zrt. – a cég egyik fontos kalászosgabonavetőmag-előállítója – pihenőparkjában rendezi meg országos kalászos fajtabemutatóját.

Mandák Attila Dávid: jó lenne, ha a következő száz évet versenyképesen, a modern gazdálkodás feltételeinek megfelelően folytathatnák
Mandák Attila Dávid: jó lenne, ha a következő száz évet versenyképesen, a modern gazdálkodás feltételeinek megfelelően folytathatnák
Idén május 31-én tartották a rendezvényt, amire több, mint 350 vendég érkezett az ország egész területéről. A két cég közös GINOP-pályázata révén került ide a kora nyári szakmai seregszemle. Pótolhatatlan előnyének számít, hogy nemcsak kiemelkedő körülményeket teremtenek, hanem a gazdálkodási rendszerbe is beiktatják kísérleteket.

A dél-alföldi régió rendkívül aszályos idei időjárása komoly kihívást jelentett egyes kalászos gabonafajtáknak, viszont el kell ismerni, hogy a magyar klimatikus viszonyokra egyre inkább ez lesz jellemző.

Új helyzetet teremtett a Gabonakutató életében, amikor tavaly februárban betagozták az újonnan létrehozott Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szervezetébe, majd amikor 2022 elején Mandák Attila Dávid került a Gabonakutató Kft. élére. Majdnem fél évtizede dolgozik a társaságnál, 2020 végétől gazdasági igazgató volt. Az új ügyvezető igazgató közgazdász végzettségének köszönhetően az eddiginél piacorientáltabb gondolkodás került előtérbe, és az ennek megfelelően végrehajtott változtatások hatására már tavaly jelentősen javult a cég eredményessége.

GK Arató: az egyik legnagyobb termőképességű őszi búza fajtánk
GK Arató: az egyik legnagyobb termőképességű őszi búza fajtánk
Mandák Attila Dávid elmondta, hogy a MATE vezetése mindenben támogatja a Gabonakutatónál elindított változtatásokat, az új szemléletmódot. A tulajdonos és a kuratórium tudja, hogy a magyar növénynemesítés és kutatás-fejlesztés nemzetgazdasági fontosságú. Nem szabad tovább növelni Magyarország más nemzetektől való függőségét, és a növénytermesztés és az élelmiszergyártás stratégiai jelentőségűek.

A döntéshozók célja, hogy az idén 98 éves, kizárólag magyar tulajdonban álló nemesítő központ megújulva, modernizálva, még versenyképesebben kezdje meg működése második évszázadát, amiben a tulajdonosa sokat tud segíteni.

A rendezvényt Mandák Attila Dávid ügyvezető igazgató és Szabó Lajos, a Hódagró Zrt. vezérigazgató nyitották meg. Köszöntőjüket követően Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára részletesen beszámolt az agrártámogatások rendszeréről, majd Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke tartott tájékoztatót a piaci helyzetről és a gazdák lehetőségeiről.

GK Csillag: 2005-óta vezető fajta a hazai búzatermesztésben
GK Csillag: 2005-óta vezető fajta a hazai búzatermesztésben
A rendezvényen 14 kenyérbúza-, négy árpa-, három zab-, két durumbúza és egy tönkölybúzafajtát mutattak be az érdeklődőknek. Cseuz László, a Gabonakutató búzanemesítési osztályának vezetője a szántóföldi bemutatón a GK Csillag és a GK Arató fajtákat emelte ki, mint a jelenlegi viszonyok között meghatározó fajtákat. A GK Csillag 2005-ben kapott állami elismerést, és nevéhez hűen azóta a hazai búzatermesztés egyik vezető fajtája.

Hosszú ideig a GK Csillagot vetették a legnagyobb területen Magyarországon, és még ma is előkelő helyen áll a fajták területi rangsorában.

A GK Arató egy korszerű, intenzív, szálkás kalászú és rekordtermésre képes, közép­érésű búzafajta. 2016-ban kapott állami elismerést, és az egyik legnagyobb termőképességű magyar nemesítésű őszibúza-fajta A GOSZ-VSZT-NAK-fajtakísérletben a középérésű búzák rangsorában a harmadik helyet szerezte meg, csak két hibridbúza előzte meg. A fajtabúzák között az első lett. A Batidán szintén bemutatott GK Békés kiváló beltartalmú, prémium minőséget adó búza. Tavaly is rendkívül népszerű volt a magyar gazdák körében.

Az új, feltörekvő szegedi fajták közül a GK Bakony prémium minőséget adó javító búza. Nedves sikértartalma általában 34-36 százalék között alakul, emellett több gombabetegséggel szemben nagyon ellenálló. A GK Déva 2019-ben kapott állami minősítést.

Nagy termőképességű, szálkás kalászú, nagy fehérjetartalmú, nagyon jó malom- és sütőipari tulajdonságokkal bíró fajta.

GK Magvető: kiváló minőségű fajta, levélés sárgarozsdával szemben ellenálló
GK Magvető: kiváló minőségű fajta, levélés sárgarozsdával szemben ellenálló
Szár- és sárgarozsda-ellenállósága miatt is keresett. A korai érésű, kiváló minőségű, tar kalászú GK Magvető sajátossága a szár- és sárgarozsdával szembeni rezisztencia, ráadásul termőképessége még átlagos körülmények között is 7-8,5 tonna hektáronként, ám a GOSZ-VSZT-NAK 2020-as tesztjén nettó 11 tonna feletti eredményt is elért.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. gabonanemesítői arra törekednek, hogy új fajtáik minden termelői igényre választ adjanak. A malmi és takarmánycélú hasznosítás mellett kekszbúzának is alkalmas a GK Kolozs és a GK Megyer. Akinek kifejezetten nagy termőképességű és nagy fehérjetartalmú takarmánybúzára van szüksége, annak a GK Zetét és a GK Kolozst ajánlják. Ha a malmi minőség a cél, az új fajtáik közül a GK Dévát és a GK Magvetőt javasolják jó szívvel. Aki nagy termőképességű búzára kíváncsi, annak a GK Aratót, a GK Kolozst, GK Szeredát és a GK Megyert, ajánlják, mint a köztermesztés versenyképes fajtáit.

A Gabonakutató büszke a fajtái által elért eredményekre.

A legutóbbiak közül kiemelkedőnek tekintik, hogy GOSZ-VSZT-NAK 2021-es fajtakísérletében a fajtabúzák fehérje- és sikértartalmának vizsgálatában a GK Pilis lett a második, a GK Bakony pedig a harmadik helyezett.

GK Déva: nagy termőképességű, szálkás kalászú, nagy fehérjetartalmú fajta
GK Déva: nagy termőképességű, szálkás kalászú, nagy fehérjetartalmú fajta
Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója a külső körülményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Dél-Alföldön rendkívüli tartós vízhiány jellemzi idén a búzatermesztést. Batida környékén a környék mindössze 81 milliméter csapadékot kaptak a termőföldek a bemutató napjáig, a szokásos mennyiség egyharmadát, és az is mind egyenetlenül vagy szeles viszonyok között hullott. Olyan kicsire nőtt idén az őszi búza Hódmezővásárhelyen, hogy a növényállományban könnyen látható még a sorok között meglapuló nyúl is. A csapadékhiány miatt idén legfeljebb 3-4 tonna hektáronkénti terméssel számolnak a szakemberek. Az eddig erősen száraz időjárás miatt gombabetegség nem nagyon jelent meg, kórtani gondokról nem lehet beszámolni, viszont továbbra is figyelemmel kell lenni, főként a fuzáriumra, mert ha aratáskor eső érkezik, az még számottevő gondot okozhat.

A bemutató napján az volt az általános vélemény, hogy bár idén kisebb termésre számíthatunk, a learatott termék minősége viszont valószínűleg sokkal jobb lesz a tavalyinál.

Végül Cseuz László osztályvezető a búzán kívüli más kalászosok eredményeiről is megosztotta a tapasztalatait. Az őszi árpák közül a GK Foxy több mint ígéretes: ez a hatsoros takarmányárpa igen nagy termésre képes. A durumbúzák közül a GK Julidur vetésterülete a tízszeresére nőtt az utóbbi öt évben, azonkívül tritikáléban a GK Maros és a GK Szemes piacvezetővé tették a Gabonakutatót. Utóbbi az elismerése évében 13,2 tonnás (!) rekordot termett Szombathelyen. A GK Temes szenázsnak kiváló, és nemcsak a bokrosodó képessége jó, hanem a szemtermése is.

Cseuz László: jelenleg a GK Csillag és a GK Arató fajták a meghatározók
Cseuz László: jelenleg a GK Csillag és a GK Arató fajták a meghatározók

A kalászos gabonák között újabban divatba jött hibridbúza-termesztésről a szakember azt mondta, hogy a heterózishatás nem éri el azt a mértéket, ami gazdaságossá tenné a termesztésüket, tehát nem feltétlenül adnak annyival többet, mint amennyivel többe kerül az előállításuk. A gazdaságos előállításhoz legalább 10 százalékkal többet kellene teremniük a hibridbúzáknak, de a kísérletekben csupán 2 százalékkal múlták felül a GK Arató hozamát.

A mostani gametocid módszerek helyett a hímsteril eljárások kecsegtethetnek jobb eredménnyel, azok viszont sok együttműködőt igényelnek.

A búzabetakarítás megkezdésének vár­ható időpontját a nemesítő szakember július elejére teszi, annak ellenére, hogy a szárazságban és nagy melegben már erősen szőkülnek az árpák, és a kenyérgabona is tempósan sárgul.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. 1924 óta szolgálja a magyar mezőgazdaságot, 98 éve biztosítja fajtáival a magyar mezőgazdasági termelés biológiai alapjait. A gabonafélék jelenlegi nagy fajtaválasztéka ellenére a cég mind a mai napig kiemelkedően fontos a hazai fajtaelőállításban, megkérdőjelezhetetlen a szerepe. A fajtaismertetőre érkezett szakmai érdeklődők nagy száma és a pozitív visszajelzések is igazolták a Szegeden folyó munka jelentőségét, és biztos jövőjét a hazai gabonatermesztésben.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.